- Kategori
- Doğal Hayat / Çevre
Kâğıt israfı korkunç, ‘atıkların %50’si kâğıt’... Günde bir milyar mektup!

slideplayer.biz.tr'den...
Yani çöp olarak attığımız maddelerin yarısı kâğıt!
Bu tespiti, eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore yapıyor.
Artık, yazışmalar bilgisayarlarla, internet üzerinden yapılıyor, devletler bile “e-devlet” oldu, pek çok işlem, hatta ihbar-bildirimler bile elektronik olarak yapılıyor derken, dünyada, her gün 1 milyar mektubun “atılması” hayret verici, değil mi? Bir de elektronik postaya, e-devlet’e geçmeseydik halimiz nice olurdu, acep?
Bu dehşet verici israfa, hızla “tükenme”ye götüren gidişe derhal dur denmeli… Dur diyebilmeliyiz.
Pek çok tedbir alınabilir:
Meselâ; mektupla yapılan bildirimlerin posta ve kâğıt masrafı, muhataplarından alınabilir. Bazı bankalar bunu uyguluyor… Onları takdir ve tebrik ediyorum.
Cam-şişe atıklarında olduğu gibi, kâğıt-karton-mukavva atıkları için de mutlaka ayrı atık toplama üniteleri yapılmalı ve caddelere, sokaklara konmalı…
Okullar, belediyelerin birimleri, resmî daireler gibi kâğıt tüketiminin yoğun olduğu merkezlere kâğıt atık torbaları-sepetleri konmalı.
Okullarda, kâğıt israfını önlemeye yönelik dersler, seminerler, eğitimler verilmeli… Bu etkinlikler sık sık tekrar edilmeli.
Her yıl, ücretsiz olarak dağıtılan on milyonlarca kitabın sonraki yıllarda da kullanılabilmesi için tedbirler alınmalı. Eğer bu mümkün olmuyorsa, sene sonunda kitaplar toplanmalı, geri dönüşüme gönderilmeli.
“Geri dönüşüm” için, sokak ve caddelerden kâğıt toplayanlara kolaylıklar sağlanmalı, bunu yapanlar teşvik edilmeli.
Kâğıt-karton-mukavva fabrikalarının bir “geri kazanım” zinciri oluşturması sağlanmalı, bu konuda onlara yardımcı olunmalı, tüketicinin, kâğıt atıklarını fabrikaya ulaştırması kolaylaştırılmalı.
Alaettin Hacımüezzin’in paylaştığı, Al Gore’un verdiği bilgiler ve israfı önlemeye yönelik diğer bazı çözüm önerileri aşağıdadır:
x x x
Dünyada Atıkların %50'si Kâğıt
Dünya uygarlığının inşa ettiği en büyük anıtın, iki bin yıl kadar önce, Meksika'da yapılan "Güneş Tapınağı" olduğunu biliyoruz. Bu anıtın hacmi 850.000 metre küptür.
San Franciscoyakınlarındaki Durham Road çöplüğünde 1977'den bu yana Kaliforniya'nın üç kentinden boşaltılan çamur ve kentsel atıklarla iki büyük dağ oluşmuştur. Bu tepelerden her biri 1.7 milyon metre küptür. İkisinin toplamı neredeyse 4 Güneş Tapınağı ediyor. Çöplükler yani atık yığınları, dünya tarihinin en büyük mezbelelikleridir, şüphesiz. Bu hacmin hemen hemen yarısını çeşitli cinsten kâğıtlar, çoğunlukla da gazete ve ambalaj kâğıtları oluşturur. %20'si inşaat, kereste ve yiyecek maddesi atıkları olmak üzere organik atıklardan oluşur. Çöp dağlarının geri kalanı inanılmaz ıvır zıvır yığınıdır ki bunun da % 10'a yakını plastiktir. (Al Gore,"Tükenen Dünya", S.197).
Hammadde veya girdilerin dünyanın en uzak yerlerinden getirmek veya en uzak yerlerdeki müşterilere tam zamanında ürün ve hizmet akışını sağlamak için gereken ticari işlemleri ve organizasyon yeteneğini düşünün ya da posta hizmetlerini gözünüzün önüne getirin. 2012 yılında dünya çapında 346.5 milyar mektup gönderilmiş, bu yaklaşık, her gün bir milyar mektup demek. (Dünyanın Durumu, 2014, S. 328)
BİZİM İLAVEMİZ: Hükümetin-Belediyelerin-Çevrecilerin çöpleri yönetme konusunu gündemden düşürmemeleri gerekir. Yiyecek-kâğıt-cam-plastik atıklarının haftanın ayrı günlerinde binalardan çıkarılmasını bazı yabancı kentlerde olduğu gibi biz nasıl uygularız?
Atıkları, belediyelerin çöp araçlarından önce isteyen kişiler toplayabilirler. Yine bazı yabancı kentlerde olduğu gibi bakkal ve süper marketlerde satışlarda ve satın alanların taşımalarında plastik torbaya acele yasak getirilmeli. Yıllar önce kullanılan ipten yapılan fileler ve bezden yapılan torbaların kullanma alışkanlığını tekrar kazanabiliriz. Plastik kullananlara ve satıcılara ceza uygulaması getirilmeli. Bunlar hayal mi?
Alaettin Hacımüezzin
İZÇEP (İzmir Çevre Gönüllüleri Platformu)