Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '10

 
Kategori
Siyaset
 

Anayasa terimleri sözlüğü

Anayasa terimleri sözlüğü
 

AKP hükümetinin en çok gündeme getirdiği konularadan birisi “Laikliğin yeniden tanımlanması” “Kamusal alanın yeniden tanımlanması” gibi sanki daha önceden yapılmış resmi bir tanımlama varmış gibi, yapılmamış bir tanımlamanın yeniden yapılmasını istiyorlar.

Gerçekten de önemli bir eksikliğimiz var anayasa konusunda. Örneğin değiştirilemeyecek maddeler arasında da yer alan terimlerden “Atatürk milliyetçiliği, demokratik, laik, sosyal, hukuk devleti” olarak tanımlanan Türkiye Cumhuriyetinin ne menem bir devlet olduğunu kim nasıl anlıyor acaba. Örneğin “Laik bir devlet” olduğu belirtilen TC acaba “bütün dinlere eşit mesafede” bir devletmi yoksa “devlet düzeni belirlenirken dini hükümlerin gözönüne alınmadığı” bir devlet mi?

Hele bir “sosyal devlet” olmamız tanımlaması varki evlere şenlik. İçine ne istersen sok. Hükümet örneğin Nakşibendi tarikatının düzenini bütün topluma “sosyal devlet” olduğumuz için dayatabilir gibi.

O nedenle ben ayakları yere basmayan Anayasa istemiyorum. Sayın Başbakan “ben Atatürk milliyetçisiyim” dediğinde milliyetçilik anlayışının ne olduğunu hemen anlamak istiyorum. Yasa yapıcılar lütfen bir ANAYASA TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ hazırlasınlarda aynı dilimi konuşuyoruz ortaya çıksın.

Bir de 18. maddede “Angarya yasaktır” lafı var. Yaniii

 
Toplam blog
: 11
: 688
Kayıt tarihi
: 21.10.06
 
 

Orta yaşlı bir emekliyim. Okumayı, spor yapmayı ve muhabbet ortamında içki içmeyi severim. Türkiye'n..