Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ağustos '19

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Vampir Kelebekler

Doğu Karadeniz’de Bilimsel adı “Ricania Simülans” çekirge gibi atlayan ancak çekirge değil, kelebek görünümlü ancak kelebek de olmayan bir böceğin saldırısı altındayız.

Bu zararlı bitki özsuyunu emerek hayatını idame ettirmesinden esinlenerek bu böceğe “Vampir Kelebek” de deniliyor. Son zamanlarda; ""kelebek zararlısı"" olarak adlandırılıyor. Bu böcekle mücadelede bölgemizde; ""ışık kapanları"" ya da ""Sarı Yapışkan Bantlar"" kullanılıyor. Bunlar söz konusu ergen döneminde yakalanmasını sağlayan tuzaklar.

Böcekten kurtulmak için birçok alternatif yok etme metodu var ancak şimdilik mücadele bu düzeneklerle yürütülüyor. Birde sebze bahçelerinde kelebek zararlı'sı nın üstüne sıkılan"" bitkisel yağ+ ispirto+ sıvı deterjan"" karışımından daha önceki bir yazımda söz etmiştim...

Bu karışımda kullanılan bitkisel yağ böceği solunum yoluyla öldürüyor. İspirto ve sıvı deterjan da böcekler için büyük bir risk unsuru olarak kabul ediliyor.

Bu zararlı; Sadece bitkilere değil, Doğu Karadeniz de her ürüne musallat olmuş durumda. Genellikle; bahçe bitkilerimizin öz suyunu emerek hayatını sürdürüyor. Sadece sebzelere zarar vermiyor, çevrede ne varsa aklınıza gelen ne kadar meyve  ağacı varsa özsuyunu emiyor, kurutuyor.

Bu ""zararlı" ile mücadele de; vatandaşımız nasıl mücadele edileceğini tamimiyle bilmiyor olabilir. Belki de sabırla bekliyor. Diğer taraftan Devlet yetkililerinin yapacağı açıklamalar ve uzman görüşlerinden ziyade artık harekete geçilmesini istiyor.

Diğer taraftan; bizlere yine uzmanlar tarafından söyle denilmişti: Söz konusu böcek kendi düşmanını üretecek(!) Doğanın kendi iç mücadelesinde zararlı aleyhine doğacak gelişmeler sonucunda biz bu böcekten kurtulmuş olacağız. Doğada bu zararlıyı yiyerek beslenen birçok böcek var. (Örneğin kırmızı karınca, uğur böceği vb.)

Dört- beş yıl evvel, Rize öğretmen evinde yapılan " Biyokacakçılık Çalıştayı" nda edindiğim izlenimleri " Milliyet Blog" sayfamda yazmıştım.

Bu çalıştaya katılan akademisyenler; “Çay alanlarına tarımsal ilaç atılmasının sakıncalarından bahsetmişlerdi. Ancak, sebze bahçelerinde, evde hazırlanan basit bileşikleri hazırlayıp böceğin üzerine sıkarak geçici bir üstünlük elde edebilirsiniz" denilmişti.

Uygulaması kanıtlanmış olan; ışık kapanı ve sarı yapışkan bantları tarlalara, yol kenarlarına ve evlerimizin çevresinde mevcut imkânlarımızı kullanarak yapabiliriz.(!) Satın alabiliriz de…

Bu düzeneklerin, nasıl yapıldığını, nerelerde satıldığını hangi malzemelerden oluşturacağımızı, internetten de öğrenmek mümkündür. Ayriyeten internette gezindiğinizde yüzlercesi ne de rastlayabilirsiniz.

Türkçe "" ışık kapanı"" İngilizce; " light trap" yazarak Google görselleri lütfen inceleyiniz.

Diğer bir düzenekte; Sarı yapışkan Bantlar(!)

Göreceksiniz ki düzenekleri bizde yapabiliriz.(!) Basit şekilde yapabileceğimiz bu düzenekler de işe yarayabilir.

Eğer evin ışıkları açık,  pencereleriniz de açık sa, birde terasta veya balkonda gecesefası yapıyorsanız böcek sizin keyfinize dokunacaktır. 

Yukarıda sözünü ettiğimiz "ışık kapanı" bir lamba bir çanak bir huni ve bir kabdan oluşuyor.

Gelin bu düzeneği yapmaya çalışalım

Haydi, herkes işbaşına, kolay gelsin demiştim.

Gerek Işık Kapanı gerekse bu bantları kullanarak hangisinin daha etkili olduğunu ya da kolayınıza geliyorsa onu deneyin diyorum.

Selam ve sevgilerimle.

 

Ali Emir KARAALİ

21.08.2019, Samsun

 
Toplam blog
: 135
: 1323
Kayıt tarihi
: 29.09.07
 
 

Ali Emir KARAALİ, Rize Doğumlu, 1978 Rize Lisesi Mezunu, (1988)T.C. Anodolu Üniversitesi   'İşlet..