Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

16 Nisan Pazartesi

16 Nisan Pazartesi
 

Türkiye’de ve dünyada 14 Nisan mitinginin yankıları devam ediyor. Bugünkü gazete manşetlerinden bir kısmında da konu buydu:

TÜRKİYE İÇİN MİLAT (Cumhuriyet). CHP lideri Baykal Cumhuriyet mitinginde bir araya gelen bilinçli halkın yığılmış kalabalıklar değil, tehlikenin farkında olan insanlar olduğuna dikkat çekti.

ANLADIN SEN ONU (Güneş). Cumhuriyet tarihinin ilk sokak muhtırası etkisini göstermeye başladı. Erdoğan, köşke çıksam ne yazar, çıkmasam ne yazar, makamlar gelip geçicidir, dedi.

DÜNYA MİTİNGİ KONUŞUYOR (Milliyet). Yüz binlerce kişinin katıldığı Cumhuriyet mitingi dış basında Ankara’da dev gösteri, bayrak denizi, artık iki ayrı Türkiye var gibi yorumlarla yankılandı.

Yorum : Ankara mitinginin içte ve dışta yankıları devam ediyor. Yüzbinlerce vatandaş, demokratik hakkını kullanarak, Ankara’nın göbeğinde ne istediğini, ne düşündüğünü açıkça söyledi. Şimdiye kadar çok daha küçük toplantılarda tatsız olayların çıkmasına engel olunamazken burada en küçük bir olay da meydana gelmedi. Bu güzelliğin tadını çıkarmamıza ise dış dünya izin vermedi.

NewYork Times’ta yayımlanan bir yazıda “Artık iki ayrı Türkiye var” yorumunun yapılması, Türkiye’nin dışarıdan nasıl görüldüğü veya nasıl görülmek istendiği konusunda bir fikir verir gibiydi. Ben mitingin gerçek amacının ayrılık yaratmak olmadığını, sonuçta da birliği ortaya koyduğuna inanmak istiyorum. (Bu konuyla ilgili “Artık iki ayrı Türkiye mi var?” başlıklı blogu okumanızı tavsiye ederim.)


*****

Türkiye’de gündem maddesi bilindiği gibi cumhurbaşkanlığı seçimi. Seçim kadar kamuoyunun merakını celbeden bir konu da başbakanın adaylığını koyup koymayacağı meselesi. Erdoğan’ın önünde hukuki bir engel bulunmadığı için, onu siyasi engellerle bu göreve gelmekten alıkoymak isteyenler, 14 Nisan mitinginden de medet umuyorlar. Başbakan ise Almanya’ya giderken uçakta gazetecilerin çeşitli sorularını cevaplandırdı:

ARKADAN LİDER ÖLDÜ DESİNLER (Hürriyet). Erdoğan Almanya’ya giderken Çankaya’ya çıkacak ismin siyasi kimliğini bırakmaya mecbur olduğunu söyledi. Başbakan yerine gelenin lider öldü diyerek partiyi sahiplenmesini öğütledi.

ERDOĞAN’IN BİR AYAĞI KÖŞK’TE (Radikal). Çankaya’ya gittin mi artık siyasi kimliğin geride kalır. Pek çok cumhurbaşkanı gördük, tarih hepsinin performansını yazacak.

11. CUMHURBAŞKANI HAYIRLI OLSUN (Sabah). Erdoğan dün Almanya’ya giderken uçakta 11 Çankaya işareti verince gazeteci noktayı koydu.

HALKA AÇIK KÖŞK (Star). Yeni cumhurbaşkanı milletle devleti buluşturacak, halka açık olacak..

ÇANKAYA HALKA AÇILACAK (Türkiye). Cumhuriyetin değerleri ile milletin değerlerinin buluşup kaynaştığı halka açık bir dönem başlayacak.

BAŞBAKAN OLSAN NE YAZAR, CUMHURBAŞKANI OLSAN NE YAZAR (Vatan). Erdoğan Almanya’da Türkler’e seslenirken Çankaya adaylığıyla ilgili ilginç mesajlar verdi.

EŞİM BİLE BİLMİYOR (Yeni Şafak). Başbakan Erdoğan cumhurbaşkanlığı adaylığı konusundaki son durumu bu sözlerle açıkladı. Abdullah bey bilmiyor, eşim bile bilmiyor… Ama yeni yeni dönemde halk devletle buluşacak…

KÖŞKE ÖYLE ÇIKILMALI Kİ LİDER ÖLDÜ DESİNLER (Zaman). Yeni dönemde Çankaya halka açılacak…

Yorum : Yeni Şafak gazetesinin yazarlarından birinin dediği gibi, başbakan bir cümlesiyle cumhurbaşkanlığına aday olduğunu deklare edermiş gibi davranırken bir sonraki cümlesinde bunun tam tersi bir izlenim bırakabiliyor. Bu da onun hala kesin kanaat belirtmede tedbirli davrandığını gösteriyor. Ancak önünde hiçbir engel bulunmayan kişinin hedefine yürümememis de bizde yanlış anlamalara sebep olabilir. Bu açıdan başbakan hayli zor ve kritik noktada. Birkaç gün daha sabredersek her şey açıklığa kavuşacak.

*****

İzmir’deki feci kaza hepimizi derinden etkiledi. Facianın sebebi ve bu sebeplerin bir daha tekrarlanmaması konusunda ne gibi tedbirler alınıyor bilmiyorum. Ancak kendimizi olayın heyecanına kaptırıp bu tarafına eğilmezsek, gelecek günlerde bu tür kazaların tekrarlanmasına engel olamayız. Artık her konuda sorumluluğunun bilincinde bireyler olarak hepimiz kendimize düşen görevi en iyi şekilde yapmak zorunda olduğumuzun farkında olmalıyız.

İZMİR AĞLIYOR (Birgün). Cinayet gibi kazada can veren çoğu öğrenci 33 kişi gözyaşlarıyla uğurlandı. Çocuklarını yitiren acılı aileler sorumluların hesap vermesini istiyor.

TÜRKİYE AĞLADI (Bugün). Çoğu öğrenci 33 kişinin öldüğü Türkiye’yi yasa boğan otobüs kazasının kurbanları dün gözyaşları arasında toprağa verildi. İzmir Konak meydanı’nda yapılan törene katılan kazazede yakınlarının ağıtları yürekleri dağladı.

KALPLER EGE’DE KALDI (Hürriyet). Kapadokya yolundaki korkunç kazada can veren İzmirli minik öğrenciler ve velileri son yolculuklarına acı dolu feryatlar ve gözyaşları arasında uğurlandılar.

BU ACI DİNMEZ (Posta). İlköğretim öğrencileri ile velilerini Kapadokya’ya götürürken kamyonla çarpışan otobüste ölenlerden 18’i için, dün İzmir Konak meydanında cenaze töreni yapıldı. Meydanda toplanan yüzlerce kişi bu acı tablo karşısında gözyaşlarını tutamadı. Ölenlerin yakınlarının feryatları ise herkesin yüreğini dağladı.

TERÖRDEN BETER (Takvim). İzmir çocuklarına ağladı. Kapadokya yolunda ölenler Konak’tan gözyaşlarıyla uğurlandı. Trafik canavarı bir haftada 113 can aldı.

AĞLA TÜRKİYE AĞLA (Yeni Şafak).

Aksaray’daki kazada hayatını kaybeden öğrenci ve veliler, binlerce İzmirli’nin katıldığı törenle toprağa verildiler.


Yorum : Trafik, yıllardır başımızın belâsı. Aytyapı eksikliği, insanımızın bilinçsizliği, kazaları kader olarak kabullenmemiz bizi bu konuda ciddi ve kalıcı tedbirler almaktan alıkoyuyor. Kaza ile ilgili bütün ihmal ve yanlışlıklar üzerinde önemle durmalı ve bir daha tekrarlanmasına izin vermemeliyiz. Ayrıca gelişi gidişi ayrı yolların yapımına da hız vermeli ve Türkiye’yi bir baştan bir başa duble yollarla donatmalıyız.


*****

MİLLET BUNLARDAN BIKTI (Milli Gazete). Cumhurbaşkanlığı seçim sürecini bahane ederek Türkiye’yi kamplaşma tehlikesine sürükleyen AKP ve CHP zihniyetinden de dumanlı havada pusuya yatan provokatörlerden de millet bıktı artık. Ülkenin huzurunu bozmaya kimsenin hakkı yok.


Yorum : Miting ve kaza dışında olan ve olması gereken başka şeyler de var Türkiye’de. Milli Gazete’nin manşeti farklı ama, sadece siyasi bir konu.


*****

PİŞKİN CANİ (Akşam). Geçen yıl sevgilisiyle bir olup annesini, babasını ve ablasını kesen 17 yaşındaki Gülçin K. Akşam’ın sosyal Güvenlik yazarı Ali Tezel’e sordu: Öldürdüğüm babamın aylığını nasıl alabilirim?

Yorum : Akşam gazetesinde de farklı özel bir haber manşete çıkmış. Babasını öldüren bir genç kız, böylece yetim kalınca, şimdi nasıl yetim maaşı alabilirim, telaşına düşmüş. Gerçekten düşündürücü bir durum…

*****

Yarın yeniden beraber olabilmek umuduyla…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..