Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mayıs '16

     
    Kategori
    Fotoğraf
     

    ''Evrende herşey birer yansıma''

    ''Evrende herşey birer yansıma''
     

    ''Hayatta yalnızca görmeye hazır olduğumuz şeyleri o belirli anda zihnimizin aynasında yansıyan şeyleri görebiliriz.'' (Geogerge Tice )


    Hayatta gördüğümüz her şey birer yansımadır. Canlı ve cansız varlıklar, nesneler, objeler… Peki bu yansımada görme algısı nasıl başlıyor? Dışarıdan insan gözüne gelen ışıklar saydam tabakada kırıldıktan sonra göz bebeğinden geçerek merceğe gelir. Burada bir daha kırılarak retina üzerinde ters bir görüntü oluşturur. Retinaya gelen ışınlar çubuk ve koni hücreleri şeklindeki almaçları uyararak görme sinirlerinden impulsları oluşturur. İmpulslar, beyindeki görme merkezlerine iletilir ve koni hücreleriyle gerçekleşir. Retina tabakasında 3 çeşit koni vardır. Bunlar mavi, yeşil ve kırmızı renge duyarlıdırlar. Böylece her şeyi görmeye başlarız.
     
    Peki fotograf makinalarımızda nasıl görüntü oluşuyor hiç düşündünüz mü ? Eskiden analog fotoğraf makinalarında bir görüntünün oluşması için ışığa odaklanan lensler, şimdilerde kullandığımız dijital kameralarda da vardır. Fakat burada ışığı film şeridinin yüzeyine odaklamak yerine, ışığı, resmi elektronik olarak kaydeden yarı iletken bir aygıtın üzerine odaklarlar. Bir bilgisayar daha sonra bu elektronik bilgiyi dijital veriye çevirir. İşte dijital bir kamera tüm işlemleri kendi başına yapabilir. Fotograf, insanlığın algısını değiştiren tarihin şüphesiz en güzel buluşudur. Bir anımızı, bir tatil seyehatimizi veya evrenin herhangi bir doğa hareketini ölümsüzleştirmeyi, bize kalıcı bir vesikalık olarak bırakmaktadır. Analog makine ile başladığımız bu algı yolculuğuna, şimdilerde dijital teknolojiyle devam ediyoruz.
     
    İyi kötü hepimiz bir fotograf makinesine sahibiz. Peki neler çekeceğiz ? Bir sürü konu, doğa olayları, portreler, insanlar... Yansıyan bir sürü nesneler… Öncelikle bizim ruhumuzu tanımlayan, enerjimize uyan görsel bir yol haritası çizmeliyiz. Gelin bu haritada bir yol seçelim. Portre mi insan mı ? Manzara, Doğa, Belgesel, Moda Reklam, Sualtı, Arkeoloji, Bebek, Doğum veya düğün, Mimari,Makro,Yiyecek ve içecek. Hemen enerjimizi topluyoruz fotograf makinamızla görsel yolculuğa çıkıyoruz. Fotograf çekmenin zamanı yoktur. Pozitif enerjiniz ve ışığınız bol olsun. Sevgilerimle... Şumlu
     
     
    Toplam blog
    : 1
    : 444
    Kayıt tarihi
    : 28.03.16
     
     

    Fotoğrafçı Evren Şumlu, 10 Şubat 1984 Bakırköy doğumludur. 18 Mart Üniversitesi Fotoğrafçılık böl..