Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '12

 
Kategori
Kitap
 

Zihin Kuşları

Zihin Kuşları
 

Bu kitap hiç bir "ödül"e katılmamıştır


Biçim ve kurguya önem veren, cesur çıkışları olan, Marx ve Freud'u düşünce kaynağı olarak benimseyen Leyla Erbil'in bu kitabını üç bölümde tanıtmak isityorum:

Birinci bölüm. Bazı usta yazarlar hakkındaki düşüncelerini kaleme aldığı bölüm.

İkinci bölüm: Kavramlardan bahsettiği yazıları.

Üçüncü bölüm: Yılmaz Varol'un Leyla Erbil ile yaptığı söyleşi.

   Usta yazarlardan bahsettiği bölümlerde; Marcel Proust'u ve Borges'i anlatırken bu yazarlar hakkında fikir edinmekle birlikte Erbil'inde edebiyata bakış açısını görmek mümkün.

   Tam bir Sait Faik hayranı Erbil. Sait Faik' i Erbil'den dinledikten sonra, Sait faik okumayanlar, okumak isteyecek, okuyanlar ise özlediğini hissedecek  bence..

   Kıtalarının disiplini, görüntüsü Nazım Hikmet'in dizelerinde yer alan Çerkez Ethem'i de unutmamış Erbil.

   Kavramlardan bahsettiği bölümlerde "MEDYA-MEDİA" başlıklı yazısında keskin tarifleri var. Bu konuda Ahmet Oktay'ın "SANAL GERÇEKLİK VE ZAMAN" yazısı benim için çarpıcıydı.Bu yüzden paylaşmak istiyorum:

  " Bilgisayar teknolojileri gerçekliği ve tarihi uçuculaştırıyor. Açlık, kıtlık, savaş, siyasal  şiddet ve terör gibi toplumsal olayları elektronik görüntülere dönüştürüyor. Bireyle arasında ki bire bir ilişki durumunu sınırlandırmakla kalmıyor, toplumsallaşma sürecinden uzaklaştırıyor bireyi. Zaman duygusu parçalandığı, olaylar arasındaki olumsal nedensellik ilişkileri kırıldığı için tarih kavramının içeriği de zayıflıyor, anlamlandırıcı olmaktan çıkıyor."

  "Özgün bir Türk Edebiyatı var mı? Bir yazarın başka bir yazar hakkındaki düşüncelerini açıklamaya hakkı var mı? Hümanizm saptırıcı bir güç olarak kullunılabilir mi?" gibi pek çok konuyu sorguluyor Leyla Erbil.

   Bir başka yazısında ise Nazım Hikmet'in mezarının yurda taşınması, yurttaşlığının geri verilmesinin politik, tarihsel ve sosyolojik sonuçlarınıyorumluyor.

  Yılmaz Varol'un Leyla Erbil ile yaptığı söyleşide  neden edebiyat ödüllerine katılamdığı, Freud'dan nasıl  etkilendiğini ve  bir çok duygu ve düşüncesini bulacaksınız.

    Zihin Kuşları  adı gibi bir kitap. Okuduğunuzda kuşlar hiç konmayacak, hep uçacak zihninizde...

 
Toplam blog
: 38
: 1229
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

1975 doğumluyum. Selçuk Üniversitesi Okul Öncesi Eğitim bölümü mezunuyum. İzmir'de yaşıyorum. İlg..