Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mayıs '07

 
Kategori
Borsa
 

2007 seçimleri ve borsa

Seçimlere kadar borsada kalmak mı yoksa borsadan uzaklaşmak mı iyi?
Borsacılar genellikle kendi aralarında bunu konuşuyorlar. Acaba şu seçim sürecinde nasıl bir yol izlemeliyiz!...

Şu an borsada endeks 46580 civarında. Cumhurbaşkanlığı ile düşme eğiliminde olan borsa seçimlerin tarihi netleşince yolunu yukarılara çevirmiş durumda. Acaba bu yükselişler ne kadar sağlıklı ?Borsacılar mal boşaltma için mi bu yükselişi yapıyorlar?
Neyse şimdi biraz seçim ekonomisine girmiş Türkiye'de şu durumu bir analiz edelim.
Borsada kimler oynuyor öncelikle bununla başlayalım. %75-80 yabancılar, %20-25 bizimkiler... Bir rivayette yabancı adı altında stopajdan kaçan yerli bir grup... Oran ne derseniz ben de bilmiyorum. Bıyıklı yabancı dedikleri cinsten olan...Yabancıların aldıkları kağıtlar ise endeks 30 ve endeks 100 kağıtları...yani Türkiye'deki en güçlü şirketler. Kağıtlar ise iş bankası, yapı kredi, koç, alarko vs...yani en iyilere yatırım yapıyorlar. Bizim yerliler ise genellikle günü birlik getirecek kağıtlar peşindeler....
Bir de yerli ve yabancıların borsa da bekleme sürelerine bakalım. Yabancılar kısa vade olarak 5-6 yıl, orta vade 10-15 yıl uzun vade 40-50 yıl olarak hisse senedi alıyorlar. Bizimkiler ise kısa vade 3-4 hafta, orta vade 2-3 ay, uzun vade 6 ay şeklinde hisse senedine yatırım yapıyorlar.

Birde sermaye yönünden karşılaştırma yapalım.
Yabancı fonlar, yurtdışı yatırımcı bu kesimde yoğun bir parasal güç var, yerli sermaye ise çok küçük kalıyor.
İstatistikler ortada bu işten ek karlı çıkan kesim kim derseniz? Cevap çok basit...Yabancılar...Nasıl?

Cevapları şöyle sıralayabiliriz. Birincisi borsada uzun vadede yatırım yapan kazanır. İkincisi borsada kuralları parası çok olan koyar, kuralları ne kadar kendi lehine dönderirse o kadar da çok kazancına kazanç ekler. Üçüncüsü kollektif olarak hareket etmek tek başına hareket etmekten daima iyidir ki yabancılar da bu işi çok iyi yapıyorlar.
Dördüncüsü sağlam şirketlere yatırım yapan daima kar eder. Beşincisi bir ülkeye yatırım yapıyorsanız o ülkeyi çok iyi tanımanız gerekir. Bu ise bilgi ile mümkündür. Yabancıların çoğu yatırım ve danışmanlık şirketi ile çalışır biz yerliler ise hisse alırken sezgilerimizle hareket ederiz ve o sezgiler çoğu zaman bizim zarar etmemizi sağlar. Neyse bu bilgileri okuduktan sonra yabancıların hisse senedi alırken nasip bir taktik izlediklerini anlamış olduk...
Şimdi tekrar başlangıçtaki noktaya dönelim...
Seçimlere kadar nasıl bir taktik izleyelim...
Şu yukarıda verdiğimiz yabncı analizini izlersek burdan bir sonuç çıkarabiliriz aslında.
%75-80 oranında borsamıza yatırım yapmış yabancıların seçimler dolayısı ile ülkemizi terketmesi çok zor gözüküyor. Onlar olaylara akılcı bakarken biz duygusal bakıyoruz ve zarar ediyoruz. Şu an olacak yabancı satışından en fazla zarar edecek kesimin yine kendileri olacağını onlar zaten görüyor. Bu saatten sonra da onların satacağı hisseleri yerli yabancı almaz. O yüzden yabancılar bu borsayı biraz daha yükseklere çıkarmak suretiyle ellerindeki malların bir kısmını yeni gelen sürüdeki yatırımcılara satma eğilime gireceği kanaatindeyim. Birde bizim borsamız genelde yaz ayında derin bir uykuya dalar ama bu yaz bunu tersi olacağı kanaatindeyim.
22 Temmuza kadar hareketli bir borsa sonra ise sert bir düşüş eylül ayından itibaren ise klasik sonbahar yükselişi bekliyorum.
Hepinize risksiz bol kazançlar... 22.05.2007
ENGİN BİNDAŞ

 
Toplam blog
: 16
: 1301
Kayıt tarihi
: 03.08.06
 
 

Uludağ üniversitesi kamu yönetimi mezunuyum.  Para ve sermaye piyasaları sürekli ilgi alanımdır. ..