Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mayıs '09

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Altın Kızlar tarih oldu!

Altın Kızlar tarih oldu!
 

Popüler kültür bir kurban daha buldu kendine.

Televizyon ekranlarında bir tane kendi yarattığımız program ya da dizi bulunmadığı gibi, oynatacağımız her program ya da diziyi yurtdışından getirdiğimiz için her yıl yüksek miktarlarda meblağı yurtdışına postalıyoruz.

***

Var mısın yok musun, Kavak Yelleri, Çarkıfelek, Wipe Out, BBG, Kim 500 Bin İster gibi program ya da dizilerin her biri Avrupa ya da ABD televizyonlarından satın alınan formatların birebir örneği.

Ülkemizde onca program yapımcısı ve üniversitelerin sinema televizyon bölümlerinden mezun varken bu kişilerin bir tane yerli program yaratamaması çok ilginç. Şu günlerde ekrana baktığımızda “Yemekteyiz” adlı program dışında bir tane yerli format ürünü yok!

Yemekteyiz programının neden tuttuğu konusu da insanların beklentileri ve kendilerinden bir parça aramalarıyla ifade edilebilir.

***

ATV’de büyük umutlarla ve onca reklam ile duyurulan Altın Kızlar dizisi de bu yabancı birebir kopya formatların bir ürünü.

Hülya Koçyiğit'in Dorothy'yi, Fatma Girik'in Sophia'yı, Türkan Şoray'ın Rose'yi, Nevra Serezli'nin Blanche karakterini oynadığı dizinin ilk 4 bölümünün ulaştığı en yüksek reyting 100 program arasında altıncılık idi.

Altıncılık dışında yayınlandığı Pazar günlerinde günü 100 program arasında 12, 13 ve 16. bitiren dizi yapımcı ile ATV yetkilileri arasında bir dizi pazarlığın yapılmasına sebep olmuştu.

***

Türk sinemasının en ünlü bayan oyuncularının yer aldığı dizinin Türk kültürüne ve seyircisine uymayan konulu ve esprili havası daha yayınlandığı ilk günden itibaren kendini belli ederken, izleyiciyi kendine bağlayamamıştı.

Sit com tarzı yapılan dizi ilginç esprileri ve arkadan gelen kahkaha efektleri ile izleyici oldukça zorlamıştı.

Daha dizinin ilk bölümünde basın karşısına çıkan Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Fatma Girik ve Nevra Serezli'nin dostları, çekincelerini belirtmiş ve "Keşke onlar için özgün bir senaryo yazılmış olsaydı." Demişlerdi.

Bu dostların çekincelerinde hiç de haksız olmadığı dizinin beşinci bölümünde ortaya çıktı.

Dizi 5. Bölümü ile final yaparken onca dizi çalışanı işsiz kaldı.

***

Türkiye’de işinin ehli insanlar tarafından hazır lokma olarak getirilen bire bir kopya formatlar maalesef bazı zamanlar tutmuyor.

Altın Kızlar yayınlandığı dönemde tüm dünyayı kasıp kavuran bir diziyken, dizinin birebir kopyasının Türkiye’de tutacağını kim öngördü sormak lazım.

Türk izleyicisi ekranda kendinden bir şeyler bulmak ister. Bunun en canlı örneğini bu dizide gördük.

İlk 6 ya da 11 bölümü çekilen deneme diziler beklediği tepkiyi bulamayınca tüm set çalışanları ile beraber tarihe gömülüyor.

Dizi sektöründe de ileri görüşlü olmak gerekiyor. Yoksa finansal açıdan batmak kaçınılmaz.

Altın Kızlar ekranlara veda etti. Pazar günleri artık Selena’ya emanet(!)

Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

Bu blog Milliyet.com.tr sitesinden 62 kez görüntülenmiştir

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..