Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Eylül '22

 
Kategori
Tıp
 

Antioksidanlar ve Sağlığımız

Sağlığımız için bazı konuları bilmemiz gerekir. Antioksidanlar da bunlardan birisidir.

Vücudumuzda aldığımız yiyeceklerin işlenmesi yani metabolizması sonucunda, serbest radikal de dediğimiz bazı ajanlar ortaya çıkar.

Yani vücudumuzda, doğal süreçler içerisinde sürekli olarak serbest radikaller meydana gelir.

Serbest radikallerin artışı ile gelişen bu durum, oksidatif stres olarak da adlandırılır.

Oksidatif stres ya da serbest radikaller; belirli bir düzeyin üzerine çıktığında kararsız kimyasal yapıları nedeniyle sağlıklı hücrelere zarar vererek kanser, diyabet, Alzheimer, kalp hastalıkları gibi çeşitli hastalıklara yakalanma riskini artırırlar.

Bunun dışında, oksidatif stres, sigara ve alkol tüketimi, çevre kirliliği, ağır metallere maruz kalma, radyasyon, sık geçirilen enfeksiyonlar, antioksidan eksikliği gibi durumlara bağlı olarak artabilir.

Uzun süre devam eden yüksek oksidatif stresin kansere neden olduğu da ileri sürülmektedir. .

Bu zararlı durumdan kurtulmak için, antioksidan denilen maddeler kullanılır.

Antioksidanlar ise serbest radikalleri nötralize ederek etkisiz hale getiren, diğer bir tabirle oksidatif stresi azaltan maddelerdir.

Antioksidanlar, vücut hücrelerinden de üretilebilinirler. Bunun yanında gıdalardan da elde edilirler. Bu maddeler, hücrelerin dış etkenlerden korunması ve sağlıklı yaşamalarına devam edebilmeleri için önemlidir. Antioksidanlar, hücrelerimizdeki serbest radikal olarak adlandırılan hasar yapıcı molekülleri “temizleyerek” hücre hasarını önlemeye yardımcı olurlar.

Çok sayıda türü bulunan antioksidanlar özellikle taze meyve ve sebzelerde bol miktarda yer alır. Bazı yiyecekler antioksidan açıdan zengindirler.Bunların başında, domates, lahana, pancar, fasulye, ıspanak, enginar, ahududu, çilek, yaban mersini, ceviz, bitter çikolata gelir.

Yeşil çaydagüçlü bir antioksidandır. İçerdiği  polifenoller sayesinde cildi serbest radikallerden ve oksidatif hasardan korur. Bu özelliği ile güneşin zararlı etkilerini önlemeye yardımcı olur.

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..