Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ocak '15

 
Kategori
Tıp
 

Açık uçlu soruya açık tepki!

Açık uçlu soruya açık tepki!
 

TUS'ta Açık Uçlu Soruya HAYIR !


Dünya'nın en zor 2. sınavı olduğu tarafsız kurumlar ve oteriteler tarafından kabul görmüş tıpta uzmanlık sınavında açık uçlu soru sorulmasının oluşturacağı aksaklıklar ve akıllardaki soru işaretleri tıp camiasında şimdiden bir tedirginliğe sebep olmuştur. Böylesine bir sınavın daha da mı zorlaştırılmaya çalışıldığından tutun da, doktor yazısını ÖSYM yetkililerinin nasıl okuyacağına kadar süren bu tartışmaların en temelini de sınav yapmakla sorumlu olan kuruma karşı güvensizlik oluşturmaktadır. Hal böyle olunca sınavı kimlerin değerlendireceği, test sınavlarında dahi yanlış sorulara yer verenlerin klasik soruları hazırlayabilme becerisine kadar, okunacak sonuçların kime ve neye göre, kimlerce puanlandıralacağı soru işaretleri, tepkilerin artmasına sebep olmaktadır.
 
Açık uçlu soru, açık uçlu yorum, açık uçlu yorum, açık uçlu değerlendirmedir. Bu da açık uçlu değerlendirmeye göre de kadrolara açık uçlu alım yapılacağı anlamına gelmektedir. Bu ise ne kadar dikkatli ve objektif olunursa olunsun, sınav ve yerleştirme sonuçları sonrası itirazların ve zihinlerde oluşacak şüphenin zemin hazırlayacağı bir çıkmaza ÖSYM'yi sürükleyecektir.
 
Sınav okunurken tıp litarütürüne uygun, tıp sözlüğü tanımlarına göre mi yoksa halk ağzı ifadelere göre mi değerlendirileceği, yazıların okunamaması halinde nasıl bir yol izleneceği, Latince ifadeyi yazma şekli ve hatalı yazımların hangi statüde okunacağını gbi tedirginlik oluşturan diğer konular da göstermektedir ki açlı uçlu soruların bulunduğu tus pratikte uygulanabilirliği çok zor bir sistemdir. İşte böylesine zor bir sistemin dayatılması ve gerekçe olarakta hatalı soru iptallerinin önüne geçilmek istendiğinin duyrulması akıl tutulmasıdır. Ya ÖSYM tıp öğrencisini hatalı sorulara itiraz ettiği için 'madem itiraz ediyorsunuz, sınavı yazılı yaparım.' şeklinde tehtid etmekte, ya da açık uçlu sınav sisteminin yol açacağı daha büyük sorunları görememektedir. Aksi çok daha vahim, adam kayırma, torpil, açık uçlu soruları açık uçlu değerlendirme yolu ile kadrolaşma endişesini doğurmaktadır ki, böyle bir seçenek oluşturacağı güvensizlik ortamı sebebiyle doktorluk mesleğinin şerefine ve kutsallığına da gölge düşürecektir.
 
TUS'ta açık uçlu (klasik yazılı soruları) soru sorulacağının açıklanmasının ardından, böyle bir sınav sisteminin, sınavın adaletli olduğu düşüncesine ve insanlardaki güven hissine zarar vereceğinin düşünülmesi üzerine 14 Mart Tıbbiyeliler Derneği tarafından başlatılan, linkini verdiğim imza kampanyasına, tüm Tıp Öğrencilerini ve hekimleri, kampanyanın duyurulmasına yardım ederek ve imza vererek, destek olmaya davet ediyorum.
 
Stj. Dr. Mustafa DUYAR
 
https://www.change.org/p/sa%C4%9Fl%C4%B1k-bakanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1-tus-da-a%C3%A7%C4%B1k-u%C3%A7lu-soruya-hay%C4%B1r?recruiter=32688355&utm_source=share_petition&utm_medium=facebook&utm_campaign=share_page&utm_term=mob-xs-share_petition-no_msg  
 
14 MART TIBBİYELİLER DERNEĞİ İMZA KAMPANYASI AÇIKLAMASI
 
Merhaba arkadaşlar;
 
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin "2013-TUS Sonbahar Dönemi İdare Mahkemesi Kararıyla İptal Edilen 6 Soru Sonrası Yapılacak İşlemler Hakkında Açıklama" başlığıyla 26 Ocak 2015 Tarihinde yayınladığı açıklamayı dikkatle takip etmiş bulunmaktayız. Açıklamanın sonuç kısmının 5. Maddesinde geçen; 
 
"Benzer sorunların oluşmaması için açık uçlu sorularla sınav (yazılı sınav) sistemi TUS’ta da uygulanacaktır." ibaresi özellikle dikkatimizi çekmiş olup, kamuoyunda sınav sistemini değişeceği yönünde yorumlanmıştır.
 
Biz tıp fakültesi mezunları ve öğrencileri olarak açık uçlu sorularla oluşturulacak bir sınav sisteminin Tıp Fakültelerinde Uygulanan Eğitim ve Sınav sistemiyle uyuşmadığı ve değerlendirmesinde oluşacak en ufak şüphe sınavın hassasiyeti ile birlikte değerlendirildiğinde daha büyük sorunlara yol açacağının kaygılarını taşımaktayız. Bizimle aynı kaygıları taşıyan bütün doktor ve öğrenci arkadaşlarımızın kampanyaya imza atarak destek vermesini bekliyoruz!   http://www.14mtd.org/
 
Toplam blog
: 12
: 653
Kayıt tarihi
: 14.10.14
 
 

Mustafa DUYAR, "SON MEKTUP" kitabı'nın yazarı olmasının yanı sıra Tıp Fakültesi öğrencisidir. Şii..