Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ağustos '08

 
Kategori
Güncel
 

Yurt binasını çökerten kader miydi..!

Yurt binasını çökerten kader miydi..!
 

Konya'da çöken yurtta can veren çocukların babaları herhangi bir şikayette bulunmuyormuş.

Televizyonlardan birinde izlediğim babalardan biri mealen şunları söyledi: "Bizim çocuklarımız, barda, cafede, içkili alemlerde ya da uyuşturucu çekip trafik kazanası yaparak ölmedi; bizim çocuklarımız sabah namazını eda etmek üzere kalktıklarında öldüler.. Ölenler şehittir, kalan gazidir.."

Öğrenci velisinin söyledikleri bunlar. Elbette bu sözler inancın ve tevekkel olmanın ifadesi..

Ancak, özel anlamda her insanın böyle düşünmek hakkı olsa bile, genel olarak değerlendirildiğinde bu yaklaşım doğru değildir.

Elbette ölüm Allahın emrdir. Takdiri ilahidir. Ancak bir de "tedbir" diye bir gerçek var.

İslamın inanç esaslarından biri de "kadere iman"dır; ancak bu iman insanın aklının ereceği, gücünün yeteceği ölçüde tedbirleri almasına mani değil, bilaakis amirdir.. Yani emreder.

"Önce deveni sağlam kazığa bağla, sonra Allaha tevekkel et.." hadisini unutmayalım.

Siz mutfağında lpg tankı olan bir yurtta gerekli tedbirleri almamışsanız ve patlama bu nedenle gerçekleşmisse, elbette bu da bir kaderdir. Ancak, sizi "sorumlu" yapan bir kaderdir bu..

Kader konusundaki bilgilerin eksikliği, bilinç yetersizliğini de getiriyor. Allah bize bir kader yazmıştır, buna inanırız, çünkü bu İslam Amentüsünün altı şartından biridir. Ancak, kaderlerimiz bize önceden yazılı metinler halinde verilmediğine göre, yani bizler kaderimizi bilmediğimize göre, aklımızla, bilgimizle ve gayretimizle her işimizde tedbirli ve hazırlıklı olacağız, olmalıyız..

Kendini damdan aşağı atan adam da kaderini yaşamıştır ancak bu kaderin sorumlusu kendisidir. Çünkü damdan atlama işi kendi seçimidir ve Allah ezeli bilgisiyle bunu bildiği için, Ona bu olayı kader olarak yazmıştır. Yoksa, Allah yazdığı için adam damdan atlamış değil..

Bu inceliği iyi farkedememiş olmamız, bizim, toplum olarak, Batılı dünyadan geri kalışımızda önemli bir etken olmuştur.

18 Kursiyer öğrencinin can verdiği Yurt binasını yapanlar, yapılması gerekenleri yapmamışlarsa bunu "kadere" yükleyip kurtulamazlar.

Öğrenci velileri, bunu böyle kabul edip herhangi bir şikayette bulunmasalar bile..!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..