- Kategori
- Gündelik Yaşam
- Okunma Sayısı
- 1203
Hayat bir optimizasyondan ibarettir!
Başlıktaki bu söz aslında bana ait değil. Ama kime ait olduğunu ve nereden duyduğumu maalesef hatırlamıyorum. Yine de çok doğru olduğunu düşündüğüm ve sevdiğim bir söz.
Ne demek optimizasyon? Optimizasyon aslında yabancı kökenli bir kelime fakat son yıllarda Türkçe’de de sıkça kullanılmakta. Genelde endüstri mühendisliği ve işletme disiplinlerinde kullanılan bir kelime olarak bilinmekte; hatta endüstri mühendisliğinin tamamen bu kavram üzerine kurulduğunu söyleyenler bile vardır. Türkçe’ye “en iyileme” olarak çevrilebilen bu kelime, “belirli kısıtlar altında, mevcut kriterlere göre en iyi olanı arama” olarak açıklanabilir.
Peki hayat neden bir optimizasyondan ibarettir? Çünkü, yaşarken sürekli çeşitli kararlar vermek zorunda kalırız. Bu kararlar, sabah kaçta uyanacağımızı belirlemek gibi gündelik işlerle ilgili basit kararlar olabildiği gibi, hangi arabayı satın alacağımızı belirlemek gibi orta önemde kararlar veya hayatımızı birlikte geçireceğimiz eşimizin seçimi gibi çok önemli kararlar olabilir. Bütün bu kararları verirken de “belirli kısıtlar”a uymak zorundayızdır ve çeşitli “kriterler”i göz önünde bulundururuz. Örneğin; sabah kaçta kalkacağımıza karar verirken, bize yetecek kadar uzun bir uykuyu garanti etmek zorunda olduğumuz gibi işe geç kalma tehlikesini de engellemek zorundayızdır. Ya da araba satın alırken, elimizdeki parayı aşmadan, çeşitli teknik özelliklere sahip değişik marka ve modeldeki araç arasından seçim yapmak zorundayızdır. Yani, verdiğimiz her kararda aslında bir optimizasyon yapmaktayız.
Yani? Yani, eğer vereceğimiz her kararda, yeterli veriyi kullanarak mantıklı ve bilimsel düşünmeyi alışkanlık haline getirirsek, kısıtlarımızı bilir ve kriterlerimizi göz önünde bulundurursak, “optimum” (en iyi) hayata kavuşmuş oluruz. Hepimizin amacı zaten bu değil mi?
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Optimizasyon = üretimi, faydayı, elverişliliği ve kârı çıkarılabilecek en yüksek düzeye çıkarmaktır... Olasılık hesaplarını ve bir konu hakkındaki tüm verileri çok iyi bildikten sonra ulaşılacak ideal sonuçtur. Yaşamda ise maksimum optimizasyon sağlamak –örneğin- bir fabrikanın üretiminden ve kârından en yüksek verimi almak kadar kolay veya olası değildir. Çünkü yaşamın işleyişi diğer sistemlerde olduğu kadar mekanik, tasarlanabilir, öngörülebilir ve arzu edildiği anda değiştirilebilir değildir; kişisel, ailesel, çevresel, toplumsal, ülkesel ve evrensel verilerle bağıl ilişki içinde olan bir sistem ve çok bilinmeyenli bir denklemdir yaşam.*** Sanıyorum sizin başlıktaki sözcük “hayat” değil, “başarı” olmalıydı. Esin verdiniz, teşekkürle, saygıyla, üstün başarı dileklerimle... MS
Mehmet Sağlam 07.05.2010 10:32- Cevap :
- değerli yorumunuz için teşekkür ederim. aslında ben, hayatta kendimiz için mümkün olabilecek en iyiye ulaşmak amacıyla, koşullar ve kriterler arasında denge kurma gerekliliğini vurgulamaya çalışmıştım. iyi günler dilerim. 11.05.2010 17:42