- Kategori
- Güncel
Ankara'nın metrosu gerdi bizi doğrusu...

Ağ tipi metro sistemine bir örnek: Londra Metrosu
Ankara Metrosunun Sincan dalı 12 Şubat 2014’de Dönemin Başbakanı ve Bakanlarının da katıldığı muhteşem bir törenle açıldı. Ben hemen ertesi günü metroya binmiş, gördüğüm eksiklikler, plansızlıklar ve hatalar üzerine “Sincan Metrosu Açılmasına Açıldı Ama…” başlıklı yazımı Milliyet Blog’da yayınlamıştım.
Diyebilirsiniz ki açılmayıp da ne yapılacaktı? Çünkü 30 Mart 2014’de yerel seçimler vardı. Metronun seçim öncesi açılışı hedefine ulaştı ve 21 yıldır Ankara’yı yönetenler bir kez daha yerel yönetimin başına geçtiler.
Erken doğan bebek gibi, erken açılan metro dalı da sürekli arızalar gösterdi durdu.
Kimi gün kağnı gibi gitti, kiminde kaza yaptı, bazen hiç çalışmadı. Geçici tedbirlerle iyileştirilmeye çalışıldı ama sonuç hiç değişmedi. Ankara metrosu ile dünyada bir ilk yaşandı, raylı sistem teknolojileri ilk kez 1800 lü yıllardan beri at arabası hızını tekrar yakalar oldu.
Derken Mayıs 2014 başlarında tüm Ankara’ya şu ilanlar asıldı. “SAYIN YOLCULARIMIZIN DİKKATİNE, ANKARA METROSU HATLARINDA SİNYALİZASYON SİSTEMLERİ ENTEGRASYON ÇALIŞMASI YAPILACAKTIR. YILSONUNA KADAR DEVAM EDECEK ÇALIŞMALARIN TAMAMLANMASI AMACIYLA, 12 MAYIS 2014 TARİHİNDEN İTİBAREN SON TREN HAREKET SAATLERİNDE DÜZENLEMEYE GİDİLMİŞTİR. SON TREN HAREKET SAATLERİ AŞŞAĞIDADIR. YAPILAN BU DÜZENLEMELER NEDENİYLE GÖSTERMİŞ OLDUĞUNUZ ANLAYIŞ İÇİN SİZ SAYIN YOLCULARIMIZA TEŞEKKÜR EDERİZ.” EGO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Hadi buyurun bakalım… Zaten akşamları ölü bir kente bürünen “Avrupa Başkenti Ankara” da akşam saat 22’den sonra toplu taşıma bulmanız bir mucizeye dönüştü.
Peki, bu karar alınırken gece vardiyasında çalışanlar, gece oturmasına gidenler, diğer şehirlerden ya da yabancı ülkelerden Ankara’ya gelenler için tedbirler de alındı mı? HAYIR.
Şehirlerarası otobüs firmalarının AŞTİ’den semtlere ücretsiz servis hizmetleri zaten Sayın Başkan tarafından yıllar önce kaldırılmıştı.
Ankara haricindeki Türkiye’deki tüm büyük şehirlerin (İstanbul da dâhil) Otobüs firmalarının bu ücretsiz servis hizmetlerinden hala yararlanıyor olması trajikomik değil midir?
Yerine Belediye kendi servislerini koydu koymasına ama O da belirli saatlerde ve sadece belirli noktalara kadar. Yani en basit anlatımla gece saat 22’den sonra Türkiye’nin herhangi bir şehrinden Ankara’ya gelmiş iseniz o gecenizin yandığının ve cüzdanınızın boşaldığının resmidir.
Terminalde uzun bir bekleyişten sonra, bir noktaya kadar sizi belediyenin servis arabaları götürecek, o noktadan sonra semtinize gitmeniz ise Allah’a kalacaktır. Dua edin ki Ankara’da ki akrabalarınızın arabası olsun ve o saatte uyumamış olsunlar. Ya da cüzdanınız her zaman kabarık bulunsun. Ancak çok merak etmeyin canım her halükarda sabah kahvaltısına yetişirsiniz.
Peki, yabancı bir ülkeden saat 22’den sonra Esenboğa’ya gelen bir yolcu iseniz durumunuz ne olur?
Cüzdanının kabarık ise Havaalanından taksi veya shuttle (özel servis) ile evinize kadar gitmeniz mümkün. Şayet değilse Ankara’da merkezi noktalara gelebilmeniz için iki toplu taşıma seçeneğiniz var. Biri HAVAŞ servisi, diğeri ise 442 nolu Belediye otobüsleri. İkisi de hemen hemen aynı güzergâhı takip ettiği için indiğiniz yerlerden semtinize gitmek için ya akraba yardımı almanız ya da cüzdanınıza güvenmeniz şart.
Bu ikisi de sizde yoksa işiniz gene Allah’a kaldı maalesef. Siz Almanya’dan Türkiye’ye 2 saatte gelmeyi becerebilirsiniz ama gideceğiniz yer Ankara’da ise ben kahvaltıdan önce kimseye randevu vermemenizi öneririm.
“Avrupa Başkenti Ankara” olduk ya… Küçük işlere büyük isimler koymakla her şey düzelecek sanıyoruz ya…
Gelelim gene asıl konumuza. Ankara’nın metro dalına. Birileri buna ısrarla “Ankara’nın Metro Ağı” diyor ama sanırım bu arkadaşlar Ankara’dan başka bir yerde metro falan görmemişler.
Şehirlerin alt yapı sistemleri üç kategoride isimlendirilir. 1. Dal sistemi, 2. Ağ sistemi, 3. Karma sistem. Ankara’nın Metro Ağı diye ısrarla vurgulayan arkadaşlar; karşılarına bir dal, bir de balık ağı alsınlar ve baksınlar bakalım Ankara Metrosu Ağ’a mı yoksa Dal’a mı benziyor diye.
Neye benzediğinin çok da önemi yok aslında. Şekli değil, önemli olan işlevi diyeceğim ama onda da bir kıpırdama göremedik henüz. Hala % 50 düşük verimle çalışıyor, hala insanlar üst üste gidiyor ve hala Sincan’dan Kızılay’a 1 saat 15 dakikada (otobüs ve dolmuştan bile yavaş) ulaşılıyor. 10 gün sonra Sincan metro dalının açılışının üzerinden tam bir yıl geçmiş olacak ve diğer metro dallarıyla entegrasyonu, süre bitmiş olmasına rağmen henüz tamamlanmış değil. Bugün itibarıyla EGO Genel Müdürlüğü’nün Web sayfasında yukarıdaki ilan halen duruyor. Beklenen yılsonu, hangi yılın sonu acaba?
Ankara’nın Ankaray ve metro dalları arasında geçiş istasyonlarında ek çift yönlü hatlar, ek tesisler yapmadan sadece sinyalizasyonla bu sorunların nasıl düzeltilebileceğini de ayrıca merak ediyorum doğrusu.