Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ekim '10

 
Kategori
İzmir
 

Yağmura inat, binlercesi, Attila İlhan'la idi.

Yağmura inat, binlercesi, Attila İlhan'la idi.
 

Çolpan İlhan ve Konak Belediye Başkanı Dr.Tartan kürsüde.


Türk edebiyatının usta kalemi, şair ve yazar Attila İlhan, ölümünün 5. yılında, Konak Belediyesi’nin düzenlediği etkinlik ile anıldı. Yağmura karşın 1000’ i aşkın sanatsever Türkiye’nin en anlamlı etkinliğine katıldı. İlhan’ın kız kardeşi Çolpan İlhan’ın da katıldığı etkinlikte Attila İlhan’ın belgesel filmi izlendi, sevilen şiirleri okundu. Ve yağmura inat, binlerce seveni, meydanları doldurmuştu.

Ülkemizin yetiştirdiği en önemli aydın, yazar, gazeteci, şairlerinden biri olan Attila İlhan çocukluk ve gençlik yıllarını yaşadığı Karşıyaka’da sahildeki anıtı önünde anıldı. İzmir’i Sevenler Platformu Başkanı Sancar Maruflu’nun organizasyonu ile düzenlenen anma törenine Attila İlhan’ın halen Karşıyaka’da yaşayan ağabeyi avukat Cengiz İlhan, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ile sanatçılar ve sevenleri katıldı. Törende konuşan sanatçının ağabeyi Cengiz Attila “Kardeşim cumhuriyetin hazır olanları harcayan bir yönetim değil, yeni kazanımları sağlayan bir yönetim olduğunu savundu. Avrupa’nın akıl ve bilimi öne çıkaran düşünceleri ile ülkemizin kendi gerçeklerinin birleştirilmesini istedi. Ülkesini çok sevdi, gerçeklerin görünmesi için halkın doğru bilgilendirilmesini istedi. “ dedi.

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, şairimiz için anlamlı sözlerle kişiliğini öğerek, “ eşi bulunmaz bir şairimizdi” dedi.

Öte yandan Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan ile birlikte İlhan’ın şiirlerini okuyan ve duygulanan Çolpan İlhan ağabeyini çok özlediğini belirterek,” Cumhuriyetin en az 60 yılında var olmuş bir insandır. Sağcısı, solcusu, dincisi, muhafazakarı ile tüm insanları kucaklayan, tüm Türkiye'ye mal olmuş, tüm kesimler tarafından sevilen biriydi “ dedi.

Alsancak Vapur İskelesi’nde düzenlenen anma töreninde şairler Tuğrul Keskin, Ünal Ersözlü, Yücelay Sal ve Namık Kuyumcu da gecede İlhan’dan şiirler okudular ve şairle ilgili anılarını paylaştılar. Şiir ve duygu yüklü bu anma gecesinde İzmir Devlet Tiyatrosu Müdürü Hülya Savaş yine şiirlerle süsleyerek sunumlar yaptı. Attilâ İlhan’ı anma etkinliğine ev sahipliği yapan Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan da Türkiye’nin ve İzmir’in en önemli değerlerinden Attila İlhan’a vefa göstermenin onurunu yaşadıklarını söyledi.

Tartan, Attila İlhan’ın önemli bir aydın, düşün ve eylem adamı olduğunu söyledi. Tartan, "Onun parolası vatandı. İşareti namus. Büyük şair, tarihçi, düşünür, aydınlık Türkiye savaşçısı. Doğu Batı kültürlerinin ortak paydası. Eylemci,çağdaş bir hümanist. Attila İlhan şiirleriyle, eser ve düşünceleriyle gelecek Türkiye’sinin yaratılmasına katkıda bulunmaya devam edecektir" diye konuştu.

O, sevenlerinin gözleri önünde daim. Akşam 18,30 Karşıyaka Vapurunda, aynı saatte, aynı köşede, aynı kasketle, bitiremediği kitabının sayfalarında bakışlarını, her dam dolaştırıyor her seferinde.

Onu bulmak gayet kolay. Vapurun üst kapalı güvertesinde, en baş tarafta, yüzü Çatalkaya’ya dönük olarak otururdu daima. Ve şimdiki, K.Yakadaki büstünün gözleri, Çatalkaya’dan esen rüzgarların dilinde, şair’den yüklü dizeler var. Esen her İmbat, şairin ruhunu getirip bırakıyor bu K.Yaka sahillerine. Geceleri anıt büstü üzerinde yazılı şiirlerini genç sevgililer okudukça, bir daha birbirlerine aşık oluyorlar.

Çatalkaya Dağı, İzmir’in simgesi. Şairimiz de K.Yakanın ve bütün dünyanın simgesi.

O şiirlerin hepsi zaten, “aşk kokulu” değil miydi?

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..