Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '08

 
Kategori
Siyaset
 

Anayasa Mahkemesi’nin yetkilerini kısıtlayan anayasa değişikliği yaparlarsa bu anayasaya aykırı olur

Anayasa Mahkemesi’nin yetkilerini kısıtlayan anayasa değişikliği yaparlarsa bu anayasaya aykırı olur
 

MHP, AKP’ye yol gösterdi ve türbanı üniversitede serbest bırakmak için anayasa değişiklikleri yaptılar. Sonra öyle gelişmeler oldu ki, AKP kapatılmaktan kılpayı kurtuldu.

Türbanı serbest bırakmak için yaptıkları anayasa değişikliklerinde “türban” veya benzer sözcükler yoktu ama amaçları belliydi. Anayasa Mahkemesi de bu niyetleri gördü ve yapılan değişikliği anayasanın değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek ilk 3 maddesine uygun olmadığına karar verdi ve bu değişiklileri iptal etti (1).

Anayasa Mahkemesi bu hafta içinde önce türban için yapılan anayasa değişikliklerini iptal davasının, sonra da AKP’nin kapatılma davasının gerekçeli kararlarını yayımladı.

Hemen, MHP yine AKP’ye yol gösterdi ve bu kez Anayasa Mahkemesi’nin yetkilerini kısıtlayacak anayasa değişiklikleri yapmayı önerdi.

Diyelim ki bu değişiklikleri yaptılar. Bunun anlamı şudur: “Biz türban için anayasa değişikliklerini yapsak Anayasa Mahkemesi yine iptal edecek. Biz de Anayasa Mahkemesi’nin anayasa değişikliklerini iptal etme yetkisini elinden alırız, o zaman anayasanın değişmez maddelerini de deleriz. İstediğimiz değişikliği yaparız.”

Bu amaçla Anayasa Mahkemesi yetkilerini kısan anayasa değişikliğini yapmayı başarırlarsa onaylanması konusunda bir sıkıntı çekmezler. Ancak CHP Anayasa Mahkemesi’ne iptal davası açar ve der ki: “Anayasa Mahkemesi’nin yetkilerini kısıtlayan bu anayasa değişiklikleri sonunda, anayasanın değiştirmesi teklif daha edilemeyecek ilk 3 maddesinin korunma şansı kalmamıştır. Bu durumda, anayasanın 1., 2., veya 3. maddelerine tamamen aykırı başka maddeler eklenmesi için hiçbir engel konulamaz.”

Anayasanın ilk 3 maddesini korunamaz hale getirecek anayasa değişikliğine Anayasa Mahkemesi’nin izin vermesi beklenemez. Bu değişiklik anayasanın değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen ilk 3 maddesinin değiştirilemese bile hüümsüz yapacak bir yolu açar. Sonuç olarak, Anayasa Mahkemesi’nin yetkilerini kısıtlayan anayasa değişikliği yaparlarsa bu anayasaya aykırı olur.

Ve...

MHP’nin türban için önerdiği anayasa değişiklikleri üzerine atlayan AKP kapatılmaktan kurtuldu. MHP’nin Anayasa Mahkemesi ile ilgili anayasa değişikliği üzerine de böyle atlarlarsa bu kez geçene sefer kadar kolay kurtulamayabilirler.

(1) Biliyorlardı... (5-6-2008): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=113215

Ankara, 24 Ekim 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..