Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Haziran '13

 
Kategori
TV Programları
 

Okul dizileri

Okul dizileri
 

Çocuklar Okul dizilerinden etkilenir.


Okul dizileri” deyince,  hepimizin aklına öncelikle kişileri kırmadan, hoşgörülü eğitimcilerin yer aldığı, haylaz ama öğretmenlerini seven öğrencilerin olduğu “Hababam Sınıfı” gelir.  

Yıllarca öğretmen, öğrenci ve velilerce zevkle izlenen “Hababam Sınıfı” dizisi nerede, günümüzdeki “okul dizileri”  nerede?

“Hababam SınıfıRıfat Ilgaz'ın en önemli eserlerinden biridir. Günümüze kadar Türkiye'de yazılmış en iyi mizah kitaplarındandır. Bir süre sonra tiyatroya ve sinemaya da uyarlanmış, İnek Şaban’ıyla, Güdük Necmi’siyle, Tulum Hayri’siyle Türk Sinemasında bir efsane olmuştur. Günümüzde yeni karakterlerle de üç film çekilmiştir. 

Ancak, “Hayat Bilgisi” adlı dizi ile başlayan okul dizileri, son zamanlarda artış gösteren “Pis Yedili” ve “Bizim Okul” gibi dizilerle git gide yolundan çıkan diziler haline geldi. Saçmalıklarıyla, öğretmenleri ve yöneticileri alaya alarak, okullardaki eğitim anlayışını yere vurmalarıyla, “şaka olsun” diyerek öğrencilerin birbirlerine yaptıklarıyla, özellikle ortaokul ve ilkokul çağındaki çocukları, olumsuz yönde etkilemeleriyle televizyonlarda “kanal kirliliği” yaratmaktadırlar.

            Bu tür okul dizileri milli ve manevi değerleri hiçe saymaktadır. Öğretmenlere olan sevgi ve saygıyı azaltmaktadır.

Çocuklar ve gençlerin televizyondan kolayca etkilendiklerini unutmamalıyız.

 “Okul dizileri” etkisinde kalan çocuklar, onları büyük bir dikkatle izliyor ve her şeylerinden çok etkileniyorlar. Sınıflarında aynı durumu yaşamak istemekte ve hayalini kurmaktadırlar. Dizilerdeki laubali ve hatalı konuşmaları ve davranışları, okullarında taklit etmeleri, eğitimlerine ve okullardaki düzene ters düşmektedir. Bu konuda yapımcıların çok daha dikkatli olmaları gerekmektedir.  

Ayrıca –daha önce de yazmıştım- öğrencilerin Televizyon programlarını doğru değerlendirebilmeleri için, Ortaokullarda Medya Okuryazarlığı” eğitimi verilmelidir. Bu arada anne-babalar da, bu konuda bilgilendirilmelidir.

Bilinçli davranılırsa, reyting alan bu tür dizilerin izlenmemesi sağlanabilir. “Bu izledikleriniz sadece “dizi” , “gerçek okul hayatıyla  ilgisi yoktur.” diyenler de olabilir.

Ressam Picasso’ya biri yanaşır ve sorar. “Efendim, iyi ama bu hiç balığa benzemiyor”. Picasso durur ve cevap verir. “- O zaten balık değil, resim.”

Bildiğiniz üzere 19 yıldır faaliyet gösteren, Radyo Televizyon Üst Kurulu “RTÜK”  adlı bir “Denetleme Kurulu ” var. 2 yıl önce çıkarılan 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’la “yayın ihlalleri”ni kontrol etmektedir.

Basındaokuduk. Bülent Arınç okul dizileri için "Bu okul dizilerindeki öğrenciler öğrenci midir? Erkeğiyle kızıyla bunların kıyafetleri bir öğrenci kıyafeti midir? Konuştukları öğrenci dili midir? Öğrenci ile öğretmen arasındaki ilişkiler Türkiye'de bildiğimiz nitelikte midir?" “Gençliğin heyecanını, gençliğin sevgisini, aşkını böylesine kötü rol modellerle ortaya koyma çabalarında şahsen bir kötülük hissediyorum” diyerek, RTÜK'ün yayın ilkelerine aykırılık varsa gerekenin yapılacağını” ifade etmiştir. 

Yasaklama ile işler yürümez. Ancak okul dizilerindeki nitelik ve nicelik yeterli midir?  Yayınların fayda ve zarar değerlendirmeleri yapılmakta mıdır? Dizilerdeki öğrencilerin giyinişleri, aralarındaki argo konuşmalar, davranışları, ne yazık ki onları izleyen gençler arasında günlük yaşamlarında da devam etmektedir. Gerçekte, çocukların sosyal çevresi kontrol edilebilmekte midir? Önemli olan budur.

Öğretmenlere hakaret içerdiği, çocukların eğitiminde öğretmenlerin etkisinin azalmasına neden olduğu, okul eğitiminin etkisinin azaldığı ve öğrencileri ise kötü yönde etkilediği iddia edilen bu tür dizilerin, yasaklanmasını veya yayından kaldırılmasını istemek soruna çözüm getirecek midir?

Çocukların yazılı ve görsel yayın organları vasıtasıyla, dizilerde izledikleri kişilerin davranışlarını örnek aldıkları düşünülürse; bu tür dizilerin yayından kaldırılması yerine, söz konusu kişi ve kurumların, özellikle dizi yapımcılarının “geleceğimiz olan” çocukların eğitiminde son derece dikkatli ve sorumlu davranmaları gerekmektedir.

            Sevgi ve saygılarımla.

           

            Ali İhsan ÖZÇAKIR

            MEB. Bakanlık Başmüfettişi (E)

e-mail: aliihsanozcakir@hotmail.com

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 172
: 4867
Kayıt tarihi
: 07.04.09
 
 

50 yıllık eğitimciyim. İngilizce öğretmenliği ve Bakanlık müfettişliği yaptım. Bunca yıllık eğiti..