Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Kasım '14

 
Kategori
Dünya
 

Türkiye, güneyinde, PKK, IŞİD ve Suriye rejimi(Esad) ile sınırdaş olmak istemiyor.

Türkiye, güneyinde, PKK, IŞİD ve Suriye rejimi(Esad) ile sınırdaş olmak istemiyor.
 

Bu bölgede kurulacak en sağlıklı siyasal yapılanma, Kuzey Irak benzeri,"çok halklı" bir yönetimdir.,,


TÜRKİYE, GÜNEY SINIRINDA "KUZEY IRAK BÖLGESEL YÖNETİMİ" BENZERİ "ÇOK HALKLI" SİYASAL BİR YAPILANMA İSTİYOR..

IŞİD'ın kısa zamanda etkisiz hale getirilmesi ABD ve koalisyon ülkeleri için sıradan bir iş olmasına rağmen, neden kara harekatı yapılmıyor ve bu işin sürmesi isteniyor?

IŞID ile savaşan yerel unsurların, silah ve araç desteğine rağmen, bu işi beceremeyecekleri yani IŞİD'i halt edemeyecekleri belli iken, özellikle Amerika, bu konuda neden ısrarlı davranıyor...?

Bence bunlardan biri, PKK''yı yasal bir güç olarak ortaya çıkarmak ve ABD'nin terör listesinden silmek, diğeri de, bölge ile tarihsel ve sosyolojik bağları olan Türkiye'nin bölgedeki etkinliğini azaltmak.

İşte tam bu noktada, Türkiye ile ABD arasında bir anlaşmazlık ortaya çıkıyor ve adeta Türkiye'nin eli kolu bağlanıyor...

Türkiye'nin baştan beri tavrı bellidir; Türkiye, PYD'nin de PKK gibi terör örgütü olduğunu ve PYD'ye yapılan silah yardımına karşı olduğunu söylüyor.

Türkiye'nin bu tavrı, dış ve iç kamuoyunda "IŞID'a destek" olarak algılanması, Türkiye için ikinci bir rahatsızlık konusu olmaktadır... HDP de bundan yararlanmış, Kobani'ye destek amaçlı, bir kanlı diğeri de biraz daha sakin olan iki kitlesel olayın başlatıcısı olmuştur...

ABD, istiyor ki, bizim için bir terör örgütü olan, PKK da, PYD ile birlikte savaşsın, Kobani'yi birlikte kurtarsınlar ve böylece, Afrin ve Cizire'yi de içine alan Rojava'yı kontrol altına alsınlar... Böylece, bu bölgede, yalnızca Kürt etnik kökenli bir yönetim kurulmasına ortam hazırlansın... PKK'nın yasal bir silahlı grup olarak, terör listesinden çıkmasına haklı bir nedeni yaratılsın.... Böylece, yukarıda da belirttiğim gibi, PKK'nın, Ortadoğu'daki "Kürt siyasetinin", ABD kontrolünde bir yürütücüsü olsun.

Türkiye ise, böyle bir siyasi oluşuma baştan beri karşıdır. Türkiye, Kuzey Suriye'de de, Kuzey Irak benzeri, çok halklı bir yönetim yanlısıdır. Türkiye'nin, Özgür Suriye Ordusu'nun ve Kuzey Irak Kürt Yönetimi Peşmerge güçlerinin de Kobani'ye gönderilmesine önayak olmasının nedeni de budur. PYD ve PKK'nın, etnik Kürtlerden oluşan bir yönetim kurmasını önlemektir. 

PYD ve PKK'nın, tüm Amerikan yardımlarını kabul etmesine rağmen, Peşmerge ve  ÖSO'nun Kobani'ye yardıma gelmesini istememelerinin nedeni de, Rojava'da  kurmayı planladıkları "tek halklı" bir Kürt yönetimini engelleyeceği korkusudur.

Türkiye, "Sınırımızda IŞİD, PKK ve Suriye rejimini(Esad'ı)  görmek istemiyoruz" diyerek, bu konudaki kesin kararını vermiştir.

Bence, gelecekte, (kısa ve orta vadede) Türkiye'nin siyasi ve sosyal çıkarlarını karşılayacak en doğru karar budur...

 

cdenizkent

 

 

 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..