Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '16

 
Kategori
Deneme
 

Türkiye Cumhuriyeti devletinin en fazla 200 yıl ömrü var; yıkılmasa bile adı değişecek

Türkiye Cumhuriyeti devletinin en fazla 200 yıl ömrü var; yıkılmasa bile adı değişecek
 

Almanya’nın sonsuza kadar Almanya olarak kalacağını düşünüyor musunuz? 20 eyalet ABD’den ayrılma talebinde bulundu. Ayrılmak için illa başka milletler olması gerekmiyor, aynı halk olsanız da böyle bir konu var.

PKK filan bitse bile ayrılık şarkılarımız bitmez. Daha ötesi bu memleketin coğrafi, siyasal ve sosyal yapısıyla oynanacak. Bölücülük anlamayın, şartların getirdiği bir durum olacak.

Ben önümüzdeki yüzyıllarda bugünün aksine katılma, birlik anlayışı yerine sosyal ve siyasi ayrışmanın önemli olacağını düşünüyorum.

Bunları düşünürken 28 Şubatçıların “1000” yıl hayali beni gülümsetti… Şimdiki İslami yükseliş için de benzer hayal kuruluyordur, tabii ki ona da gülümsüyorum, değişime karşı konulamaz.

Her şey değişecek de Türkiye Cumhuriyeti devleti olduğu gibi mi kalacak; güldürmeyin beni… Bugüne kadar 16 defa devlet kurmuşuz, geçmişe göre ne değişti ki, savaşlar devam ediyor, artı terör. Üstelik İmparatorluk da değiliz.

Bir şeyler değişecek de neler nasıl değişecek o belli değil. Bu yapı bu yükü daha uzun yıllar kaldıramaz. Cumhuriyet eskidi, Tayyip savunmasa bile başkanlık gelir. Eyalet sisteminin en fazla 20 yılı var.

Daha tuhafı dini ayrılıkların yerini tarikat ve mezhep ayrılıkları alırsa ve bunlar da bağımsızlık isterse... Nakşibendî cumhuriyeti mesela, Anadolu Alevi devleti, Şii kantonu, Laik United.

Bunlar beklenmeli ama başka şekillerde de bölünme olabilir, şartların zorunlu kıldığı: Marmara ekonomi havzası, Menderes sanayi kantonu gibi.

Yani 200 yıl sonra 2216’da diyelim (gerçi hiçbirimiz göremeyeceğiz ama gören görür) hiç böyle bir Türkiye olmayacak. Denilebilir ki bundan önceki 100 yılda ülkenin yapısında değişme olmadı. Ama şimdi durum farklı, değişimin argümanları başka.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..