Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ağustos '22

 
Kategori
Tıp
 

Tıp tercihleri neden düştü?

Eskiden doktor olmanın, tıp fakültelerinin bir ağırlığı, bir değeri vardı. Herkes doktor olmak isterdi. Doktor olana, tıpda okuyanlara gıpta iyi bakarlardı. Bakıyorum da, artık, durum değişmiş gibi.  Geçen hafta YKS tercih sonuçları açıklandı.  Tıp fakültesi sıralamalarındaki ani düşüş görüldü. Bende bu durumda etkilendim Neden böyle oldu acaba? Düşünmek lazım. Olay sosyal medyada da gündem oldu. Son yıllarda tıp fakültelerinin sıralamadaki yerinde bir düşüş vardı. Bu sene biraz farklı idi. Bu düşüş 10 binler civarında idi.

Devlet üniversiteleri de olaydan nasibini aldı. Devlet üniversiteleri  tıp sıralamalarının 30-40 binlere gerilediği görüldü. Hacettepe'nin 2 binlerle, Çapa'nın 4 binle ve Ege'nin 5 bin ile öğrenci aldığı söyleniyor.

Bu düşüşü, çok tıp fakültesinin açılmasına dolayısıyla kontenjanların artmasına bağlayanlar olabilir. Ama gerçek bu değildir.  Tıpta kontenjan miktarı 2019'da 15010'du, bu sene ise 16804. 3 yılda toplam kontenjan 1800 civarı arttı ama sıralamalar da sert düşüşü yaşandı. Yani olay kontenjan artışıyla ilgili değil gibi duruyor.

Öğrenciler tercih yaparken, Türkiye’deki doktorların çalışma koşullarından etkilenmiş olabilir. Bu konu da medya da çok olay ele alındı.  Geçenlerde 7-8 kişi bir doktora saldırdı,  sonuçta salıverildiler, olaya sinirlenen doktorda, diplomasını yırtıp, yurtdışına gideceğini belirtmişti, böyle olaylar,tercihleri etkilemiş olabilir.  

Oysa, değişmeyen bir gerçek vardır. O da Tıp fakültelerine  dünyanın her ülkesinde o ülkenin en yetişmiş bireyleri girerler. Mesela Almanya'da tıpa girmek için ortalamanızın 1.1'den daha kötü olmaması gerekir. Neden böyle? Çünkü tıpda, hataya yer yoktur.Tıp da bir ustalık işidir. Sanayide arabayı kötü hale getirien bir ustanın hatasını başka bir usta düzeltebilir, ama bu tıp da mümkün değildir. Bir doktorun yaptığı hatayı başka bir doktor düzeltemez. Bu hata da hastanın hayatının kaybına, ya da sakatlığına neden olabilir. Bu nedenle yüksek puan alan öğrenciler tıpa girebilir.   

 

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..