Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Nisan '22

 
Kategori
Doğal Hayat
 

Akıllı Bir Kuş Türü: Kırlangıç

Kırlangıçları hepiniz bilir, yakından tanırsınırsınız. Kırlangıçlar, kutuplar hariç dünyanın her tarafında yaşayabilen, sinek avlayarak geçinen, küçük, ötücü kuşlardır.

Kırlangışlar göçmen kuşlardandır. Ilıman bölgelerde yaşayan kırlangıçlar, kışın Afrika kıtasına göç ederler. Küçük siyah başlı, sivri gagalı, uzun sivri kantları mevcuttur. Gaga altında geniş avurtlu, havada uçarak, sinek ve sivrisinek gibi böçekleri avlıyarak beslenirler. 

Her yıl aynı yörelere gelirler ve şayat bozulmamışsa aynı yuvayı kullanırlar. Bir duvarcı ustası gibi, su kıyılarından gaları ile topladıkları çamurlar ile küçük yuvalar yaparlar. Tükürük bezlerindeki yapışkan özelliği ile sağlam yuvalar örerler. 10-15 cm genişlikliğinede 10 cm derinliğinde yuvalar yaparlar.

Bir çogunun karnı beyaz, baş ve kuyruk ve kanatları siyahtır. Alın ve gerdanı kahverengi parlak tüylüdür. Ayaklarındaki sivri tırnakları sayasinde düz duvara bile tutunabilirler.

Ben sizlere geçen hafta önce şahit olduğum bir olayı anlatacağım. Bu yıl havaların soğuk gitmesi nedeniyle daha yeni geldiler. Köyde işyerimin merdiven boşluğuna yuvalarını yapıyorlardı. Gelir gelmez, geçen yıldan kalan yuvanın bozulan yelerini çamur getirip tamire başladılar.

Benim 6 aydır beslediğim iki yaramaz kedi yavrum var. Sabahleyin birinin ağzında küçük kırlangıcı  gördüm. Pencere camının önünde zıplayıp yakalamış. Öyle usturuplu yakalamış ki, hemen sırtından kanatları kapalı olrak ağzında... Biraz koşturmacadan sonra kırlangıcı ağzından aldım. Pencereyi açıp havaya bıraktıp, sevinçle uçup mavi göyüzünde kayboldu. Allahtan hiç yara-bere almamış, uçtu gitti.

Ertesi gün yuvayı tamire uğraşan bu kırlangıç çifti gelmedi. Korkmuş ve bu yuvanın emniyetsiz olduğunu karar vermişler olmalı ki yoklardı, gelmediler. Kırlangıçlar emniyet yönden daima insana yakın kapalı yerlere, saçak altlarına yuvalarını yaparlar. Ne de olsa akıllı kuşlar bu sevimli kırlangıçlar.

Benim genevir yavru kedi bir daha yakalamak umuduyla hala holde bekliyor.

 

 
Toplam blog
: 2032
: 2969
Kayıt tarihi
: 18.06.12
 
 

Emekliyim. Doğayı, Sabahın erken saatlerinde doğada yürümeyi, Hayvanları, bilhassa köpekleri çok se..