Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Nisan '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

30 Nisan pazartesi

30 Nisan pazartesi
 

Genelkurmay’ın gece yarısı e-muhtırasından sonra bugün ilk kez açılan piyasa tedirginlik yaşamasına rağmen olağanüstü bir çalkantıya sahne olmadı. Dünkü mitingin bunda etkisi olduğunu tahmin etmek zor değil.

İstanbul’daki görülmemiş kalabalık, Türkiye’de ilk defa “Darbeye hayır” diye haykırdı. Yıllardan beri askeri mahfillerde terörün de önünde yer alan bir tehlike olarak gösterilen irtica ile, darbe tehlikesinden birlikte bahsedilmesi ve ikisine de hayır denmesi, sağduyunun egemen olduğunun işareti oldu.

Bütün bunlar söz konusu muhtıranın hiç gündeme getirilmemiş olması gibi bir geri dönüşüm sağlayamasa da, Türkiye’nin karşı karşıya kalması muhtemel bir ekonomik krizi kolay atlatmaya adım atması bakımından sevindirici.

Ancak henüz tehlike geçmiş değil. Anayasa Mahkemsi’nin açıklayacağı sonuç ve bu çerçevede siyasetin takınacağı tavır, şimdilik neler olacağını tahmin etmiyi zorlaştırıyor.

Temennimiz elbette en az zararla bu olağanüstü durumun geçiştirilmesidir.

Şimdi bugünkü gazetelerin manşetlerine bir göz atalım:

NE DARBE, NE ŞERİAT, DEMOKRAT TÜRKİYE (Akşam). Asker ve hükümet sonrası bu kez de sokağın sesi yükseldi. Tarihinin en büyük protesto mitingine sahne olan İstanbul’da yüz binlerce kişi hem laik cumhuriyet hem de demokrasiye sahip çıktı. Çözüm darbe değil seçimde…

ASKER KIŞLAYA SİYASET HALKA (Birgün). Anayasa Mahkemesi’nin kararı beklenirken şimdi toplumsal muhalefetin harekete geçerek darbe ve şeriat özlemlerine dur demesi gerekiyor. Bunun için önemli tarihi fırsat 1 Mayıs.

DARBE DE ŞERİAT DA İSTEMİYORUZ (Bugün). İstahnbul’daki cumhuriyet mitinginde yüzbinler merkez sağ ve merkez sola birleşin çağrısı yaptı. Darbeye de şeriata da karşıyız sloganı attı.

Yorum : Bu gerçeğin bizzat mitingi düzenleyen konuşmacılar tarafından ilan edilmiş olması bir şans. Bu alnı zamanda toplumun demokrasi anlayışının geliştiğini de ortaya koyan olumlu bir sonuç.

ÇEKİLMİYORUM (Bugün). Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül, cumhurbaşkanı adaylığının geri çekilmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

GÜL’ÜN SESİ : ÇEKİLMEM (Güneş). Sağduyu’nun adaylıktan çekil, seçim gelsin kriz bitsin feryadına kulak tıkadı.

GÜL’DEN İLK SÖZ (Milliyet). Cumhurbaşkanlığı seçiminden çekilmem söz konusu değil. Bir gecede aday olmadım. Anayasa Mahkemesi doğru karar verecek, süreç devam edecektir.

SÜREÇ İŞLİYOR (Yeni Şafak). Kamuoyu Çankaya seçim sürecinin Anayasa çerçevesinde devamı mesajını verdi. Cumhurbaşkanı adayı Gül de süreç devam ediyor, adaylığımın geri çekilmesi söz konusu değildir, dedi.

Yorum : Şu aşamada işleyen bir süreç var. Normal şartlarda yapılan bir seçim CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne başvurmasıyla yargıya taşındı. Oradan bir karar çıkmadan bu sürecin seyrini değiştirecek bir hareket doğru değil. Gül’ün bu anlamda kararlı olması gerekiyor. Çünkü şu andan sonra geri adım atmak, mitinglerin sonucu değil, muhtıranın sonucu izlenimi yaratacaktır. Bu durumda demokrasimiz daha fazla yara alacaktır.

BEDELİ AĞIR OLDU (Bugün). İş dünyası, Genelkurmay’ın gece bildirisi ile gelişen siyasi krizin ekonomik krize dönmesinden endişeli. Türkiye’nin bir krize çekilmesinin hesabını hiç kimse veremez uyarısında bulunuyorlar.

PİYASAYA MORAL (Star). Abdüllatif Şener net konuştu. Yılda 121 milyar YTL yatırım yapan 20 milyar dolar dış sermaye çeken bir Türkiye’nin bu tür günlük gelişmelerle sarsılması mümkün değil.

İSTİKRARI BOZMAYIN (Türkiye). İş dünyası Ankara’ya seslendi. Meydana gelecek bir güvensizlik ülke istikrarına büyük zarar verecektir.

EKONOMİYE GÜVENİMİZ TAM, GERGİNLİĞE PRİM VERMEYİN (Zaman). Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili gelişmeler, Genelkurmay açıklamasıyla yeni bir boyut kazanırken, piyasaların açılışta etkilense de bunun uzun sürmeyeceği vurgulanıyor.

Yorum : Elbette piyasa bu konuya karşı bir kıpırdanma yaşadı. Şimdilik korkulacak bir durum olmadığı söylenebilir. Yukarıda da belirttiğim gibi süreç henüz devam ediyor.

EN BÜYÜK UYARI (Cumhuriyet). Tandoğan’da doğan ırmak İstanbul’d a Çağlayan’a dönüştü. Milyonlar laik demokratik cumhuriyete sahip çıkarak halkın sesine kulak tıkayanlara bir kez daha mesaj verdi.

MİLYONLARIN SESİ İS-TE-Mİ-YO-RUZ (Güneş). Gericiliğe karşı yükselen dip dalgası dün İstanbul’da öfke Çağlayanı oldu. Milyonlarca Atatürkçü Çankaya yolları irticaya kapalı diye haykırdı.

MİLYONU AŞAN İNSAN YÜZBİNLERCE BAYRAK (Hürriyet). Cumhuriyete sahip çıkmak için Çağlayan’da milyonu aşkın kişi laik ve demokratik Türkiye için and içti. Sağ ve sol partilere birleşin mesajı verdi.

ÇAĞLAYAN GİBİ (Milliyet). Tandoğan mitinginden sonra dün de yüz binlerce vatandaş İstanbul Çağlayan meydanında toplandı. Dev kalabalık laiklik ve cumhuriyet değerlerinden dönüş yok mesajı verdi.

CUMHURİYET ÇAĞLADI (Posta), Tandoğan’dan sonra Çağlayan’da yüz binler laik Türkiye Cumhuriyeti’nin değerlerini korumak için ellerinde Türk bayraklarıyla Atatürk posterleriyle toplandı. Dillerde aynı sloganlar vardı. Çankaya laiktir laik kalacak, Çankaya yolları irticaya kapalı.

KADINLARIN GÜCÜ (Radikal). Ankara’daki mitingin İstanbul ayağı da görkemliydi. Kadınların organize ettiği mitinge katılanlar AKP hükümetini eleştirdi. Laiklik sloganları attı.

DEMOKRATİK TEPKİ (Sabah). İstanbul’da da yüz binler yürüdü. Prof. Arat Ne şeriat, ne darbe, demokratik Türkiye istiyoruz, dedi.

MİLLET MUHTIRASI (Takvim). Yüz binlerce vatandaş bayrağını alıp Çağlayan’a koştu ve mesajını verdi. Ne darbe istiyoruz, ne şeriat devleti. Demokrasi için sandığa gidin.

BİR MUHTIRA DAHA (Tercüman). Tandoğan’dan sonra ikinci sivil muhtıra Çağlayan’dan: Tükiye laiktir laik kalacak.

KADINLAR EL KOYDU (Vatan). Dün İstanbul’da toplanan ve çoğunluğunu kadınların oluşturduğu görülmemiş insan seli, hem laikliğe hem demokrasiye sahip çıktığını tüm dünyaya ilan etti.

DEMOKRASİ GÜZEL ŞEY (Yeni Şafak). İstanbul’daki mitingde hükümet eleştirilirken bazı gruplar darbeye hayır sloganı attı. Mitingde sol partilere birleşin çağrısı yapıldı.

Yorum : Demokrasi gerçekten güzel bir şey. Keşke hepimiz tadına varabilsek de hayatımıza geçirebilsek. Yüz binlerce insanın ellerindeki Türk bayraklarıyla güle oynaya bir şölen havası içinde görüşünü dile getirmesi müthiş bir olay. Kadınların çoğunlukta olması da güzel bir ayrıntı. İstanbul ve Ankara’da halkın bu şekilde cumhuriyete ve demokrasiye sahip çıkması artık askerlerin de içini rahatlatmalı. Bu ülke öyle kolay kolay gerilere gitmez. Bu arada bu kadar büyük kalabalıkta küçücük bir olay yaşanmamış olmasını da iftiharla belirtelim. Az şey değil. Türkiye çok daha küçük toplantılarda çok büyük olaylar yaşadı.

Bu hengamede gözden kaçan bir haber var.

ANKARA’DA TARİHİ ZİRVE (Türkiye). Afganistan ve Pakistan liderleri Türkiye’nin ev sahipliğinde buluştular. Cumhurbaşkanı Sezer, başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün de katıldığı zirvede Türkiye kardeş iki toplum arasındaki gerginliğin bir an önce son bulması tavsiyesinde bulundu.

Yorum : İki ülkenin problemlerinin çözümünde Türkiye’nin arabulucu pozisyonunda olmasından gurur duydum. Ancak içimdeki burukluğu da ifade etmeden geçemeyeceğim. Bizden kendilerini uzlaştırmamızı isteyen ülke başkanları, uzlaşamamış liderlerin yarattığı bir kriz ortamının içine düştüler. Bir yanıyla komik, bir yanıyla çok acı bir tablo. Gerçi demokratikleşme yolunda hayli yol kat ettiğimizi dünkü miting gösterdi ama, yine de daha çok başlardayız.

Yarın yeniden buluşabilmek umuduyla…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..