Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '10

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Twitter’da KPSS eylemi 17 Ekim 2010 Pazar saat 21’de

Twitter’da KPSS eylemi 17 Ekim 2010 Pazar saat 21’de
 

Geçtiğimiz Pazar Twitter’da KPSS mağduru gençlerle yazışırken ardarda gönderdiğimiz mesajlar (Twitter’da bunlara tweet veya twit diyorlar) KPSS’yi, kopyacıları ve işbirlikçilerini protestoya dönüştü. Yazdığımız her mesaja #kpss ve #kopya sözcüklerini ekleyerek Twitter’in en çok kullanılan sözcükleri listesine girmek için ilk denemeleri yaptık (Twitter dünyasında bu listenin adı kısaca TT, uzun söyleyişiyle Trending Topic. O sırada kısa bir zaman dilimi içinde en çok kullanılan sözcükleri veya sözcük gruplarını sıralıyor). KPSS ve Kopya sözcüklerini TT yapamadık ama Türkiye’deki kullanıcıları değerlendiren bir sitede listeye girdi.

Bu ilk çabanın son anlarında gelen KPSS’deki kopyaya duyarlı Twitter kullanıcılarından bu eylemi yineleme isteği geldi. Yazıştık ve ertesi Pazar akşamı saat 21’de Twitter’da bir KPSS eylemi kararı aldık. Bu kararımızı o günden buyana zaman zaman attığımız mesajlarla gündemde tutmaya çalışıyoruz.

Eylem mesajımız şöyle: “17 Ekim Pazar saat 21'de Twitter'da KPSS protestosu var. Kopyacıları ve işbirlikçilerini kınayacağız. Her tweet'e #kpss #kopya yazacağız.”

Pazartesi günü YÖK Başkanının köşke çıkacağı haberi yayımlanınca o gün öğle sıralarında Twitter’da akşamkine göre daha çok katılım sağlanan başarılı bir eylem gerçekleşti. Bu da Pazar akşamı yapılacak eylemin gücü hakkında umut verdi.

17 Ekim 2010 Pazar akşamı saat 21’den itibaren yoğun bir şekilde KPSS’deki kopya olayını ve bu kopya rezaletine yeteri kadar duyarlı olmayanları kınayacağız. Sınavın yalnızca Eğitim Bilimleri bölümünü iptal ederek bu işi kapatmaya çalışmalarını protesto edeceğiz. KPSS’nin tamamen iptalini ve yerine kısa zaman içinde temiz bir sınav yapılmasını isteyeceğiz.

Duyarlı yurttaşlarımız bu eyleme destek olmak isterlerse öncelikle Twitter’a kayıt olmaları gerekiyor. Twitter nasıl olsa sanal yaşamda kaçınılmaz bir yer bulacağı için bu bahaneyle kayıt yaptırmış olurlar. Birkaç gün önceden Twitter’de KPSS araması yapıp KPSS konusunda görüş bildirmiş kullanıcıları bulup onları izlemeye almaları iletişimi artırmak konusunda kolaylık sağlayacaktır (Twitter’da sizi izleyenler Follower, sizin izledikleriniz Following olarak sunuluyor).

O akşam KPSS konusunda mesajlar (tweet) yazacağız, yazdığımız tüm mesajlara #kpss #kopya yazarak bu sözcükleri tüm Tweeter kullanıcılarının gündemine taşıyacağız. O konuda bize gelen mesajları bir kez de biz yönlendireceğiz (Twitter’da gelen mesajların kendi izleyicilerimize yönlendirmesine Retweet ya da kısaca RT deniliyor).

Benim kişisel olarak KPSS ile hiç ilgim olmadı ama bu sınavdaki kopya konusunda duyarlılığımı hep paylaştım (1, 2, 3, 4). KPSS kopyacılarının mağdur ettiği, Twitter’da KPSS eylemi içinde olan ve hiçbirini tanımadığım gençlerin çabalarını desteklemek için eyleme katılıyorum. Tüm duyarlı yurttaşlarımızı eyleme bekliyoruz. O akşam sloganlarımızı tweet olarak yazacağız, retweet’ler kalabalığın sesi olacak.

(1) KPSS’nin iptal edildiği 13 Eylül’de açıklanır (24-8-2010): http://blog.milliyet.com.tr/KPSS_nin_iptal_edildigi_13_Eylul_de_aciklanir/Blog/?BlogNo=260529
(2) Çürük KPSS ile sağlam atama olmaz (28-8-2010): http://blog.milliyet.com.tr/Curuk_KPSS_ile_saglam_atama_olmaz/Blog/?BlogNo=261305
(3) KPSS şimdilik iptal edilmedi ancak iptal edilme olasılığı açıklandı (13-9-2010): http://blog.milliyet.com.tr/KPSS_simdilik_iptal_edilmedi_ancak_iptal_edilme_olasiligi_aciklandi/Blog/?BlogNo=264134
(4) KPSS’de yalnızca Eğitim Bilimleri Sınavını iptal ederek bu iş temizlenmez (17-9-2010): http://blog.milliyet.com.tr/KPSS_de_yalnizca_Egitim_Bilimleri_Sinavini_iptal_ederek_bu_is_temizlenmez/Blog/?BlogNo=264903

Aydın Tiryaki
Ankara, 13 Ekim 2010

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..