Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mayıs '10

 
Kategori
Kitap
 

1992'li yıllardan bugüne Muğla HME İl Halk Kütüphanesi... Kimler görev yaptı?

Öncelikle yazıma Hoca Mustafa Efendi hakkında bilgiyle başlamak istiyorum. Devrim gazetesi sahibi büyük tarihçi Ünal Türkeş ağabeyimin bir yazısında şu satırlara rastlanır.

Hoca Mustafa Efendi Muğla’ya okuma tutkusunu getiren bilgin insandı. Hoca Mustafa Efendi okuma tutkusunu, kitap merakını kütüphane kuruculuğunu toplumun bütün tutkularının ve merakının üstüne çıkarabildiğimiz gün Hoca Mustafa Efendinin bize bırakmış olduğu anıların ulviliğine gerçekten layık oluruz.

Ve bu bilgiden sonra günümüz Kütüphanesine dönüyoruz. Kimler görev yaptı bu tarihsel mekanın ve işlevin içinde?

1992 yılında İl Kültür Müdürlüğü ( o zaman Kültür ve Turizm Bakanlığı ayrı idi.) şimdiki Kütüphanenin olduğu binaya taşınmış alt kat Kütüphane üst kat ise, Kültür Müdürlüğü olarak düzenlenmiştir.. .

Binanın açılışı 1992 yılında dönemin Kültür Bakanı Fikir Sağlar tarafından yapılmıştır.

Kütüphanenin 1990 yılından bu yana okuyucusuyum. Ancak , son dönemlerde kendi satın aldığım kitaplar nedeniyle Muğla HME İl Halk Kütüphanesi’nin okuyucusu değilim. Tüm bunlar bir yana, Kütüphane ile gerek çalıştığım Yerkesik Kütüphanesi, gerekse İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün bir personeli olarak işlevsel açıdan bağlı bulunmaktayım.

Bu yazımı Kütüphane Haftası’nda yazmak istemiştim. Ancak bazı nedenler dolaysıyla, bu programa söyleşilere “müzik ve şiir” dinletilerine, katılamadım.

Muğla HME İl Halk Kütüphanesi daha önce şu an yerinde MELSA bulunan İl Özel İdare Müdürlüğü’nün alt katında hizmet verirdi. Kitap ve dergi okumak için oraya giderdim. O dönemde henüz Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün bir personeli değildim. İçinde görev yapan personel candan ve dostlukla, okuyucusunu karşılardı. İz bıraktı.

1992 yılında Milas’tan atanan Hayrullah Türkmen ile Muğla Kütüphanesi gerek binası gerekse işlevi ile daha anlamlı daha cıvıl cıvıl misafirlerine dost bir yaklaşım ile izler bırakmaya başlamıştır...

İlk kutlama o yıllarda İl Kültür Müdürünün öğretmen kökenli olması nedeniyle alt katın merdiveninde öğrencilerin hediyelerini vermesiyle başlamıştır..

İsmail Öktem ve Hayrullah Türkmen’in çabalarıyla Kütüphane Muğla’da okuyucu ve dost kitlesine ulaştı.

Recep Demirel Muğla Kütüphane Müdürlüğü görevinde bulundu… Gerek Şerif Baydur Çocuk Kütüphanesi, gerekse Yerkesik Belde Halk Kütüphanesine dost ve içten yaklaşımı ile görevine devam etti.

Hikmet Öz ile yayın ve sanat alanına kavuştu. Muğla okuyucu potansiyeli bakımından önemli illerin arasında yer aldı.

1992 Yılından bu yana içinde görev yapan Kütüphanecisi Pınar Dengiz ile Kütüphane şanslı yıllarını yaşadı. Pınar Dengiz Kütüphaneye çok emek vermiştir. Şu an başka bir ilde görev yapmaktadır.

Günnur Kömürcü zaman zaman vekalet etmiştir. Muğla Kütüphanesinin personeli olarak Kütüphanenin verimini ve sakinliğini sağlamıştır. Sabır ve sevgi çalışmalarının özünü ve ruhunu oluşturmaktadır. Muğla okuyucusu kendisini böyle tanımaktadır.

Şimdi atanan yeni Müdürü Rüveyda Güler ile Muğla Kütüphanesine gerek işlevsel , gerekse Kütüphanenin tarihine ve özüne, okuyucusuna ve dostlarına , teşkilatlarına sahip, olumlu yaklaşımla önemli izler ve işler düşmelidir...

Muğla tarihi yerini bu alanda da artık, hissettirmelidir.

Muğla HME İl Halk Kütüphanesi bizler için önemli, tarihi ve düşünsel bir mekanın adıdır.

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..