Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ağustos '13

 
Kategori
Güncel
 

Twitter katakullileri

Twitter katakullileri
 

Twitter Katakullileri


Twitter'ın sahte hesaplara karşı savaş açtığı, dahası bu savaşın sebebinin 2014 yılında halka arz planları olduğu, bununsa adamların artık daha çok para kazanmak istediği anlamına geldiği biliniyor. En azından ben biliyorum :) Aslında bu durum biraz zengin malının züğürt çenesine yaptığı zulmü anımsatıyor. Ama işin ucu bize de dokunduğu için çenemizin çalışmasında bir fayda olmasa da en azından sakınca yok.

Gelelim işin bize dokunan ucuna... Twitter'ın savaş açtığı sahte hesapların nerdeyse üçte biri ülkemizde! Durun, sayısal veri de vereyim ki yazımın inandırıcılığı atsın! :) Efendim, dünyadaki sahte hesap sayısı 20 milyon; Türkiye'deki sahte hesap sayısı 6 milyon! Şaşkınlığımı "Vauvvvv!" ya da "Abbovvv!" diye dile getirmedim ama... Ekmek Kuran çarpsın, bu kadar da katakullisever olduğumuzu bilmiyordum!

Araştırdığım, okuduğum ve de anladığım kadarıyla dünyadaki sahte hesapların çoğunun amacı çok sıradan. Öyle ki sadece iki hece: Pa-ra! :) Gerçekten açılan sahte hesaplar takipçileriyle birlikte satılıyor. Ve inanın ciddi paralar dönüyor... Hissediyorum! :)

Yine araştırdığım, okuduğum ve de anladığım kadarıyla bizdeki sahte hesapların sadece bir kısmının amacı para. "Ne de olsa serde doğululuk var. Para bizim için ehemmiyet arz etmiyor!" diye sevinecekken daha acı bir durumu fark ediyorum. Bizdeki sahte hesaplar para yerine eziklik kaynaklı! "Ezik miyiz lan biz?" diye efelenmek fayda etmiyor. Çünkü öyleyiz... En azından 6 milyonumuzun ciddi bir kısmı!

Ezik olmasak başkasının yaşamına imrendiğimizin manifestosu niteliği taşıyan o sahte hesapları açmazdık. Açtığımız o sahte hesapları babamızın hesabıymış gibi günlük takip etmez, paylaşımlarımızı başkalarına zorunlu olarak hibe etmezdik! Daha kötüsü ezik olmasak, önemsenme amacıyla sahte hesaplardan yalan yanlış bilgiler paylaşarak egolarımızı tatmin etme yolunu seçmezdik. Önemsenme amacı dedim ama bazıları çok daha tehlikeli amaçlarla yalan yanlış bilgiler paylaşabiliyor...

Yine ezik olmasak, önüne "#" işareti koyarak attığımız üç kuruşluk tweet'in TT olması için defalarca kopyala yapıştır yapmaz, "Hadi yüklennnnnn" diye yakınlarımızı gaza getirmekten zevk almazdık! Son iki paragrafı tekrar okudum. Üzgünüm ama bildiğin eziğiz biz... :)

Aslında kullanım amacına göre her icadın gerçekten nimet olduğunu söyleyebiliriz. Nitekim hepimizin twitter için de şükür ettiği anlar vardır. Öyle anlar oluyor ki kallavi haber kanallarının, haber sitelerinin yayına koyamadıkları haberleri twitter'dan bir "tık"ta öğrenebiliyoruz. İki "tık"ta bizim için kıymetli bir şahsiyete ulaşabiliyor, üç "tık"ta en derin felsefik tartışmalara dalabiliyoruz. Eski arkadaşlardan bahsetmedim, onun için facebook'u kullanıyoruz çünkü! :) Böyle güzel anlarda twitter logosu; bir civciv kadar tatlı, bir tavuk kadar yaratıcı, ve bir horoz kadar güçlü görünebiliyor gözümüze. Ancak bazen twitter'da öyle yalan haberler peyda oluyor ki... Bu yalan haberler için, öyle karşı yalan haberler dolaşıma giriyor ki... İnsanın twitter logosundaki kuşun tüylerini yolası geliyor... :)

Açıkçası konunun uzmanı değilim. Dünyada bu işler nasıl gidiyor, ona da pek vakıf değilim. Özgürlüklere, demokrasiye halel getirmeden; özgürlük ve demokrasiler nasıl korunur, somut bir çözümüm de yok. Fazla zorlarsanız herkes TC nosuyla twitter'e girsin derim bak, üstüme gelmeyin! :) Ama meselenin ne olduğu açık... Biz millet olarak her icada yaptığımız zulmü sosyal paylaşım sitelerinden de esirgemiyoruz. Dünyada kullanılma şeklinin aksine başka anlamlar yüklüyoruz. Hatta global katakullilere yeni katakulliler ekliyoruz. Yaratıcılık bu olsa gerek! :) Hâl böyle olunca dünyada olmayan önlemler, yasaklar gündeme gelince yadırgamakta zorlanıyoruz...

Sonuç olarak insanları mağdur eden bu katakullilere nasıl engel olunur bilmiyorum. Ama engel olunduğu daha doğrusu olunabildiği vakit sanatçılarımız, haberleri dahi olmayan fikirlerine açıklama getirmek zorunda kalmayacaktır. Ego tatmini peşinde olanlar, insanları salak yerine koyamayacak... Ve "Ben paylaşmadım, kuzenim paylaşmış!" gibi cümleler kurmamıza neden olacak paylaşımlar da rast gele yapılmayacaktır!

 
Toplam blog
: 103
: 409
Kayıt tarihi
: 10.09.10
 
 

Kısaca kendimi tanıtacak olursam "Evlat, eş, baba, öğretmen, yönetici, yazar ve tabii ki okur." y..