Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '08

 
Kategori
Eğitim
 

Aklımız cebimize girince düşünmeyi unuttuk.

Aklımız cebimize girince düşünmeyi unuttuk.
 

Beynimizin yerini alan araçlar


Merhaba İnsanlar!
"İnsanlar" diyorum çünkü insan olmak çok güzel bir ayrıcalık.
Yüzyıllardır insanoğlu yeni bilgilere ulaşıp bu bilgileri unutmadan kendinden sonraki nesillere aktaragelmiştir. Bunun sonucunda gelişme ortaya çıkmıştır. Bu bilgilerin edinilmesi, aktarılması ve bunlardan hareketle yeni bilgilere ulaşılması ise düşünmeyle mümkün olmuştur. Düşünmek, insanı diğer varlıklardan ayıran en önemli özelliktir.

Son yıllarda teknoloji alanındaki gelişmeler, insanoğlunun öğrenme yeteneğini kullanmasına gerek kalmadan ona bilgileri sunma noktasına gelmiştir. 25 YTL ye alacağınız 4 GB lik bir usb bir ömür boyunca size gerekli olacak bütün bilgileri saklayabilecek kapasiteye sahiptir. Bu nedenle birçok şeyi aklımızda tutmak yerine bu araçlara kaydederek ceplerimizde taşımaya başlamışızdır. Hatta son günlerde 80 YTL civarında bir maliyetle 120 GB lık taşınabilir bir harddisk alıp sadece kendinizin değil bütün ailenizin ihtiyacı olan bilgileri kaydetme şansına sahipsiniz.

Peki, işin kolayına kaçarak bilgileri aklımızda tutmak yerine bu cihazlara kaydetmek, insanı insan yapan; beynini kullanma yani düşünme ve öğrenme yeteneğine zarar veriyor mu?

Bence evet....

Birçok organımızda olduğu gibi beyin de kullanıldığında gelişir, güçlenir; kullanmadığınızda zayıflar. Bilgileri öğrenmek için yapacağınız benzeşimler veya onları aklınıza kaydetmek için uygulayacağınız yöntemler öğrenme hızınızı ve kapasitenizi geliştirir. Eğer öğrenmeye çaba sarfetmek yerine bunları cebinizde taşıyacağınız diske kaydederseniz öğrenme yeteneğinizi kaybetmeye başlarsınız. Bir süre sonra öğrenmek istediğiniz şeyleri dahi öğrenemez hale gelirsiniz.

Düşünmek, kıyaslamalar yapmak, çözüm üretmek, yeni birşeyler bulmak, yaratan tarafından bize verilmiş en güzel hediyelerdir. Eğer insanlar olarak bu yetenekleremizi kullanmazsak, tabiattaki diğer varlıklardın hiçbir farkımız kalmaz. İnsan olma özelliğimizi kaybetmeye başlarız.

Dünya, çok az sayıda bilim insanın düşünüp ürettiği, kalanların sadece akıllarını kullanmadan üretilenleri tükettiği bir geleceğe doğru yol alıyor......

Birkaç yıl sonra çocuklarımıza ev adresleri veya telefonları sorulduğunda korkarım yanındaki UMPC ye veya harddiskli cep telefonuna bakarak cevap vermeye başlayacaklar.

Şu anda sonun başlangıcındayız. Lütfen kendimizi ve neslimizi bu kötü gelecekten koruyalım.
Düşünelim, öğrenelim, düşünmeyi ve öğrenmeyi öğretelim. Bizden öncekilerden aldığımız bu önemli mirası bizden sonrakilere geliştirerek aktaralım. Bu bir insanlık görevidir.
Saygılarımla

 
Toplam blog
: 46
: 1313
Kayıt tarihi
: 31.03.08
 
 

Maarif Müfettişi. 1989 Uludağ Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği, 1996 İnönü Üiversitesi Eğitim Yöneti..