Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Akdeniz'de tsunami tehlikesi mi var?!

Akdeniz'de tsunami tehlikesi mi var?!
 

Son günlerde ülkenin her tarafı beşik gibi sallanıyor.

Deprem bölgesinin dışındayız derken, Antalya’da yeni bulunan bir fay hattı, bizimde deprem bölgesinde yaşadığımızı kanıtlıyor.

Son günlerde adeta bir beşik gibi sallanan bölgemizde, daha dün akşam 5.2 gibi baya yüksek bir depremle yine sallandık.

Uzun süreden beri depremle yaşamaya alışan birisi olarak ilk depremi 1988 yılında Kars ilinde yaşadım. O depremde Ermenistan’ın başkentinde 38 bin kişi öldü. Kars’ta ise kerpiç bir evin yıkılmasıyla 4 kişi ölmüştü.

Sonra Denizli’de deprem yaşamımızın bir parçası olarak kendisini her gün olmasa bile kısa aralıklarla hep hatırlattı. Dinar depremi bunlardan en büyüğüydü.

1999 Gölcük depremine, Afyon yakınlarında,  yolda otobüsün içinde yakalandım…

Sizin anlayacağınız, deprem yaşamımın bir parçası oldu ve bunu son günlerde tekrar yaşamaya başladım. Antalya’da sık sık aralıklarla olmaya başlayan deprem, neyse ki denizin derinliklerinde oluyor ve bizi pek fazla sallamıyor!

Antalya’da deprem kuşağına girince, zamanında Japonya’da yaşanmış Tsunami aklıma geliyor. Böyle bir olayı biz de yaşarmıyız diye sormadan geçemiyorum.

Tarihsel belgelerden öğrendiğim kadarıyla yüzlerce yıl önce Malta’yı vuran dev tsunami yaşanmış. Böyle bir olasılık bu gün de var mı demeden edemiyorum.

Yüzlerce yıl önce Akdeniz’deki Malta adasını etkileyen dev tsunami, adaya büyük zarar vermiş. Bölgede bu tarz doğal felaketler hakkında araştırmalar yapan uzmanlar, benzer bir felaketin bir kez daha yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.

Araştırmalara göre Sicilya’da bulunan Etna Yanardağı’nın altında meydana gelen depremler aşağı yukarı 400 yılda bir tsunamiye sebep oluyor.

Konuyla ilgili araştırmalar yapan uzmanlardan Dr Derek Mottershead, tsunaminin bir kez daha Akdeniz’de de etkili olabileceğini iddia ediyor.

Bu konuda acilen önlem alınması gerektiğinin altını çizen İngiltere’nin Portsmouth Üniversitesi'nde çalışan Dr Malcolm Bray, adanın turistik bir bölge olmasından dolayı olası felaketin faturasının geçmişte yaşanana oranla daha ağır olabileceği uyarısında bulunuyor.

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..