Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Temmuz '09

 
Kategori
Eğitim
 

YÖK'ün katsayı kararı doğru mu?

YÖK'ün katsayı kararı doğru mu?
 

YÖK karar verdi,katsayı kaldırıldı,ama ne sonrası meçhul.


YÖK katsayıları kaldırdı. Artık ne tür meslek lisesinden mezun olursanız olun istediğiniz üniversiteye devam etme şansına sahipsiniz.

Acaba öyle mi?
Ben 1976 yılında meslek lisesinden mezun oldum. O zamanlarda meslek lisessi mezunlarını sadece devlet akademileri ile ODTÜ ve Boğaziçi kabul ediyordu. Onun dışında hiç bir üniversite meslek lisesini kabul etmiyordu. Yani meslek lisesi mezunlarının istedikleri üniversiteye gidememeleri bugünün konusu değil, bundan 33 yıl önce de böyleydi.Meslek lisesi eğitimi lise eğitimi gibi değildir, yarım gün ders, yarım gün atelye şeklindedir, yarım gün dersin büyük bir kısmı da mesleki derslerdir. Yani üniversite sınavı için gerekli olan gerekli olan matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya gibi genel dersler ya yoktur ya da sadece giriş bilgisi düzeyindedir. Böyle bir donanımla üniversiteye girseniz dahi orada dikiş tutturmanız oldukça zordur. Biz bunu başarabilenlerden biriyiz o nedenle üniversitede yaşanacak zorluklarını birebir yaşadık. Üstelik ODTÜde.

Şimdi bugünün konusuna bakalım. Kim ne derse normal liseler meslek liselerinden daha donanımlı olarak üniversite sınavına giriyor.Katsayının kaldırılmasını özellikle AKP ve yandaşları meslek lislerinin önünü açtık gibi ortaya koyuyorlarsa da bence daha da kapadılar. Meslek liselerinin yüksek oklullara devam şansı azaldı. Hatta 2 yıllıklara bile. Çünkü katsayının kaldırılması ile meslek liselerinin sahalarına normal lise mezunları da girecek. İmam hatipliler belki ilahiyat dışında başka yerlere gitme hakkını aldılar ama ilahiyata normal lise mezunları da girebilecek. İlahiyat rağbet gören bir fakültedir, çünkü mezun olunca işiniz ve maaşınız diğer fakülte mezunlarına göre daha garantidir. İş arama derdiniz yoktur, yapacağınız iş bellidir. Öte yandan normal lise mezunları da iki yıllıklara rağbet edecektir, çünkü dikey geçiş ile 4 yıllık bir fakülteye geçme şansları vardır. Meslek lisesi mezunları dikey geçiş sınavlarında zorlanmaktadırlar ve kazanma şansları da çok düşüktür. Yeğenim normal lise mezunu olup katsayı 0, 3 iken bile meslek yüksek okuluna girmiş oradan dikey geçiş sınavı ile 4 yıllık fakülteye geçmiş oradan mezun olmuştur. O yıl kendi okullarındaki iki kişi, ikisi de normal lise mezunu dikey geçiş sınavını kazanabilmişlerdir, meslek lisesi mezunlarının hiç biri kazanamamıştır.
Bunu yanında öğretmen lisesi mezunlarının bir önemi kalmamıştır, eğitim fakültelerine de normal lise mezunları girebileceklerdir.
Meslek lisesi mezunları kendi branşlarına devam ederlerse 0, 06 bir katsayı verilecektir ki bu da hiçbir şeydir.
AKP ve yandaşları kamuoyunu yanıltmaktadırlar. Olayı meslek liselerinin önünü açtık şeklinde vermelerine rağmen maalesef kapatmışlardır. Önümüzdeki yılın istatistikleri de bunu gösterecektir.
Bugün Mehmet Altan Star gazetesindeki köşesinde "siz hiç imam hatipe giden zengin çocuğu gördünüz mü?" diyor. Ben gördüm. O İstanbul'da oturduğu köşesinde görmemiş olabilir. Ama Anadolu'da özellikle kasabalarda muhafazakar bir yapı vardır. Sanayinin henüz ulaşmadığı, esnaf faaliyetlerinin önemli bir ekonomik aktivite olduğu bu yerlerde zengin esnaf çocukları da gider imam hatipe. Amaçları yüksek eğitim de değildir bunların, liseyi bitirdikten sonra babalarının işine devam etmektir.
Yeni Şafak gazetesinde de meslek liseliler, iş dünyası vs. bu karar ile bayram etmiş. Bazı meslek lisesi öğrencileri çok sevinmiş artık istedikleri bölümde okuyabilecekleri için. Hatta biri Havacılık ve Uzay bölümüne gitmek istiyormuş. Ben de 30000 kişinin sıfır çektiği sınavda hadi girin de göreyim diyorum.
2009 yılında 165 ve üstü puan alan lise oranları: Normal liseler - %85; imam hatipler - %79; endüstri meslek liseleri %46; tüm meslek liseleri ortalaması da % 60 dır.
Maalesef bu %60 ortalama ile katsayının kaldırıldığı bir ortamda genel ortalaması %88 olan liseler karşısında pek fazla şansınız yok. O nedenle meslek liseliler normal liseliler ile yarışabilmek için çok çalışmanız lazım çooook.


 
Toplam blog
: 31
: 1485
Kayıt tarihi
: 27.03.09
 
 

İzmir doğumluyum. 1994 den beri İstanbul' da yerleşiğim. 25 yıl özel sektörde değişik firmalarda yön..