Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Şubat '08

 
Kategori
Güncel
 

Yeni tehlike yiyecek krizi

Yeni tehlike yiyecek krizi
 

http://img140.imageshack.us/img140/587/51716759gp3.jpg


Dünyada yaşanan son gelişmeleri inceledikten sonra vardıkları sonucu dünya kamuoyuna duyuran Uluslararası Yatırım Bankası Goldman Sachs yetkilileri, mortgage krizi nedeniyle zor günler geçiren dünyayı bekleyen bir sonraki sorunun yiyecek krizi olduğunu öne sürdü.

Morgate krizi sonrası Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yerle bir olan bankacılık sektörü sorunu çözüme kavuşmamışken ortaya atılan yeni iddia endişelere neden oldu.

Dünyayı yiyecek krizi bekliyor

Tarım Merkezi tarafından ajanslara geçilen habere göre; Uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs yetkilileri, mortgage krizi nedeniyle zor günler geçiren dünyayı bekleyen bir sonraki sorunun yiyecek krizi olduğunu öne sürdü. Yükselen enerji fiyatlarına aldanmamak, bunun yerine tarım ürünlerinin fiyatlarına odaklanmak gerektiğini söyleyen banka uzmanları, "Biz artık emtialarla ilgili sektörel krizler bekliyoruz. Önümüzdeki 1 veya 1.5 yıl içinde kriz patlayacak. Burada en önemli kalem de tarım ürünleri olacak" şeklinde açıklamalarda bulundular.

İnsanlık için iç karartıcı olacak

Goldman Sachs’ın uzmanlarına göre kriz yatırımcılara kazandırırken insanlık açısından iç karartıcı yıllar yaşanacak. Yoksul daha yoksullaşırken, zengin daha zenginleşecek…

Sanayileşmiş ülkelerin işçilik maliyetleri ve düşük kar marjı nedeniyle tarım faaliyetlerinden vazgeçmelerinin ardından tarımsal üretimin üçüncü dünya ülkelerine kaydığını belirten yetkililer önlem alınmaması durumunda dünyayı yeni bir krizin beklediğini söylediler. Üçüncü dünya ülkelerinin Dünya Yiyecek Programı kapsamında yiyecek fiyatlarını kontrol altına aldığını ve ihracat yasakları getirdiğini vurgulayan uzmanlar, şu noktalara dikkat çektiler: "Bu yasağın yerleşimi büyük sorunlara neden olacak. Bugün dünya rasyonel bir ekonomiye sahipse ve bunun devam etmesini istiyorsa, Körfez ülkelerinin kesinlikle tarıma yatırım yapması gerekiyor. Krizle birlikte resim, dünya açısından iç karartıcı olabilir. Ancak bu insanlık dramasını bir kenara bırakırsak yatırımcıları kazanç bekliyor."

Yatırımcılar kazançlı çıkacak

Banka bu şekilde yatırımcılarına yol göstermiş oldu; “insanlık için iç karartıcı bir durum olsa da siz yatırımlarınızı tarım ürünlerine ve yiyecek-içecek sektörüne yatırın ki kazançlı çıkın gelecekte dünyayı bekleyen krizden.”

Goldman Sachs’ın uzmanları kapitalist sistemin gereklerini yerine getirdi ve sermayedarlarının hangi sektöre yatırım yapması gerektiğini saptadı. Bize de başımızın çaresine bakmak kalıyor dostlar.

Murat Aydemir

 
Toplam blog
: 127
: 902
Kayıt tarihi
: 06.12.07
 
 

Gazeteciliğe az çok bulaşmış, memleket meselelerini ve dünya gündemini takip eden, okuyan yazan b..