- Kategori
- Sinema
"Vatandaş Mustafa" nereye koşuyor
"...Fırtına Vadisi üzerine kurulan bir santralin hikayesi bu. Elektrik üretimi adı altında o güzelim cennet vadiyi katledenlere karşı 17 avukat olarak yola çıktık, sonra yüzlerce binlerce kişi olduk. Altı yıl süren davamızı kazandıktan sonra ne yapılacağı belli olmazdı."
"Küreselleşen ve kuraklaşan bu dünyamızda Karadeniz'e göz dikenler 437 dere üzerinde, HES projesi adı altında Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlığından yakınını bulan bir ÇED raporu uyduran bizim Karadeniz'deki derelerimizin üzerine çöreklendi. Bir tarafta ÇED olmadan Kaz Dağlarına kazma vuranlar bizim orda HES projesi adı altında elektrik üretimi hikayesiyle yeşili katlederken, cebine yeşil dolduruyor. Avukatlık para etmedi. Bazan hukuk para etmiyor memlekette. Sanatla anlatmaya yola çıktık. Gönüllü çevreci dostlarımla beraber, tüm çevreci dostlarla birlikte cübbemizi bir tarafa bıraktık ve yönetmenlik cübbesini giydik. Bir film yaptık. ve ilk defa böyle bir ödül aldım. Ama müdahale devam ediyor çünkü bu müdahale filmi. "
"14' ünde nükleer santrallara karşı mücadelede Sinop'taki arkadaşlarla beraberiz. 15 inde Samsun'da HES Projesine karşı Samsun'u katledenlere karşıyız 16 sında Büyük şehir belediyesinin davetlisi olarak Porsuk çayın temizlenmesinde bu filmimiz orada gösterilecek 3 ünde Çankaya belediyesinde Hemşin Vakfı olarak Ankara'dayız Eskişehir'den sonra ve 7'sinde İzmir'deyiz. Ondan önce 5' inde Yatağan'da kurulan ikinci santrale, termik sanrale karşı orada olacağız. O nedenle bir müdahale filmi. Korunma devam ediyor. Ama özellikle bu filmin geçtiği doğanın koynuna gizlenmiş olan Fırtına Vadisini burada bulunan dostlarımız bu yaz ama özellikle özellikle bu yaz oraları gezip görmeye gelin. Çünkü biz oraları kurtardık. Artık santral yok. Orası dünya turizminin, dünya doğa turizminin merkezi olacak. Bu da böyle bilinsin ve duysun Ankara beni böyle. Mücadele devam ediyor."
Yukarıda sözcükler; bir hukuk adamı olarak çevrenin katledilmesine dayanamayıp, kendisini çevre korumaya adamış mücadelesini bir de sanatsal yönden sürdürmeye karar vererek Dağ ve Doğa filmleri festivalinde birincilik ödülüne değer bulunan "Vatandaş Mustafa" adlı filmi yönetmeni Remzi Kazmaz'ın, coşkulu seslenişinden aktarabildiklerim.
Dağ ve Doğa filmleri festivalinin 3. yıl açılışı, Fransız Kültür merkezinde verilen kokteyl ile başladı. Ardından ilk kez bu yıl yapılan 1. Ulusal Dağ filmleri yarışmasında ödül alan filmler açıklandı ve yönetmenlerine de ödül verildi.
Birazdan seslendirmesi aktör "Orlando Bloom" tarafından yapılan ve geçtiğimiz hafta Amerika'da montajı tamamlanan ve festivalimizde dünya prömierine çıkan "Everest Barış için tırmanış" adlı yapımla başbaşa kalacağız.
Film yönetmenleri hepsi buradalar. Ah keşke röportaj yapabilseydim diye düşünürken 5 dakikalık bir ara vermezler mi! Dünyalar benim oluyor..
Hemen Dağ ve Doğa Filmleri Festivalinin birincilik ödülünü kazanan "Vatandaş Mustafa" filminin yönetmeni Remzi Kazmaz'ın yanına koşuyorum. Kısa da olsa aşağıda sizlerle paylaştığım söyleşiyi yapma olanağı buluyorum.
Nasıl yola çıktınız?
Biz daha önce bundan 6-7 yıl evvel -ben kendim Çamlıhemşinliyim- Çamlıhemşin'de üzerinde kurulmak istenen bir hidroelektrik santralı vardı. Bu santral doğayı katlediyordu. 40 km'lik alanda bir tane yeşil bırakmıyordu. Oradan alınan taşlarla Karadeniz sahilleri dolduruluyordu. Bu nedenle biz de o yörenin çocuğu olduğumuz için, avukat olarak orada mücadeleye başladık. Bu mücadele sonunda dava ettik, Danıştay'da bu davayı biz kazandık. Kazandıktan sonra baktık ki bunlar yine değişik dereler üzerinde göz de dikmişler. Yapılacak fazla bir şey yoktu. Sivil toplum örgütlenmesi yaptık.Ben oralı olduğumdan dolayı sonradan bir Vatandaş Mustafa buldum. Kendisi imam ve çobandı. Doğayı koruyan biriydi. Onun gözünden anlatmaya başladım. Çok da hoş bir film oldu. Film bir mücadele filmi aslında. O nedenle tüm çevreciler bu filme sahip çıkıyorlar. Sonuçta nerede bir doğa katliamı varsa biz oradayız. Bunu her zaman her yerde söylüyorum.
Kaz Dağları hakkında ne söyleyeceksiniz?
Kaz Dağları ÇED raporu olmadan oraya kazmayı vuranlar şunu bilmeli ki orada bir katliam yapıyorlar böyle hukuka ve yasaya aykırı bir şekilde. Belki bakanlıktan kendi arkalarında böyle siyasi gücü almışlar ama hukuk orada onlara yetcek kadar güçlü orada. Bu nedenle Kaz dağlardaki katliamı en yakın zamanda yürütmenin durduracağına inanıyorum.Bu nedenle boş yere heveslenmesinler. Çünkü Kaz dağları herşeyden önce buranın herşeyden önce kendi oksijeninin akciğerleridir. Orasını kolay kolay teslim etmeyiz. Biz gereken her türlü mücadeleyi sadece sanatsal değil her türlü sivil toplum adına yapılacak mücadeleyi biz orada başlatacağız. Şu anda suskunluğun arkasından gelen büyük bir gürültüyü de beklesinler. Yani bu memleket bu ülke sahipsiz değil.
Peki bu Bergama'daki altın madenleriyle ilgili neler söyleyeceksiniz?
Yalnız altın arayanlar sadece Bergama'da aramıyorlar. Şu anda Artvin'de Borçka'da da altın arıyorlar. Şu anda altın aramak kadar doğada tehlikeli oyun yok. Bizi kandırmasınlar. Artık bu ülkedeki insanların gözü açıldı. Doğacı ve çevreciler bu ülkenin sahipsiz olmayacağını her yerde, Bergama'da gösterdiler. Orada Bergama'daki optimus amca rahmetli oldu oldu ama şu anda Vatandaş Mustafa bu anlamda meydanlarda. Bergama'da aranılan ve bugüne kadar hukukun en az dört kez kapattığı ocakların, hala farklı yöntemlerle çalıştırılması hukuk devletine aykırı eylemler hala devam ediyor. Bu ülkede eğer hukuk varsa ordaki bu türlü siyanürlü altın arama çalışmasına derhal son verilmesi gerekir. Çalışmanın altında emperyalist güçlerin Türkiye'ye büyük ölçüde dayatması var başka bir şey yok.
Teşekkür ederim.Bu "Vatandaş Mustafa"nın bir noktada bir marka, yani çevreyi tahrip edenlere karşı bir simge haline gelmesi hoşunuza gider herhalde?
Çok hoşuma gitti. İlk defa bir ödül aldım. Bu da beni kamçıladı. Mücadeleme hiç aralıksız ve soluksuz şekilde devam edeceğim.
Çok teşekkür ederim.
Önemli not:
"Vatandaş Mustafa" 5 Aralık Çarşamba günü Fr kültürde saat 11 ve saat 19 seanslarında. Kaçırmayın diyorum. *
Festivalde ödül alan filmlerin İz Tv' de yayınlanacağını da ekleyelim.
Bu yazıyı yazıp bitirdikten sonra çektiğim fotoğraflara bakıyorum. Çoğu bulanık çıkmış. Remzi Kazmaz bir yerlerden tanıdık geliyor. Kendime kızıyorum. Söyleşi sırasında kişiye değil de söylediklerine odaklandığım için. Neyseki biraz düşününce çıkarıyorum. Nasıl da hatırlayamadım Didim'i...
Eylül 2006'da Barış Şenliklerinde Apollon Tapınağında o muhteşem dekor içinde Didimlilerle birlikte izlediğim müthiş canlandırma belgesel "Kehanetler Ülkesi Didyma"nın** da yönetmeniydi Remzi Bey. Ve gemilerle çıktığımız barış yolculuğunda aynı teknede, aynı güvertede horon tepmiştik. Gülümsüyorum.
ezgi umut
* http://www.dagfilmfest.org/default.aspx
** http://www.kameraarkasi.org/yonetmenler/r/remzikazmaz.html
Foto: ezgi umut