- Kategori
- Sosyoloji
ADALET VE KUDRET
KUVVET Mİ KUDRET Mİ?
Kuvvet; fiziksel güç, takat iken kudret, erk -yapabilme, yaptırabilme- gücü anlamındadır. Söz konusu erkler ayrılığı -özerkliği- ise; "Kuvvetler Ayrılığı" fiziksel, "Kudretler Ayrılığı" sosyolojik kavramlardır.
Blaise Pascal "Kudrete dayanmayan adalet ACİZ, adalete dayanmayan kudret ZALİM'dir" der. Adalet; acizle zalimin tahtaravallisidir. Aciz inişteyken zalim yükselişte; zalim inişteyken aciz yükseliştedir.
Tahtaravalliyi zalim inişte, aciz yükselişte konumunda sabitlemek mümkün müdür?
Yargı erki kendi kudretini mi üretmeli, yoksa başka bir erkçe mi desteklenmelidir?
HUKUK VAİZLİĞİ Mİ HUKUK MÜHENDİSLİĞİ Mİ?
Hukuk bürokratı vaiz gibi ahkam kesmektedir. Uzunluğu elindeki metre ile değil, zihnindeki metre ile ölçmekte; doğru ve adil olmayabilen hükümler verebilmektedir. Din; ahıret için Dünyayı düzenleyen hukuk, Hukuk Dünya için Dünyayı düzenleyen din'dir.
Artık hukuk, somut Dünyada hukuk teolojisi değil, mühendislik olarak matematize edilebilmelidir. Beş kez beş Dünyanın her yerinde yirmibeşse; aynı suçun Dünya'nın her yerinde cezası aynı olabilmelidir.
ALOKRASİ
Bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun, çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirebilme becerisine ARTIFİCIAL INTELLENGE kısaca AL denilmektedir. ALOKRASİ yönetimlerin kişisel göreceliklerden bilimli adilliği olarak er geç gün gelecek uygulanacak; adalet tahtaravallisi zalim inişte, aciz yükselişte konumunda sabitlenecektir.