Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '13

 
Kategori
Eğitim
 

Allah ıslah etsin!

Allah ıslah etsin!
 

KARNE ÖĞRENCİNİN BEKLEDİĞİDİR.


Hangi öğretmen öğrencisinin karnesine “Başarılarının devamını dilerim.” yazmak istemez ki? Hangi öğretmen varsa, “Teşekkür” veya “Takdirname” sini öğrencisine gülümseyerek vermek istemez ki?

Genellikle birisine dua ederken “Allah işlerini rast götürsün!”, “Allah yolunu açık etsin!”, ya da “Allah uzun ömür versin” deriz. Doğru mu?

Oysa ne zaman ve neden deriz birisine“Allah ıslah etsin.” diye.

Olumsuz bir durum varsa, düzelsin diye.

“Allah ıslah etsin.”i birisine ne anlamda  söylersiniz?   

Dua mı yoksa beddua niyetine mi? Yazılı ya da sözlü söylememiz fark eder mi?

Hele resmi belge sayılan okul karnesinde, kanaat belirtmek için yazılır mı?

Önce basındaki haberi özetle paylaşayım.

“Mardin'de lise öğrencisinin karnesindeki, 'Düşünceler' bölümünde, sınıf öğretmeninin yazdığı "Allah ıslah etsin" görüşüne aileden tepki geldi. Mardin'in Midyat İlçesi'ndeki Midyat Anadolu Lisesi 9'uncu sınıf öğrencisi B.T.A.'nın karnesindeki, 'Düşünceler' bölümünde, sınıf öğretmeni M.H.'nin, "Ne diyeceğimi bilemiyorum. Allah ıslah etsin" görüşüne ağabeyi Rıdvan A. tepki gösterdi.”

Haber  kısaca bu. Yazımın amacı kişileri eleştirmek değil. Olayı irdelemek.

Önce “ıslah etmek” ne demek? Ona bakalım. 

Türk Dil Kurumu Büyük Türkçe Sözlük’te şöyle diyor.

1) iyi bir duruma getirmek, iyileştirmek, düzeltmek: “Sanat yalnız insanları ıslah etmeye yarar bir vasıtadır.” -Y. K. Beyatlı.

2) yola getirmek: “Nerede o, meclis kürsülerinden 'mahkûmu ıslah ediyoruz' diye bangır bangır bağıran adliye vekilleri?” -K. Korcan.

Allah ıslah etsin” derken, ben bir şey yapamadım. Allah onu iyi bir duruma getirsin. Yola getirsin. Düzeltsin.”  anlamı çıkmaktadır. Öyle değil mi?

Bakanlığımızın adında da var, Milli Eğitim Bakanlığı.

Eğitim.” Öğrenciler okula öncelikle “eğitim” için gitmektedir. Bilgi ikinci plandadır.

Okulda eğitimi verecek olanlar öğretmenlerdir. Öğretmen de rehberdir.

Bu olayda, sınıf öğretmeninin öğrencinin karnesine “Allah ıslah etsin!” yazması doğru mudur?

İyi niyetle, dua anlamında da olsa DOĞRU DEĞİLDİR. Daha yapıcı, daha yol gösterici sözler yazabilirdi. Ancak, öğretmenin neden böyle yazdığı da araştırılarak ortaya çıkarılabilir. Olaya tek taraflı bakmamalıyız. Ne dersiniz?

Dedim ya, Hangi öğretmen öğrencisinin karnesine “Başarılarının devamını dilerim.” yazmak istemez ki?

Karne neden verilir? Öğrenciye ve velisine bir yıllık çalışmalarının değerlendirmesini yapması için. Öğrenciler durumu zaten iyi bilir.

Karne öğrenciye olduğu kadar,  daha çok velilere de bir mesajdır. Hele okula hiç uğramayanlar veliler için. Veliler çocuklarıyla sık sık okul durumlarını konuşmalı.

Olayın bu boyuta gelmesine bakacak olursak, bu olayda öğretmen ve yöneticilerle, veli arasında iletişim kopukluğu var. Durum bu noktaya gelmeden önce, öğrenci ailesi veya velisi okula gidip öğrencisinin durumunu kontrol edebilirdi.  

Bakanlık müfettişliği yapmış bir eğitimci olarak, kanımca sınıf öğretmeninin yerinde olsaydım, - belki yapmıştır – öğrenci velisini (okul yönetimi kanalıyla yazılı olarak, öğrencinin  durumunu  görüşmek için) okula davet eder, gereken açıklamaları zamanında yapar, durumu okul yönetimine de yazılı olarak iletirdim.

Öğrenci açısından bu durum hiç hoş değil. Öğrencinin dersleri zayıf olabilir ancak karnesindeki “Düşünceler” bölümüne “Allah ıslah etsin”in yazılması, onda kötümser duyguların ve  daha fazla sosyal sorunların yerleşmesine yol açabilir.

Burada Psikolojik Danışmanlara veya Rehber Öğretmenlere büyük iş ve sorumluluk düşmektedir.

Sevgi  ve saygılarımla.  17.06.2013

Ali İhsan ÖZÇAKIR

MEB. Bakanlık Başmüfettişi (E)

e-mail: aliihsanozcakir@hotmail.com

 
Toplam blog
: 172
: 4867
Kayıt tarihi
: 07.04.09
 
 

50 yıllık eğitimciyim. İngilizce öğretmenliği ve Bakanlık müfettişliği yaptım. Bunca yıllık eğiti..