Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Temmuz '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

6 Temmuz Cuma

6 Temmuz Cuma
 

Anayasa Mahkemesi’nin cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili Anayasa değişikliği paketinin iptali açılan açılan davayı reddetmesi büyük sürpriz oldu. Elbette gazete manşetleri bu habere ayrılmış durumda.

Sonucun iyi mi kötü mü olduğu ise şimdilik meçhul. Sevinenler niye sevindiğini, üzülenler niye üzüldüğünü bilmiyorlar. Tabii bu arada 6/5 neticelenen bir oylamadan sonra ortaya çıkan durumu, bizzat Anayasa mahkemesi üyeleri nasıl yorumluyorlar, nasıl değerlendiriyorlar bilemiyorum.

Bu konuyla ilgili yazdığım müstakil bir blogda olaya daha farklı açılardan bakmaya çalıştım. (http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=50623).

ANAYASA REFORMU MİLLETE EMANET (Bugün). Yüce yargı sürpriz yaptı. Sezer ve CHP’nin cumhurbaşkanı seçimine ilişkin Anayasa reformunu iptal başvurularını reddetti. Referandum sürecinin yürürlükte olduğuna karar verdi. Son sözü millet söyleyecek.

KARAR YENİ MECLİSİN (Cumhuriyet). Anayasa Mahkemesi halk seçsine vize verdi. Yeni bir belirsizlik dönemi başladı.


MAHKEME KÖŞKÜ HALKA SORUN DEDİ (Hürriyet). Anayasa Mahkemesi Sezer ve CHP’nin Anayasa paketini iptal başvurularını reddetti. Cumhurbaşkanını halkın seçmesi konusunda 21 Ekim’de referandum var.

EKİMDE HALK OYLAMASI (Milliyet). Aneyese Mahkemesi beşe karşıaltı oyla cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de içeren Anayasa değişikliğinin önünü açtı. Paket için 21 Ekim’de referanduma gidilecek.


21 EKİM’DE REFERANDUM (Posta). Anayasa Mahkemesi cumhurbaşkanını halkın seçmesini de öngören Anayasa değişikliği paketinin iptalini isteyen Cumhurbaşkanı Sezer ve CHP’nin başvurularını reddetti.


HALK SÜRPRİZİ (Sabah). Anayasa mahkemesi referandum dedi. Ancak yeni cumhurbaşkanının nasıl seçileceği merak konusu oldu.


HALK SEÇECEK (Star). Yeni bir dönem başlıyor. Anayasa mahkemesi Sezer ve CHP’nin Anayasa değişikliği paketinin iptal talebini reddederek cumhurbaşkanının halkıh seçmesi yolunu açtı.


KÖŞK İÇİN SÖZ HALKIN (Türkiye). Anayasa mahkemesi Sezer ve Baykal’ın başvurusunu reddetti. Referandum 21 Ekim’de yapılacak.


BEŞ AYDA BEŞ SANDIK (Vatan). Anayasa Mahkemesi’nin cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören düzenlemeye vize vermesi siyasette tüm hesapları altüst etti. 22 Temmuz’dan itibaren beş ayda tam beş kez sandık başına gidebiliriz.


CUMHUR SEÇECEK (Yeni Şafak). Anayasa Mahkemesi, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi kararının iptalini isteyen Cumhurbaşkanı Sezer ve CHP’nin başvurularını reddetti.

MAHKEME İTİRAZLARI REDDETTİ. (Zaman). Anayasa Mahkemesi cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin Anayasa paketinin iptali için açılan davayı reddetti. Köşk için Ekim’de referandum var.


*****

Günün diğer önemli bir haberi de Petkim’in özelleştirilmesi kapsamında yüzde 51 hissesinin satılmasıydı. 2003’te yüzde 88 hissesi 605 milyon dolara Uzanlar’a satılan Petkim’in ihalesi, verilen süre içinde yükümlülüklerin yerine getirilmemesi sebebiyle iptal edilmişti.


Şimdi ise yüzde 51 hisse 2 milyar 50 milyon dolara alıcı buldu. Ancak bu satışı özelleştirmeye karşı olanlar kuşkuyla karşılıyorlar. Bazıları da sevinçle…


PETKİM’İN YÜZDE 51’İ 2 MİLYAR DOLARA GİTTİ. (Akşam). 1987’de özelleştirme kapsamına alınan Petkim, 8 grubun yarıştığı ihalede onuncu turda, Rus-Kazan ortaklığı bir holdinge satıldı.


MÜTHİŞ İHALE (Bugün). 2003’te Uzan’a 605 milyon dolara ihale edilen üç yıl önce tek bir alıcı çıkmayan Petkim7e kazak-Rus ortaklığı 2 milyar 50 milyon dolar verdi.


PETKİM’DE KARARTMA (Cumhuriyet). Hükümet Türkiye’nin dev kuruluşunu ihale ettiği Ermeni sermayesini gizlemeye çalıştı.


SAT SAT FAİZ ÖDE (Güneş). İktidar sanayi devi Petkim’i de 2 milyar dolara yabancılara sattı. Bu rakam 1 yılda sadece borç faizine ödediğimiz paranın ellide biri bile değil.


PETKİM’E 2 MİLYAR DOLAR VERDİLER (Hürriyet). Son büyük ihalede en yüksek teklif Kazak-Rus ortaklığından geldi. Petkim’in yüzde 51 hissesine 2 milyar 50 milyon dolar teklif edildi.


PETKİM FORBES ZENGİNLERİNİN (Sabah). Üç yıl önce 600 milyon dolara alıcı bulan Petkim’in yüzde 51’i dün 2 milyar 50 milyon dolara Kazaklar’a satıldı.


İKİ MİLYAR DOLARIN SIRRI (Vatan). Devletin elindeki son büyük sanayi kuruluşu Petkim’in ihalesini adı sanı duyulmamış bir Kazak şirketi aldı.


REKOR GÜNÜ (Yeni Şafak). 2003’te yüzde 88’i 605 milyon dolara satılmaya çalışılan Hetkim’in yüzde 51’i 2.050 milyar dolara özelleştirildi. Merkez Bankası döviz rezervi 68.3 milyar dolara yükseldi. Borsa 50 bin puanı aşarak tarihi rekor kırdı.

Barış Akarsu’nun ölümü insanları çok derinden etkiledi. Erken ölüm, trafik kazası, uzun süre koma hali, genç ve yakışıklı oluşu, artık hangisi derseniz deyin, farklı bir atmosfer oluştu bütün Türkiye’de.

Televizyonların naklen yayınları da belki etkenlerden biriydi.

O ŞİMDİ BULUTLARDA (Posta). Barış Akarsu’nun hayatı Amasra’da yoksulluk içinde başladı. Bir yarışmayla şöhreti yakaladı ama yoksulları hiç unutmadı. Hangi yardım konserine çağırsalar koşa koşa gitti, beş kuruş para almadı.Son albümünde düşmeden bulutlara koşmak gerek diyordu.

TÜRKİYE BARIŞ İÇİN AĞLIYOR (Takvim). Önceki gece hayatını kaybeden genç sanatçı için hayranları yas tutuyor.

Hayat bir taraftan devam ediyor. Partiler seçim için yarışmaya devam ediyorlar. Ak Parti’nin birinciliği tartışmasız sürüyor. Peşinde CHP var. Bu iki partinin dışında barajı zorlayacak tek parti MHP gibi.

MHP’nin meclise girmesi için yoğun çaba sarfediliyor. Bu şekilde CHP-MHP koalisyon imkanı ortaya çıkabileceği tahmin ediliyor.

MHP’nin kıl payı barajı aşması Ak Parti iktidarını engellemezse korkusu, bir iki partinin daha barajı aşıp Ak Parti’nin milletvekili sayısını düşürmesi arzu ediliyor. Ancak DP ve GP bütün uğraşlara rağmen baraj seviyesinde bile görünmüyorlar.

Ak Parti’nin önünü kesmeye yönelik eylemlerden biri de Erbakan fonksiyonuyla gerçekleştirilmek istendi. Erbakan her gün Ak Parti aleyhine söylenmedik söz bırakmadığı gibi, Abdüllatif Şener ve Bülent Arınç’a çengel atıp Ak Parti’yi parçalama planları da yapıyor.

Bası ise liderleri televizyonda bir araya getirme çabasında. Böylece barajı aşması şu an mümkün olmayan partiler de halk nazarında bir değer ve bir paye kazanmış olacaklar. Durumunda farkında olan Erdoğan ise bu seçimde Baykal’la bile televizyonda yan yana gelmek istemediğini söyledi.

MİTİNGLERDE ATIŞMAYIN EKRANDA KAPIŞIN (Akşam). Siyasi liderlerin meydanlarda birbirleri aleyhine konuşmak yerine ekranlarda bir araya gelerek tartışmaları istendi.

MHP, CHP, DP TUTARSIZ, AKP İSE GERÇEKÇİ DEĞİL (Radikal). Dört partinin vaatlerini dinlemek güzel ama muhalefetin ekonomik programlarındaki vaaler çelişkili. AKP’nin 2013’te 800 milyar dolarlık milli gelir hedefi için yıllık yüzde 9, 5’luk büyüme gerekiyor.

Bir gazetenin manşetinde de Fenerbahçe’yle ilgili bir haber var. Ben dün olduğu gibi bu habere de yine temkinli yaklaşmaktan yanayım.

HALİL YÜZDE 80 FENERDE (Takvim). Transfer atağını sürdüren Sarı Lacivertliler Schalke’nin milli golcüsünü bitirmek üzere.

Günün diğer manşetleri de şöyle…

2000 YTL MAAŞLA KOMANDO ARANIYOR (Akşam). Terörle mücadelede profesyonel ordu için düğmeye basıldı. Gençleri uzman erbaş olmaya davet eden ilanlar hazır.

KARDEŞİ İÇİN DOĞDU (Akşam). Sude henüz 7 yaşında. Üç yıldır lösemi tedavisi görüyor. Onu kurtaracak ilik bir türlü bulunamadı. Doktorlar son çare bir kardeş dedi. O kardeş tüp bebek yöntemiyle geldi. Sıla bebek kendi bedeninde iki can taşıyor.

İKTİDAR SEPETİ MEMURU YAKTI (Güneş). Memurlar enflasyon sepetinde hile var. Bizim sepete göre 300 milyon alacaklıyız diyor.

MEĞER AKRABA DEĞİLLERMİŞ (Hürriyet). Ankara’da örgütlü fuhuş olayına karışan ve Hürriyet’e fuhuş yapıldığını bilmiyordum, hepsi sevglimin akrabalarıydı diyen Yargıtay hakimi tutuklandı.

FUTBOL TERÖRÜ ORGANİZE SUÇ (Sabah). Holiganlığı organize suç sayan savcılık derbide olay çıkartan 25 sanık için 3-12 yıl hapis istedi.

BİR NUMARA İÇİN ÖZEL YETKİ LAZIM (Star). Vatanseverler’in en tepesindeki bir numara olarak bilinen kişiye ancak özel yetkiyle ulaşılabileceği belirtildi. İddialara göre adı geçen emekli generalin dosyası Genelkurmay’a gidiyor.

İP İMZAYA DOLANDI (Star). Star’ın işte Apo’yu kurtaran imza manşeti siyasi gündemi değiştirdi. Erzurum’da halka ip atan Bahçeli’ye tepki yağdı.

ACI ÜSTÜNE ACI (Takvim). Gami ve Süleyman Mercan ölen oğullarının cenazesini almak için Bitlis’ten Bursa’ya giderken trafik kazasında hayatını kaybetti.

HEDEF CEHALET (Türkiye). Başbakan Erdoğan modern bir ülke olmak için önce cehaleti yok ediyoruz dedi.

YASEMİN’E TÖRE İNFAZI (Türkiye). Babası eşinden ayrılan bir buçuk aylık hamile olan kızını tek kurşunla öldürdü.

ABD KONSOLOSU CENAZEDE SAF TUTTU (Türkiye). ABD İstanbul başkonsolosu Deborah Jones başbakan Erdoğan’ın danışmanı Cüneyd Zapsu’nun annesinin cenaze namazında cemaatle birlikte saf tuttu.

ERDİL’İN İKİ EVİNE EL KONULMADI (Vatan). Askeri Mahkemenin Erdil’in evlerine el konulması kararını Maliye 8 ay geçmesine rağmen henüz uygulamadı.

SEÇMEN KÖŞK İÇİN UZLAŞMA ŞARTINI DAYATMA OLARAK ALGILADI (Zaman). 27 ilde 12 bin 314 kişi üzerinde yapılan ankette seçmenlerin yüzde 60.7’si Ak Parti’nin köşk seçimindeki tavrını doğru buluyor. Uzlaşma isteğinde katılımcıların sadece yüzde 21.7’si CHP’yi samimi buluyor.

Yarın yeniden birlikte olabilmek umuduyla…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..