Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '20

 
Kategori
Hukuk
 

Anlaşmalı Boşanma Davası


Boşanma da, kanunda düzenlenen ve ölüm gibi, gaiplik gibi, evliliği sonra erdiren hallerden biridir. Henüz eşler hayatta iken onlar arasındaki evlilik münasebetine son vermek demek olan boşanma, aile hukukunun en fazla ihtilaf doğuran ve o nisbette dikkat çeken konularındandır. İki çeşit boşanma davası vardır. İlki anlaşmalı, ikincisi çekişmeli boşanma davasıdır.

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun TMK’nın 166. maddesi hükmü ile anlaşmalı boşanmaya ilişkin hükümler düzenlenmiştir.

Tarafların irade ilkesine göre boşanma yönündeki iradelerini belirli koşulların gerçekleşmiş olması halinde açıklamaları ile evlilik birliğinin sarsılması ilkesinin gerçekleştiği kanun koyucu tarafından kabul edilmiştir.

Anlaşmalı boşanma davası, uzun ve yıpratıcı süren boşanma davalarına nazaran,tarafların kısa sürede daha az yara alarak istenilen sonuca varmasını sağlamaktadır.

Anlaşmalı boşanma başvurusunun söz konusu olabilmesi için tarafların en az bir yıl süre ile evli kalmış olmaları gerekir.

Anlaşmalı boşanma davası Türk Medeni Kanunu’nda evliliği sona erdiren sebeplerden biri olarak kabul edilmiştir. Bu düzenlemeye göre eşlerin iradeleri ve düşünceleri esas olandır. Taraflar, evliliğin gerçekleşmesi üzerinden bir yıl geçmesiyle, kanunun aradığı şartların gerçekleşmesi durumunda hakim kararıyla anlaşmalı boşanma davası yoluna gidebilirler. Anlaşmalı boşanma davası hem kısa hem daha az masraflıdır. 

Anlaşmalı boşanmada mal rejiminin tasfiyesi, tazminat, nafaka konuları, çocuk olması halinde çocukla kişisel ilişkinin ne şekilde kurulacağı, kadın için soyadının değiştirilip değiştirilmeyeceği gibi boşanmayla meydana gelen yenilik doğuran sonuçların tamamı anlaşma konusu yapılabilmektedir.

Düzenlenen anlaşmanın içeriğinin kanunlarda yer verilemeyen hususlarla çatışması ve hakkaniyet ilkesinin ihlali halinde hakim anlaşmayı reddeder.

Av.Umur YILDIRIM

Kadim Hukuk ve Danışmanlık

 
Toplam blog
: 5
: 68
Kayıt tarihi
: 03.02.20
 
 

1990 yılında Kırıkkale'de doğan Umur Yıldırım, orta öğrenimini Bursa Polis Koleji'nde tamamladıktan..