Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Haziran '10

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Acizlikler olmasaydı birçok insan "Firavunluk" özelliği taşırdı

Acizlikler olmasaydı birçok insan "Firavunluk" özelliği taşırdı
 

Allah korkusu sevginin zeminini oluşturur. Kişi dürüst olur, mert olur, vefalı olur, çileye yatkın olur. Bunlar aşkın ve sevginin kaynağıdır; aşk ve sevgi bu kaynaktan gelişir. Güzel ahlak olmayan bir zeminde sevgi, muhabbet gelişmez. Allah cehennem azabını ve diğer acıları kastederek “Eğer şükreder ve iman ederseniz, Allah azabınızla ne yapsın?..” (Nisa Suresi, 147) buyurur. Allah azap vermeyi dilemez. Kulunun huzuru, rahatı, sevinci, mutluluğudur O’nun amacı. İşte bunun için Allah korkusuna, cehenneme ihtiyaç vardır. <ı>“Kork Allah’tan korkmayandan” derler insanlar. Bu söz Allah korkusu taşımayan kişinin tehlikeli olduğuna dikkat çeker. Allah’tan korkan insandan ise hiçbir zarar gelmez. Akıllıdır, ferasetlidir, basiretlidir, sevgi doludur; işte cehennemin hikmeti de buradadır.

Yüce Allah insanı özellikle acz içinde yaratıyor ki, Kendisine tam teslim olsun; ahireti istesin, cenneti istesin. Aczini kavramayan insan ne ölmek ister, ne ahirete gitmek ister, ne de Allah’a karşı bir şükran duygusu taşır. Allah’a hamd etmek, O’na şükretmek düşüncesinde olmaz. Allah bunu sağlamak için insanı birçok acizlikle yaratmıştır. Bütün bu acizlikler onu Allah’a yaklaştırır. Yani, dünyadan uzaklaştırır, Allah korkusunu, Allah sevgisini kalbine rapteder.

İnsan tefekkür ederken de yine Allah’ın verdiği o büyük nimeti; samimiyetini ve vicdanını kullanır. Örneğin, insan hücresinde 3500 den fazla enzim bulunur. Bunlardan bir veya birkaç tanesinin eksik olması durumunda hücre içi faaliyetler tamamen birbirine karışabilir. Böyle bir durumda hücrenin parçalanıp bozulacağı, yani canlılığın sona ereceği gerçeği insanı hayrete düşürür.

Samimi olarak düşünüldüğünde mucizevi her kanıt, her iman hakikati insanın Rabb’ine olan sevgisini ve korkusunu artırır. Korku ve sevgisi artan kişi Allah’ın gösterdiği dosdoğru yola yönelir ve O’nun güzel ahlâkının kişideki tecellileri artar.

Bütün güç Allah'ındır; dilese secde ettirirdi şeytanı ya da hiç yaratmazdı ancak imtihan gereği buna ihtiyaç vardır. Cennetin değerini kavrayabilmemiz için buna ihtiyacımız vardır. Allah kusursuz imtihan mekânı olan dünyada mükemmel bir sistem kurmuştur. O mükemmel sistem içerisinde de şeytana ihtiyaç vardır; o yüzden yaratılmıştır şeytan. Ancak samimi müminler üzerinde zorlayıcı güce sahip değildir. Allah’tan gücü yettiğince korkan ve O’nun sınırları içinde yaşam süren her samimi mümin cennette, inkârcılar da cehennemdedir.

Mutluluk Allah sevgisiyle, Allah korkusuyla olur, bunun dışında kalplerin felahı yoktur. Allah açıkça, net ifade eder; “kalpler ancak Allah’ın zikriyle tatmin bulur.” Başka türlü insanın mutlu olması imkânsızdır. Kuran Ahlakının, Allah korkusunun, Allah sevgisinin buram buram yaşanması çok önemlidir. O zaman, insanların ihtiyacı olan gerçek mutluluk bütün dünyaya yayılır. Allah korkusu ve sevgisiyle beynimizi doldurursak, Allah da doğruyu yanlıştan ayıran bir nur ve anlayış verir. Böylece en doğru kararları veririz.

Bütün sorun Allah’ın fırkası/taraftarı olabilmektedir. Allah taraftarları asla yenilmezler. Onun için bizler Allah’ı candan seversek, ‘uyarıcı/korkutucu’ların çağrısına “işittik, iman ettik” diye cevap verebilirsek, yalnızca Yüce Yaratıcı’dan korkarsak, başka hiçbir şeyden korkumuz olmayacaktır. “…Şu halde kim iman ederse ve (davranışlarını) düzeltirse, artık onlar için korku yoktur, onlar mahzun da olmayacaklardır. (En'am Suresi, 48)

 
Toplam blog
: 727
: 972
Kayıt tarihi
: 09.02.10
 
 

Ekonomi okudum. 5 yıldır haber siteleri, portal ve dergilerde yayınlanan yazılarımı ve inandıklar..