Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Temmuz '13

 
Kategori
Siyaset
 

Aranan uygun belediye başkan adayları belediyecilikte başarılı olabilir mi?

Geçtiğimiz ay Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (Ak Parti) halk nezdinde itibarlı belediye başkan adayları aradığını yazmıştık. Aradan biraz zaman geçti hatırlatmakta fayda görüyorum.  Malum makalemizi gelecek yazımızda özellikle Ak Parti’nin adaylarda aradığı yedi kritere Başbakanımızın görüşleri ışığında değinmeye çalışacağımızı ifade ederek son vermiştik. Dilerseniz kaldığımız yerden devam edelim.

Yerel seçimlerin genel seçimlere benzemediği, bu sebeple ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiği, konunun uzmanları tarafından hep söylenir. Bu görüşe bizlerde katılıyoruz.

Seçmen sandık başına gittiğinde hisleriyle değil, aklıyla hareket ediyor.

Genel seçimlerde sandık sonucunu kişinin kendi ideoloji ile partilerin seçim beyannameleri belirlerken, yerel seçimlerde sandık sorucunu adayların bizzat kendisi belirlemekte. Çünkü seçmen yaşadığı şehirde mutlu ise kendisini mutlu eden kişiyi veya belediyeyi iyi olarak görmektedir. Dolayısıyla Belediye Başkanını iyi olarak belirlemektedir. Şehirden şikayeti olduğu zamanda kendisini mutsuz edenin belediye olduğunu düşünmektedir. Bir başka anlatımla belediye başkanının kötü olduğu kanısına kapılmaktadır. Bu halde seçmeni doğrudan etkilemektedir. Ve seçim döneminde kişilere odaklanmasına yol açmaktadır.

Bu varsayımla hareket ettiğimizde, yerel seçimlerde seçmenin doğrudan partiye değil, yaşadığı şehirde kendisini mutlu edecek veya memnuniyetini sağlayacak adayı da dikkate alacağı ve tercih edeceği bir vakıa. Partiler bu gerçeği görerek belediyelerde ehil olanı mı, yoksa kendileri için uygun olanı mı aday göstermeli? Bunun yanıtını ileride vereceğiz.

Yerel seçimlere yani belediyeciliğe siyaset üstü bir yaklaşımla belki de biraz sorgulayarak, irdeleyerek yaklaşmaya çalışıyoruz konuyu dağıtmadan.

Geçtiğimiz hafta belediye başkan adaylığı açıklanan bir partimizin adayı ulusal politikadan hareket ederek yerel seçimlere konuyu getirdi noktayı koydu. Yerel seçimlerde ve yönetimlerde ideal olan ulusal politikalara haddinden fazla girmemektir. Onu partilerin yürütücü organları ve il milletvekilleri zaten yapmaktadır. Önemli olan yerelle ilgili sorunları ve çözüm önerilerini ortaya koyabilmektir. Şehirlerimizde bu yapılmadığı sürece, demem o ki yerel sorunlara ve beklentilere yönelinmedikçe belediyecilikte çıta yükselmeyecektir.

Peki bizler belediyecilikten ne anlıyoruz? Belediye neye yarar? Ne iş yapar? İrisinden ufağına varıncaya kadar belediyelerde ve belediyecilikte yaklaşım rant mı yoksa hizmet odaklı mı olmalı? Soruların cevabi karşılığı aday yapılacak kişilerin kimliklerinde mahfuz sanırım. Rant konusuna burada girmeyeceğiz. Ancak belediyeciliğin bir hizmet yeri olduğu açık.

Vatandaş evimdeki musluktan suyum kesintisiz aksın, çöpüm zamanında alınsın, mahallemde gezebileceğim bir parkım, soluklanmak için biraz oturduğumda dinlenme aşamasında içebileceğim bir çay bahçem olsun istiyor. Bugün bunların yapılabilir olduğunu geçmişte Refah Partili, bugün Ak Partili ve diğer partilere mensup belediyeler yaptı. Yapmaya da devam ediyor kaynakları elverdiğince.

Bizim burada irdelemeye çalıştığımız konu hizmet eden, yani yol yapan, çocuk parkları açan, altyapı, su çalışmalarını yürüten belediye yeterli olmakta mıdır? Mart ayında seçim sandığı önümüze konduğunda rutin belediyecilik hizmetlerini yeterince alıp alamadığımıza bakarak mı oyumuzu kullanacağız? Vatandaş olarak hizmet alma yeri olarak mı göreceğiz belediyeleri? Yukarıda saydığımız hizmetleri vermekle belediyecilik iyi yapılmış mı oluyor? Elbette. Ancak yeterli olmuyor. Belediyeler hizmet odaklı çalışmalarıyla sadece rutin görevlerini yerine getirmiş oluyorlar.

Partiler belki buna dikkat etmiyor olabilir, ama seçmen belediyecilikte çıta yüksekliğini artırıcı projeleri yanında hazır bulunduran adaylara yeşil ışık yakacaktır.

 
Toplam blog
: 26
: 527
Kayıt tarihi
: 11.12.08
 
 

1970 yılında Boyabat'ta doğdu. İlköğretim ve ortaöğretimi aynı yerde okudu. Yüksek öğrenimi İstan..