Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ağustos '22

 
Kategori
Müzik
 

İlhan İrem'in ardından

Geçtiğimiz ayın sonunda 28 Temmuz 2022 de bir yıldız daha göçtü dünyamızdan. 67 yaşında hayata veda etti. Sanatçı 1955 yılında Bursa'da dünyaya gelmişti.

Gazetelerde televizyonlarda, tanınmış sanatçılar, İlhan İrem’in farkını anlattılar. Gerçekte farklı biri idi İlhan İrem.

Çok ödülü vardı. 

Aralarında Hey ve Ses de olmak üzere çeşitli dergi, gazete ve kurumlar tarafından pek çok kez "yılın erkek sanatçısı" ve "yılın sanatçısı" ödüllerine layık görüldü.

Ama bunları yapmak, kolay olmamıştı.

Bursada tanınmış bir şarkıcı iken, İstanbul’a gitmek istemiyor. Sonra abisi yönlendiriyor. İstanbul’a plak yapmaya geliyor, aklında onlarca şarkı var, ne var ki, bu şarkılar o zaman ki yapımcular tarafından,  "basit" ve “amatör” bulunuyor. Yayınlamak istemiyorlar.  Sonra o zamanların efsane  yapımcısı Antuan Şoriz, İlhan İrem’i fark ediyor, plaklarını yapmaya karar veriyor. ilk 45’liği 'Birleşsin Bütün Eller'/'Bazen Neşe Bazen Keder' ismiyle çıkıyor, ama sonuç pek iyi değildi. Bu plak sadece 96 adet satabilmişti. Yapımcı İlhan İrem’in şarkılarını başka sanatçılara verilmesini teklif etti. İlhan İrem’e, ama sanatçı bunu kabül etmedi. Daha sonraki yıllarda da, meşhır oldukdan sonra da, çok kişi İlhan İrem’in şarkılarını almak isteyecekler, Türk flimlerinde kullanmak isteyeceklerdi, ama bunları da İlhan İrem kabül etmeyecekti. Neyse yapımcı bir plak daha çıkarmaya karar veriyor. Yine Antuna Şoriz’in desteğiyle 1974’te ikinci 45’liği 'Yazık Oldu Yarınlara'/'Haydi Sil Gözlerini' yayınlandı. Bu ikinci plak, İlhan İrem’in "pop yıldızı" olarak tanınmasına neden oldu.

Şarkılarında, yaşadıklarını da anlatıyordu. 1980 sonbaharında askerden dönüyor. O zaman paralı askerlik yok tabiî ki, sanatçılarda askere gidiyorlardı. Ama bu askerliğin şarkılara yansıması olmuş. Askerliğini,  Erzincan’da yapıyor. Bursaya dönerken, Uludağ’ın eteklerinde sisler içindeki Bursa’yı görüyor, hüzünleniyor, aracını yolun kenarına çekiyor, ve 'Olanlar Olmuş' adlı şarkısını yazıyor. Muhtemelen o zaman, yaşana 12 Eylül darbesinden etkileniyor.

Şarkılarını hep kendi yazdı ve her şarkısında kendi hikâyesini anlattı ve birçok şarkısı ve albümü çeşitli dergi, gazete ve kurumlar tarafından "yılın şarkısı/yılın albümü" seçildi.

Kendine ait bir dünyası, felsefesi vardı. Genel olarak şarkılarında düşmanlığı, kötülüğü değil de, barışın, iyiliğin olmasını hedeflerdi. Öfke ona göre olmaması gerekn bir şeydi. Bunun yerine sevginin konulmasını isterdi.

Şarklarında değişik sözler vardı, mesela “Nereden bileceksin ayrılığın acısını, sen hiç sensiz kalmadın ki.” Onun sözleriydi. İnsanı düşünceye sevk ediyordu sözleri.

Sonuç olarak, Türkiye iyi bir sanatçıyı kaybetti.

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..