- Kategori
- Doğal Hayat / Çevre
2016 Bakliyat Yılı

toprak,iklim.bakliyat
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Hükümetler, ilgili kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve ilgili diğer tüm paydaşlar ile işbirliği içinde 2016 Yılını Uluslararası Bakliyat Yılı ilan etti.
2016 the International Year of Pulses (IYP), gıda güvenliği ve doğru beslenmeyi amaçlayan, sürdürülebilir gıda üretiminin bir parçası olarak dünyayı besleyen fasulye, nohut, mercimek, bezelye ve diğer bakliyatların rolünü kutlamak, daha da önemlisi, bakliyatların sağlık, beslenme ve sürdürülebilirliğe katkılarını ilerletmek için uluslararası kamu bilincini yükseltmek amaçlanmakta.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın girişimleri ile ilan edilen “yılın” en etkin bir şekilde kamuoyuna yansıması, Türkiye’de baklagillerlerin üretimi, tüketimi ve ithalatının azaltılmasını çabalarına destek vermeye çalıştım, çalışıyorum.
Videolar yaptım, spotlar hazırladım, afiş-bülten tasarladım…Hatta, “Koy koy fasulye yiyelim” diye bir türkü yaptım.
Baklagillerle haşır neşir olmamın birkaç nedeni var.; Bunlardan en önemlisi, FAO verilerine göre 2.5milyar insanın protein ve vitamin kaynağı “ fakirin eti” olması durumu. Diğeri, “baklagil-toprak ve iklim” ilişkisinden çıkardığım özel durum.
Araştırdığım kaynaklardaki bilgiler şöyle;
Baklagiller; Kuraklığa dayanıklıdır. Nadas alanlarını azaltır. Su ve rüzgar erozyonunu önler.
Düşük karbon ayak izine sahiptir. Daha az su ve enerji ile üretilir. Kimyasal gübre kullanımını azaltır, azotu dengeler.Toprak sağlığı için biyoçeşitliliği teşvik eder.Genetiği ile oynanması zordur. Tahıllara göre daha pahalıdır.
Özetle, baklagiller toprağın sağlığını koruyan iklimin akıllı ürünleridir.