Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '13

 
Kategori
Güncel
 

Ankara'nın barış için ilham kaynağı Siri Lanka modeli...

Ankara'nın barış için ilham kaynağı Siri Lanka modeli...
 

Tamil Elam Özgürlük Kaplanları, 2009'da Siri Lanka Ordusunun hedef gözetmeden yürüttüğü operasyonlarda yenildiler..


Türkiye hiç olmadığı kadar barıştan umutlu, kamuoyu gündemin birinci sırasına yerleşen 30 yıldır süren şiddeti bitirmek için yapılan görüşmelere kilitlendi. Medya ortam hazırlamak için elinden gelenin adeta fazlasını yapıyor.

 

Yaratılan ilk izlenime göre aslında son aşamaya kadar her şey tamam ancak Oslo görüşmelerinin aksine adım adım örülecek olan sürecin sonunda silah bırakılacak.

 

Ankara/Erdoğan/İktidar tarafından süreç devlet projesi olarak sunulsa da herkes bunun iktidarın projesi olduğu konusunda hemfikir. İktidarın her alanda muktedir olduğu gerçeğinden hareketle sade bir dille hükümet/devlet eşittir Erdoğan/AKP demek mümkün.

 

Hemen akıllara BDP’yi bile muhatap olarak kabul etmeyen Ankara ne oldu da Öcalan’ı muhatap alarak görüşmeleri yürütmeye karar verdi sorusu geliyor. İktidara yakın medyayı takip edenler bunun nedeninin; ‘iktidarın kendini   “terörle sürekli mücadele konsepti”nde “başarılı” olarak görmesi’ olduğu çıkarımını rahatlıkla yapabilirler. Bu çıkarımın özü PKK’nın “devrimci halk savaşı” stratejisini hükümetin sürekli operasyonlar yaparak boşa çıkarması oluşturuyor.

 

Bu nedenle bugün tıpkı Siri Lanka modelinde yaşanan sürece benzer bir sürecin örüldüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz. Siri Lanka hükümeti 2009’da ABD’nin 11 Eylül saldırılarından sonra  teröre karşı tolerans göstermemesinin yarattığı iklim ile “Tamil Elam Özgürlük Kaplanları’nın” (LTTE) üzerine hedef gözetmeden görülmemiş bir şiddetle gitti. BM’ye göre 20 bin, kimi kaynaklara göre ise 40 bin “gerilla” ve sivil adeta katledildi. Yetmedi, üzerine “Tamil Elam Özgürlük Kaplanları’nı ” yaşadığı bölgeyi tusunami de vurdu. Sürecin sonunda LTTE yenildi.

 

Gelişmeler üzerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dönemin Sri Lanka Cumhurbaşkanı Mahinda Rajapaksa’yı telefon görüşmesinde tebrik etti.

 

Sri Lanka’nın ilk Türkiye büyükelçisi Bharthi Wijeratne 2012 yılında Cumhurbaşkanı Gül'le yaptığı görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, “eline silah alan kanlı bir örgüt ile ancak anlayacağı dilde konuşulabileceğini” söyleyerek, “Türkiye'nin Sri Lanka’dan öğreneceği çok şey var.” Dedi.

 

Barış görüşmeleri 2002 yılından itibaren başlamıştı. Siri Lanka’lı gazeteci Chandana Bandara: “Koşullar uygundu. Sri Lanka hükümeti Pasifik’ten gelen Amerikan gemilerine Sri Lanka’nın doğu kıyılarında güvenli bir geçiş sağlayamıyordu. Sri Lanka’nın doğu denizindeki istikrar NATO ve ABD için önemliydi. Dolayısıyla bu istikrarın sağlanması için bir tür barış anlaşmasına ihtiyaç vardı. Bu süreç, Batı’nın ihtiyaçları doğrultusunda doğdu.” Diye özetliyor gelişmeleri.

 

Türkiye’de gündeme oturan “barış sürecini” de Ortadoğu’ya bakmadan anlayamayız. Irak hükümeti İran’a yakınlaşıyor, ABD çıkarlarının yegane savunucusu Kuzey Irak’ta oluşan “Kürt Devleti” , Kolay pes etmeyen Rusya, Çin, İran’ın desteklediği Esat’ın başkanlığındaki Suriye, İsrail/ABD ile süren İran gerilimi vb. Ortadoğu coğrafyasında olası gelişmelerde çıkarlarını koruyup sürdürebilmek için ABD’nin neredeyse 51’inci eyaleti rolündeki Türkiye’nin problemlerinin çözülmesi gerekiyor. Hani o Erdoğan’ın meşhur “kazan kazan” argümanında olduğu gibi bir konjöktür egemen.

 

Türkiye Kuzey Irak ile olan ekonomik çıkarları karşılığında zaten ‘Koruyucu’ rolüne oynuyor, üstelik dünden razı. Salt bu yüzden Irak ile ilişkiler iyice gerildi. Tabi işin birde mezhep boyutu var. Suriye, Irak, İran’da “Şiiler”in iktidar olduğunu da not etmek lazım.. Çok daha ayrıntılı (gizli ajandalara  yönelik) analizler yapmak olası ama özetle ABD’nin küresel çıkarları ile Ankara’nın çıkarları hiç olmadığı kadar örtüşüyor. Ve bu fotoğraf Türkiye’de “Kürtler adına mücadele edenlere” pek alan bırakmıyor...

 

Medyada gelişmelerin arka planı pek tartışılmayacak, görüşmelere/gelişmelere ilişkin “ödevlerin “yerine getirildiğine tanık olacağız. 6 Ocakta yazdığım gibi, “Umut edelim, Bu bahar memlekete barış gelsin, akan kan dursun!”...

 

Bugünlük bu kadar, devam edeceğiz.

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..