Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

301. Maddeyi değiştirmişler!...

Dedim ki “T.C.K. 301. maddesi değiştirilemez. Bu madde benzeri maddeler, bize değiştirin diyen birçok AB ülkesinin yasasında da var…”

Olmazmış…

İla ki değişmesi gerekirmiş.

Sivil Toplum Örgütleri bir araya geldiler. Toplantı yaptılar ve bu madde ile ilgili değişiklik önerisini ortaya koydular.

Şimdi eski hali ile yeni halini karşılaştıralım mı?

TARTIŞMALI 301'İNCİ MADDENİN MEVCUT HALİ:

1- Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

2- Türkiye Cumhuriyeti hükümetini, devletin yargı organlarını, askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

3- Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi hâlinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır.

4- Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI'NIN YENİ 301'NCİ MADDE ÖNERİSİ:

1-Türklüğü, Türk milletini, TBMM'yi, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini, devletini, yargı organlarını, askeri ve emniyet teşkilatını alenen tahkir ve tezyif edenlere 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilir.

2-Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç teşkil etmez.

Değişen ne?

Sadece, suçun yurt dışında işlenmesi halinde cezanın artırılması kaldırılmış. Birinci madde ile ikinci madde birleştirilmiş ve Türkçe kelime olan “Aşağılama” yerine bunun Arapçası olan “Tahkir ve tezyif” kelimeleri kullanılmış. Bir de üç yıla kadar olan en yüksek ceza iki yıla indirilmiş.

Bakın bu iki kelimenin sözlükteki (TDK Sözlüğü) anlamı ne?

Tahkir (Arapça): Aşağılama, onur kırma, onuruna dokunma.

Tezyif (Arapça):1.Bir şeyi değersiz, adi, bayağı, aşağılık göstermeye çalışma, küçültmek isteme.

2. Alay etme, eğlenme.

Yeni metnin gerekçesine de “Türkiye'nin ilk imzacıları arasında yer aldığı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin de, şiddet ve açık hakaret içermediği sürece insanların düşüncelerini ifade etmeleri gerektiğini savunduğu hatırlatıldı.” Diye bir açıklama konulmuş.

Benim görüşüm...

Türk Ceza Kanununun 301. maddesi değiştirilemez. Devletler ve o devletleri meydana getiren milletler, kendilerinin “Aşağılanmalarına” veya Arapça sözlerle “Tahkir ve tezyif” edilmelerine izin veremezler, vermezler.

Buna siz isterseniz “Aşağılama” olarak adlandırın, isterseniz öz dilinizin dışında Arapça olarak “Tahkir ve tezyif” deyin değişmez.

Bizim de “Değiştirilemez” savunmamızın gerekçesi de bu.

Diğer taraftan yine bir düşünce ve savunmamız var ki, “Eleştiri” veya “Fikir özgürlüğü” sınırlarını aşmadıkça, “Eyleme” dönüşmedikçe ve “Sertlik” içermedikçe suç sayılamaz sayılmamalı da.

Bize dayatılmaya çalışılan, 301. maddenin tamamen ortadan kaldırılmasıdır. Yani önüne gelen, ağzını açtı mı “Türklük, Türk milleti, TBMM’i, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, devleti, yargı organları, asker ve emniyet teşkilatı” hakkında her şeyi söylesin ama biz sesimizi çıkarmayalım.

Bu söylemin bir adı var…

Biz sizi yani “Türkiye Cumhuriyeti Devletini tarih sayfalarına bir daha çıkmamak üzere gömeceğiz” demektir.

Buna kim izin verecekse, buyursun versin.

İktidar da biliyor ki, buna hiç kimsenin izin vermesi mümkün değildir. Onun içindir ki “Ben iktidarım, istediğim her şeyi yaparım” derken, burada toplu milletin üzerine atmaya çalışmaktadır.

Oysa duruşunu çok net bir şekilde ortaya koyup “Hayır… 301. maddeyi değiştirmiyorum” demesi gerekirdi.

Burada 301. maddenin şu andaki metni ile değiştirilmesi teklif edilen şeklini ortaya koydum. Aradaki fark, ifade Türkçe mi olsun Arapça mı?

Bana kalırsa eski haliyle kalsın… Çünkü ifadesi Türkçe… Hadi ceza indirimine “Evet” diyelim, ama tamamının kaldırılması asla mümkün değildir.

Milleti aldatmayın arkadaş…

 
Toplam blog
: 1104
: 918
Kayıt tarihi
: 28.01.07
 
 

Emekliyim ama “Tekaüt” değilim. 1961 yılından beri değişik “Anadolu” gazetelerinde yazdım. 1984-8..