Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

10 Şubat '15

 
Kategori
Anılar
 

Anılarda bir Tahir Kutsi vardı

Anılarda bir Tahir Kutsi vardı
 

Dr. Tahir Kutsi Makal ( 1937- 15 Haziran 1999 )


Denizli’nin adını İstanbul’a ve yurtdışına onurla taşıyan Dr. Tahir Kutsi Makal deyince biraz durmak lazımdır. Gazeteci, romancı, öykücü, şair, ünlü bir röportaj ustası Tahir Kutsi, Türk Edebiyatı ve özellikle halk edebiyatı coğrafyasında büyük bir değerdir. Onun için kaleme aldığım yazılarımın tümü bir koca kitap olur. Onunla ilgili birçok anılarım vardır. Zaman zaman bunları çeşitli yazılarımda da yer vermiş gazete ve dergilerde de yayınlanmışlardır. Rahmetli Tahir Kutsi ile dostluğumuz TARLA dergisiyle başladı ve ta vefat edene kadar devam etti.

1970’lerde Güneydoğu’da bir dağ köyünde çiçeği burnunda bir öğretmenim. O yıllarda bana gelen dergiler arasında Tarla dergisi de geliyordu. Genelde folklorik yazılar, kitap tanıtmaları, denemeler ve şiirler gibi yazılarım bu dergide çıkıyordu. Deyim yerinde ise Tarla’nın bir ırgatı idim. Irgatı olmakla da onur duyuyordum. Tabi devamlı abone koşulu ile de katkıda bulunuyordum. Tarla’yı çok sevmiştim. Adeta Tarla’nın bir temsilcisi durumunda idim. Bir ara İNANÇ dergisini de çıkarıyorlardı. O yıllarda ( 1982 ) lerde ben Şanlıurfa da idim. İnanç’ında temsilcisi idim. İnanç Dergisi de çok güzel, kaliteli bir kültür ve sanat dergisi idi.  

Dergi çıkarmak herkesin harcı değildir. Ama Tahir Baba Tarla’yı çıkarmayı devam ediyordu, bir ara Tarla tökezliyordu. Tarla’nın giriş yazısında Tahir Baba’nın bir sitem veya serzenişi vardı.”Tarla kapanacak “ diyordu. Ben şahsen çok üzülmüştüm. Ve hemen Tahir Baba’ya bir mektup yazdım .”  Sevgili Tahir Kutsi Makal Ağabeyim, ben bir öğretmeniyim. Okumaya. Sanata, edebiyata çok meraklı bir insanım, Tarla dergisinin kapanmasını istemiyorum. Hanımın dört adet bileziği vardır hemen satıp sizlere bir miktar para göndereceğim” diye yazmıştım… Daha sonra işler düzene girdi, bana bir mektupla teşekkür etmişlerdi. Tarla bana devamlı geliyor ve aradan uzun yıllar geçti.

Yıl 1991,Yunus Emre SEVGİ YILI ve UNESCO    tarafından ilan edilmiştir, O yıl Yunus Emre SEVGİ YILI bağlamında Eskişehir’de Uluslararası şairler şöleni yapılacaktır. Ben de Aydın / Söke ilçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Şube Müdürü olarak görev yapıyordum. Ben Yunus Emre’yi de çok seviyorum. Allah’ın şu işine bakınız ki  Eskişehir Valisi Sayın Bahaeddin GÜNEY’den resmi bir mektup  aldım. Beni Yunus Emre Haftası münasebetiyle Uluslararası şairler Şölenine davet ediyorlardı. Ne denli sevindiğimi bilemezsiniz.. İlçe kaymakamımız Sayın Şemsettin Uzun Bey’den izin almak istedim. Sayın Kaymakamımız Şemsettin Uzun aynen şöyle dedi: “Böyle bir etkinlik için size bir hafta değil, bir ay dahi size izin verebilirim” diyordu. Etkinlik dönüşünde bana bir TAKDİR belgesi hazırlamışlardı. ( 3-8 Şubat 1991) Bu davette kadim dostlarım Prof. Dr. İrfan Ünver  Nasrattınoğlu’nun katkıları olduğunu biliyorum. Sırası gelmişken bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum.

Sözü fazla eğip bükmeden Tahir Kutsi Makal’a getirmek istiyorum. Etkinlik sırasında tabi İrfan Ünver ve Tahir Kutsi ile kucaklaşırken sevgili Tahir Kutsi aynen şöyle dedi: “ Arkadaşlar şu gördüğünüz delikanlı şair öğretmen Abdülkadir Güler, bizim TARLA ‘nın ırgatlarındandı.  Tarla dergisini biraz maddi imkânsızlıklar nedeniyle kapatmak istedim. Abdülkadir Güler ise bana bir mektup yazıyor, eşimin dört bileziği vardır aman Tarla dergisi kapanmasın hemen bozup size parayı gönderebilirim“ diyordu. Ve Sevgili Tahir Baba boynuma sarıldı  “sen gerçek vefalı bir dostsun” diyordu. Konuyla ilgili bilgileri bir ara Tarla dergisinde de yazmışlardı. Bu benim için önemli ve unutulmaz bir hatıradır...Yunus Emre SEVGİLİ YILI Uluslararası benimle birlikte davet edilen şairleri ve bilim adamlarını yazıyorum. Bir anı bağlamında burada da yer almasını diliyorum.

Eskişehir Valisi Bahaeddin GÜNEY, Kültür Bakanı Namık Kemal ZEYBEK, İtalya’dan Ord. Prof. Dr. Anna MASALA, Prof.Dr. İrfan Ünver  NASRATTINOĞLU, Prof. Dr. Saim SAKAOĞLU, Nail TAN. Şairlerden Nurettin ÖZDEMİR, Cemal SAFİ, Mehmet Zeki AKDAĞ, Semih SERGEN, Gülten ÇİÇEK, M. Aziz BOLEL, Dr.  Nedim UÇAR, Prof. Dr. Hayrettin İVGİN, Dr. Tahir Kutsi MAKAL, Mehmet Atilla MARAŞ, İsmail Ali SARAR, Fikret AKIN, Muharrem KUBAT, Berdan KARAGÖZ, Turan ATASEVER, İsmail ERGİ, Ali TANYILDIZ, Kerim Aydın ERDEM, İl Kültür Müdürü Güven TANYERİ, Osman BAYMAK, Nikolay  BABAOĞLU, Trajan PETROVASKİ, Halil SEVİNDİ, Niyazi Yıldırım GENÇOSMANOĞLU, Gürünlü Aşık GÜLHANİ,  Gönül ÜNVER ve Yücel SARAÇOĞLU gibi  şairler ve yazarlar bu şölene  davet edilmişlerdi.  Yalnız Kerim Aydın ERDEM, N.Y.GENÇOSMANOĞLU ve Aziz BÖLEL mazeretleri nedeniyle katılmamışlardı.( 1 )

 Yunus Emre SEVGİ YILI ( 1991)   münasebetiyle Eskişehir’den bir hayli bilgilerle Söke’ye döndüm. Daha önceki araştırma ve incelemelerimle birlikte Eskişehir’de edindiğim kalıcı bilgilerle

Yerli ve Yabancı Gözü ile YUNUS EMRE “  adını taşıyan (148) sayfalık kitabımı hazırladım. Bu kitap 1993 yılında İzmir’de Hür Efe Matbaasında yayımlandı. O günden bu yana aşağı, yukarı çeyrek asır ( 25 ) yıl geçti. Sevgili kadim dostum ve ağabeyim olarak tanıdığım Dr. Tahir Kutsi Makal’la birlikte vefat edenler vardır. Aramızdan ayrılanları saygıyla ve rahmetle anıyorum. Mekânları cennet olsun diyorum… 

1-    Yerli ve Yabancı Gözüyle YUNUS EMRE ( İnceleme, Araştırma, Derleme )

Abdülkadir GÜLER, İzmir 1993.                 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara