Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Haziran '07

 
Kategori
Siyaset
 

Anketlerde MHP oyları neden artıyor?

Anketlerde MHP oyları neden artıyor?
 

2002 seçimleri bilindiği gibi parlamentodaki partilerin hepsini meclis dışında bıraktı. Anavatan Partisi Genel Başkanı Mesut Yılmaz, Doğruyol Partisi Genel Başkanı Tansu Çiller, Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Bülent Ecevit parti liderliği görevini bir biçimde bıraktılar.

MHP genel başkanı Devlet Bahçeli de istifa edeceğini açıkladı. Ancak daha sonra bu kararın üzerine sessizce yattı. Parti içinden de yeterli ve güçlü bir muhalefet sesi yükselmeyince 2003 Ekim'inde yapılan kongrede yeniden genel başkan seçildi. 1999 seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi 5 milyon 600 bin kişinin oyunu alarak % 18'e yaklaşan oranla tarihinin en yüksek başarısını göstermiş oldu. Ve Devlet Bahçeli koalisyon hükümetinin ortağı ve bakanıydı. Partiyi büyük iddialarla meclise taşıyan taraftarlar, partilerinden ve liderlerinden çok şey bekliyorlardı.

Şehit cenazelerinin o zaman da iyi bir takipçisi olan MHP bu sayede iyi bir prim elde etmiş ve anarşiyi, terörü durduracak bir güç kabul edilerek bu duyguları oya çevirmeyi bilmişti.

Ancak muhalefette yağıp gürlemekle iktidarda icraat yapmak arasında büyük fark vardı. MHP ve Devlet Bahçeli, bekleneni verememişti. Hatırlarsanız o günlerde söylenen söz şuydu: Biz bunları erkek zannediyorduk ama bunlar ürkek çıktılar...

Apo'nun yakalanması da MHP'nin iktidar ortağı olduğu döneme rastlamıştı. Herkes teröristbaşının kesin idam edileceğini düşünüyordu. Ama kanunlar, nizamlarla öyle uluorta atılan palavralar birbiriyle bağdaşmıyordu.

MHP buradan da büyük darbe yedikten sonra, kendilerini dışlayarak yeni bir hükümet kurulması senaryolarının gündeme gelmesi üzerine Devlet Bahçeli, bir anda erken seçim diye tutturdu. Ecevit'in şaşkın bakışları arasında meclis erken seçim kararı aldı.

DSP dağıldı, siyaset karıştı. Krizlerin olumsuzlukları iyice hükümetin üzerine çöktü ve 2002 Kasım'ında yapılan seçimlerde meclisteki partilerden hiçbiri parlamentoya giremedi.

İş yaptığınız zaman hata yapma imkanı ve ihtimali de artar. Hiçbir şey yapmazsanız sıfır hata yapmış olursunuz. İşte Bahçeli bu yeni dönemde hiçbir şey yapmayıp sessizce beklemeyi başarınca (!) yeni seçimlerin umut partisi oluverdi.

Önceki seçimlerde barajı aşamayan MHP'nin bu seçimde barajı aşması için ne gibi bir sebep meydana gelmiştir? Hiç... Bu konuyu ele alan Ruşen Çakır bugünkü yazısında MHP'nin bu başarısını (henüz ortada kesinleşmiş bir durum olmadığına göre başarıdan söz etmek de yanlıştır ama nedense MHP'nin meclise sanki özellikle girmesi için bir gayret gösteriliyor gibi...) şu sebeplere bağlıyor.

1. Medyadan uzak durdular.
2. Gelişmeleri sessizce takip ettiler.
3. Diğer partilerle gereksiz kavgaya girmediler.
4. PKK eylemlerinin artması MHP'yi halkın umudu haline getirdi.

Sizce bu dört sebep bir partinin meclise taşınması için yeterli mi? Ülkeyi yönetmeye talip bir partinin siyasi, ekonomik, kültürel olarak ortaya daha farklı şeyler koyması gerekmiyor mu?

Hele dördüncü madde evlere şenlik. MHP iktidarında PKK eylemlerinin nasıl azalacağı konusunda içinizde bir fikir sahibi olan var mı?

Beş yıl öncesini bile hatırlayamayan bir toplumun siyasi kanaatlerinin nasıl oluştuğuna bazen hayret ediyorum. Yine de her seçim döneminde bu milletin bir biçimde doğru karar verdiğine ve en azından kendi layık olduğu idareyi seçtiğine olan inancımla, 22 Temmuz sabahını merakla bekliyorum.

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..