- Kategori
- Özel Günler
“Barkoduna Bak, Öyle Al”
Barkodumuz 869. Unutmayın !
Bir ürün alırken hiç “869 nolu barkodu” var mı diye bakar mısınız ?
869 rakamı nedir ? Barkodlarda bulunan 869 rakamı bir ürünün yerli malı olduğunu göstermektedir.
“O da nesi ?” diyorsanız, söyleyelim. Türkiye’nin barkodu 869 ile başlar. 869 nolu barkodu olan ürünler “yerli malı” ürünlerimizdir. Sanayimiz ve ekonomimiz için tercih etmemiz gereken ürünlerin barkodu !
Ürünlerin üzerinde “değişik kalınlıktaki dik çizgi ve boşluklardan oluşan” simgeye barkod denilmektedir. Yaklaşık 15 rakamdan oluşan ürün üzerinde bir numara vardır. Bu numaralar ürünün menşei hakkında bilgi verir. İşte aldığınız ürünlerde bu numaraya dikkat etmeniz ve 869 la başlayan barkod numaralı ürünleri almanız ülkemiz yararınadır.
Ama yine de her 869 nolu barkodu olan ürünleri alırken dikkat etmemiz gerekebilir. Zira işin içine para girince insanları kandırmak için yalan da söylenebiliyor. Yabancı ürünlere de “Made in…. “ yazılıp, 869 barkodu vurulabiliyor.
Her 869 barkodlu ürünler yerli malı mıdır ? Bu konuda büyük bir boşluk olduğu muhakkak. Yabancı ülkelerden ithal edilen bir ürün, burada ambalajlanarak 869 ile başlayan barkodlar ile piyasaya sürülmektedir. Bu da tüketicilerimizi yanıltmaktadır.
Çocukluğumuzda okullarımızda “Yerli Malı Haftası” kutlamaları yapılırdı. Yerli malına özendirilmek için. Şimdi adı “Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası” oldu. 12-18 Aralık’ta kutlanılıyor. Öğretmenimiz evimizde bulunan – yurdumun güzel ürünlerinden ne varsa - incir, çerez, meyve ve yiyeceklerden sınıfımıza getirmemizi söylerdi. Sınıfta onları hem yer hem de “yerli malı” haftasını kutlardık. Öyle hoşumuza giderdi ki.
“Yerli malı yurdun malı, her Türk onu kullanmalı !”sloganını ezberlemiştik.
Günümüzde – öğretmenleri sınıfta “yerli malı haftası” kutlamaları için, çocuklardan bir şeyler getirmesini söylese, evde buzdolabını açan çocuklarımız türlü-çeşitli yabancı etiketli ürünleri görmektedir. Yalnız yiyecek konusunda değil, içecek, giyecek, araç-gereçlerde de aynı durum. Tam bir dışa bağımlılık örneği! Alış-veriş merkezlerindeki mağaza ve dükkanların yabancı ürünlerin reklamını yapan levhalarına ve isimlerine bakarsanız, “869 nolu barkodu olan yerli mallarımızı” bu gibi yerlerde zor bulursunuz.
Öğrencilerin eğitilmesi kadar, ailelerin de bu konuda eğitilmesi gereklidir. Yerli malı kullanılması ile sanayimize de katkıda bulunmalıyız.
Aslında sanayimizde de durum iç açıcı değildir. Yapılan sanayi hamlelerinde “montaj sanayi”ne doğru bir gidiş artmaktadır. Ülke savunmasında sanayimizin kuvvetlenmesi için “üretim gücü” elimizde bulunmalıdır. Zira ithal malı kullandıkça ülkemiz fakirleşir. Yerli üretimi desteklemeliyiz. Nasıl mı ? Yabancı mallara rağbet etmeyerek. Alış-verişlerimizde 869 nolu yerli malımıza ait barkodu arayarak.
Cep telefonu ve benzeri teknolojinin gelmesi kaçınılmaz ama kot pantolonu, porseleni ve benzeri ürünleri yabancılardan daha kaliteli yaptığımız da bir gerçektir.
Sanayimizde bir ürünün maliyeti 10.00 TL. iken “vergisiz-algısız” ithal mal 5.00 TL. ye satılıyorsa, bu sanayicimizin cezalandırılması demektir. Bu konuda vakit geçirmeden devlet önlemini almalıdır.
Çin malı diye ucuz olduğu için alınan bir ayakkabının 3 ay sonra parçalandığını herkes bilmektedir. İthal ürünlerde malzeme ucuz olduğu için kalitesi düşüktür. İthal ürün ile yerli ürünün kalitesinin aynı olduğu durumlarda, 869 nolu barkodu taşıyan “yerli malı” mızı tercih edelim. Paramız yurdumuzda kalsın.
Sloganımız “Yerli malı, yurdun malı, herkes onu kullanmalı !”
Parolamız “869” olsun !
Sevgiyle kalın. Saygılarımla.
Ali İhsan ÖZÇAKIR
MEB. Başmüfettişi ( E )
e-mail: aliihsanozcakir@hotmail.com