Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Kasım '10

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

ABD’nin kur hokkabazlığı

ABD’nin kur hokkabazlığı
 

Kriz başladıktan beri yazıp duruyorum: Her şey yalan, ABD ve batının yüksek enflasyon ve çok düşük kur yapılması gerekliliği gerçektir diye. Nihayet bu gerçek anlaşıldı. ABDMerkez Bankası’nın (FED) ne olacaksa olsun bundan kaçış olmadığını anladı ve 600 milyar dolarlık tahvil satın alma kararı, dünya ekonomisinin ağır toplarını karşı karşıya getirdi.

Tartışmalar:

ABD: FED ekonomiyi canlandırmak için Haziran 2011 sonuna kadar 600 milyar dolar tutarında uzun ve orta vadeli hazine bonosu ile tahvil satın alacak. : Bu bir tarihi karardır.

Almanya- Çin- Rusya- Güney Afrika : Dünya ekonomisinin yakında girdaba sürüklenecek.

Alman Maliye BakanıWolfgang Schauble: ABD’nin Çinlileri kur manipülasyonuyla suçlayıp sonra da merkez bankalarının dolar basma gücüyle paralarının değerini yapay bir şekilde düşürmelerine anlam veremiyorum.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, G20 toplantısında böyle büyük kararlar öncesi ön görüşmeler yapılması gerektiği konusunda ısrarcıyız.

Çin Maliye Bakan Yardımcısı Zhu Guangyao : ABD küresel ekonomiye istikrar kazandırma sorumluluğunu unuttu, aşırı likiditenin gelişmekte olan ekonomilere etkisini hesaba katmadı. Güney Afrika Maliye Bakanı Pravin Gordhan da karardan en çok gelişmekte olan ülkelerin mağdur olacağını söyledi.


FED Başkanı Ben Bernanke, enflasyon yaratmayı amaçlamadıklarını, borçlanmayı ucuzlatmak ve Amerikalıları daha fazla harcamaya sevk etmek istediklerini söyledi. ABD’de Temsilciler Meclisi Bütçe Komitesi: Bu iş sonunda bize büyük bir enflasyon problemi olarak yansıyacak.


Gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiler, ülke içinde de eleştiri oklarına hedef olan FED kararına karşı seslerini yükseltirken, 11 Kasım 2010’da başlayacak G20 zirvesinde konunun ciddi bir çatışma yaratması bekleniyor.


ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, Çin’in, G20’nin küresel ekonominin yeniden dengelenmesi taslağını desteklediğini ve G20 Zirvesi’nde bu konuda geniş uzlaşma zemini beklediğini söyledi. Çin’in, ticaret ortaklarının yanı sıra “büyük oranda kendi çıkarına” olacak para birimi yuan’ın reformu konusunun ilk safhalarında olduğunu belirten Geithner, “Değişiklikler zamanla kapsamlı bir konvertibiliteye izin verecek ancak bunlar çok çok erken bir safhada” dedi.


ABD’ye yönelik en sert eleştiriler Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schauble : Biz hokkabazlıkla değil, sanayiyle büyüdük. Amerikan tarzı büyümeyi hokkabazlığa benzetti.


Schauble, “Almanya’nın ihracat başarısı artan rekabet gücümüze dayanıyor. Kur hokkabazlığına dayanmıyor. Amerikan büyüme modeli büyük bir krize saplandı. ABD finans sektörünü şişirdi, sanayisini ihmal etti. Amerika’nın sorunlarının çok nedeni var. Alman ticaret fazlası bunlardan biri değil” dedi.

ABD’nin bu kararıyla dünya ekonomisinde olacak şöyle sıralanabilir.

Piyasadaki dolar bolluğu diğer kurlar karşısında aşırı değer kaybını doğuracaktır. Sermaye ABD dolarından kaçacak. Bu durum ABD dolarının düşüşünü daha da hızlandıracaktır. Sermayenin durmak istediği limanlar yine gelişmekte olan ülke paralarına yönelecektir. Bu durum gelişmiş ülke paralarını da yine aşırı değerlendirecektir.

Almanya maliye bakanının dediği gibi rekabet gücüyle tutunamayan ABD, bu hokkabazlıkla çıkacak olan global krizden yine avantajlı çıkamayacaktır. Ancak bundan başka çaresi de yoktur. ABD’nin cari açıkları azalacaktır ancak bu krizin sonunda parası küresel para olmaktan da çıkacaktır.

Gelişmekte olan/2.dünya ülkeleri kağıt üzerinde daha da zenginleşecektir. Borçları ucuzlayacaktır. Dış borçlarını daha kolay ödeyeceklerdir. Düşük faiz / düşük ücret parametrelerini daha kolay birleştireceklerdir. Dünya ekonomisindeki payları daha da artacaktır. Dünya ekonomisindeki BRIC ülkelerinin payı G7 ülkelerinin payını geçecektir.

Dünyanın ekonomi ekseninin merkezi yine Türkiye- Rusya- Çin- Hindistan dörtgeninin arasında oluşacaktır. ABD’nin asıl hokkabazlığı şudur:

Finans şirketlerini kurtarma operasyonları yaparken enflasyona neden olmaması için tahvil satıp, topladığı paraları bu şirketlere vermişti. Şimdi bu tahvilleri alarak bu maliyeti halkına eşit şekilde dağıtacaktır. ABD bu hamleyle bir nevi fakirden almış zengine dağıtmıştır. ABD devleti bir kez daha kimin devleti olduğunu teyit etmiştir.

 
Toplam blog
: 105
: 3914
Kayıt tarihi
: 05.11.08
 
 

İ. Ü. İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler 1989 mezunuyum. 1993'ten beri uluslararası fındık ..