- Kategori
- Türkiye Ekonomisi
Asgari ücrete zam...

Yandaş gazetelerin manşetlerinde ve yandaş televizyonların ekranlarında ‘flaş flaş asgari ücrete zam’ diye yırtınıyorlar. Bende neymiş bu asgari ücrete zam diye dikkat kesilip, iyice dinleyince, yeni bir şey olmadığını, aslında verilen zammın ikinci yarıyıl zammı olduğunu gördüm.
Aslında eskiden zam bir seferde verilir, o zamla yıl biterdi. Şimdi verilen zammın yarısını vermemek için zammı ikiye böldüklerini görüyoruz.
Geçen yıl asgari ücret tespit komisyonunun kararlarına göre, ilk yarı yıl zammından sonra, ikinci yarıyıl zammı olarak da asgari ücrete temmuz ayında yüzde 5.1 zam yapılacak.
Ve böylece 16 yaşından büyük işçiler için asgari ücret, 28.99 liralık artışla net 658.95 lira olacak.
Bildiğiniz gibi yılın ilk yarısında 16 yaşından büyükler için yüzde 4.7 artırılan asgari ücrete, yılın ikinci yarısı için yüzde 5.1 zam yapılması kararlaştırılmıştı. İşte verilen zam bu zam!
Yeni düzenleme ile asgari ücretler şöyle oluyor:
* 16 yaşından büyük bekâr bir işçi için brüt 796, 50, net 629, 96 lira olan asgari ücret, yüzde 5, 1’lik zamla brüt 837, net 658, 95 liraya yükselecek.
* 16 yaşından küçükler için brüt 679, 50, net 546, 20 lira olan asgari ücret, bu artışla brüt 715, 50, net 571, 97 lira olacak.
Bu ücretler yaklaşık 9 milyon civarında insanı kapsıyor. Gerçi asgari ücretler bankaya, ayrı verilen ücretler zarfa konulup öyle takdim ediliyor ya neyse…
Bir de asgari ücretten farklı olarak apartman görevlileri (kapıcı) ücretleri var. Bu artışla apartman görevlilerinin maaşı brüt 837, net 711.45 liraya yükselecek.
1 Temmuz itibarıyla yapılacak düzenleme, asgari ücret üzerinden yapılan kesintileri ve işverene maliyeti de artıracak.
* Asgari ücretten 16 yaşından büyük işçiler için yapılan kesinti 178.05, 16 yaşından küçük işçiler için 143.53, kapıcılar için 125.55 lirayı bulacak.
* Asgari ücretin işverene toplam maliyeti 16 yaşından büyük işçiler için 1016.95, 16 yaşından küçük işçiler için 913.67, kapıcılar için 1016.95 lira olacak.
* Yeni asgari ücretle birlikte sosyal sigortalar primine esas kazancın alt ve üst sınırı da değişecek.
* Halen asgari ücretin brütü olan 796.50 liraya karşılık gelen prime esas kazancın alt sınırı 837 liraya, 5 bin 177.25 lira olan prime esas kazancın üst sınırı ise 5 bin 440.5 liraya çıkacak.
* Öte yandan, asgari ücretteki artış, asgari ücrete endeksli olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre uygulanacak idari para cezalarına da artış getirecek.
* Yeni asgari ücret ile prime esas kazancın alt ve üst sınırları, 1 Temmuz–31 Aralık 2011 tarihleri arasında uygulanacak.
E… Bu kadar artışı alan asgari ücretliler, soluğu hemen tatilde(!) alırlar… Nasıl almasınlar ki, günlük 80 kuruş ücretlerine zam aldılar.
Biliyor musunuz? Asgari ücretimiz, Avrupa’da en fazla artış gösteren ülkeler kategorisinde 2. sıraya yerleşmiş. Gerçi Avrupa ülkeleri ile bizim asgari ücreti kıyaslamak pek mümkün değil ama… Olsun artış olarak onları geçmişiz!
Şunu söylemekte fayda var. AB asgari ücret ortalaması, bizim asgari ücretin tam tamına 5 katı!
Asgari ücretliler, yiyip içip iktidara dua edip, hallerine şükretsinler…
Gerçi onlar aldıkları ücretten fazlasıyla memnunlar! Öyle olmasalar, bir şekilde iktidara seslerini duyururlardı.