Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mart '14

 
Kategori
Seçim
 

30 Mart seçimleri

30 Mart seçimleri
 

SEÇİM PROPAGANDALARINDAN


30 MART YEREL SEÇİMLERİNDE SEÇMEN NEYE GÖRE TERCİH YAPACAK?

Yaklaşan 30 Mart 2014 yerel seçimleri dolayısıyla her seçim öncesinde olduğu gibi çeşitli basın yayın organlarında inanılmaz değerlendirmeler yapıldığını hepimiz bilmekteyiz.

Yapılan seçim değerlendirmelerinde, öncelikli amaç seçmenin oy tercihini yönlendirmektir.

Seçmenin oy tercihini şu kriterlere göre yapmaktadır. Burada bunların bir kısmını okuyucularımla paylaşmak isterim.

Kimi seçmenler, daha öncelerden beri oy verdikleri siyasal partiyi her ne bahasına olursa olsun asla değiştirmezler. Bu bakış açısına sahip seçmenler, partilerinin kemikleşmiş oyları olarak bilinen oyları oluştururlar.

Bir başka gruptaki seçmen kitlesi ise, seçim sat-hı mahalline girildiği su sıralarda yapılan propagandalardan aşırı etkilenerek oy tercihlerini yaparlar. Bütün siyasi partiler, en çok da bu oylara taliptirler.

Diğer bir grup seçmen ise, iktidardaki partiden beklentilerini karşılayamayan seçmenlerdir ki, bunlar da oy tercihlerini çabucak değiştirme eğilimindedirler. Kim yetişirse bunların oyları da onlara gidebilir. Bunlara yüzer gezer oy diyebiliriz.

Bütün bunların dışında bir diğer grup seçmen ise, oy vereceği parti muhalefette ise o partinin ortaya koyduğu plan ve projeleri ikna edici bulursa buna göre ya da iktidar partisini tercih edecekse o partinin uygulamalarını milli menfaatlerimize uygunluk açısından değerlendirerek buna göre oy tercihini yapmaktadır.

Bir başka tercih nedeni ise, kişinin eşinin dostunun hatırı için oy kullanmasıdır. Bunları da bir kenara atamayız. Çünkü bunların sayıları da çok az değildir.

Seçim arifelerinde propaganda yaparken seçmenlerin bu yönlerini gözden uzak tutmadan onlarla iletişim kurmak zorundayız. Aksi halde bütün çabalar boşa gider.

İktidarda bulunan Ak Parti örgütünün bütün bu açılardan şansı çok büyüktür. Zira, savunduğu veya savunacağı düşüncelerin bir çoğu gerçekleşmiştir. Bu durum yeni vaatlerinin de bir teminatı durumundadır.

Muhalefet partileri, henüz ortaya hiçbir vaat koymuş değillerdir. Yaptıkları  tek bir iş var o da iktidara küfretmek. Bu onların halk nezdindeki itibarlarını daha başlangıçta yok etmeye yeter.

M.Sadullah SAĞLAM

 
Toplam blog
: 72
: 525
Kayıt tarihi
: 20.07.08
 
 

Trabzon doğumluyum. Bir kamu kurumundan emekliyim, İktisat Fakültesi mezunuyum. İdeolojik saplant..