Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '22

 
Kategori
Felsefe
 

Atatürk ve Tek Dünya Devleti

Şevket  Süreyya Aydemir’in Tek Adam adlı 3 ciltlik eserinde Atatürk’ü anlatırken kullandığı dil ve üslup okuruna Stefan Zweig’ın biyografilerindeki anlatı lezzetini tattırır.
 
İşte ben de şimdi sizlere bu eserin üçüncü cildinde geçen bir olayın yarattığı atmosferden yola çıkarak, Atatürk'ün tek dünya devleti arzusuna; hatta arzudan da öte dünyaya deklare ettiği idealini aktaracağım.
 
Atatürk bir tekstil fabrikasının açılışı için Nazilli’de bulunmaktadır. Fabrikaya girdiklerinde ortama adeta uzay sessizliği hakimdir. Herkes yerinde makinesinin başındadır. Atatürk'ü her yeri gören bir noktaya yerleştirilmiş bir platforma alırlar. 
 
Aydemir, ürpertici sessizliğin müdürün bir işaretiyle yerini korkunç bir kükreyişle adeta kudurmuşçasına çalışmaya başlayan toplam 480 büyük tezgahın dehşet verici devinimi karşısında belki de farkında bile olmadan Atatürk'ün ağzından şu kelimelerin döküldüğünü söyler: 
 
“ – İşte bu bir musikidir!..”
 
Batı, buharla çalışan çarkları dokuma tezgahlarına  uyarlamayı başarınca dünyanın ekonomik çehresi bir anda değişmiştir. Üretim artmış, ürünler ucuzlamış, dünya makinelere sahip olan ve olmayan ülkeler olarak ikiye bölünmüş, daha birinci dünya savaşı henüz bitmemişken başta başat ülke İngiliz İmparatorluğu olmak üzere bir kaç sanayileşmiş ülke dünyanın yüzde 70 kadarını 
sömürgeleştir
miştir. Osmanlı İmparatorluğu da yarı sömürge durumundadır. Anadolu köylüsü aç yaşamakta, köyler boşalmakta, köylü, devlet tarafından yalnızca oğullarının cephede canına ihtiyacı olduğunda hatırlanır hale gelmiştir. 
 
İşte Nazilli’de duyduğu; Anadolu bozkırında aç bilaç yaşayan gençlerin fabrikada neşe içerisinde çıkardığı gürültü, Atatürk’ün kulağına bir Anadolu musikisi olarak yansımıştır.
 
Atatürk orada yarattığı mucizenin ekonomi cephesindeki öznesiyle somut ve nesnel olarak yüzleşmiştir. Bu yüzleşme aynı zamanda onun dünyaya dair mutlak bir umudun  sembolü haline geldiğinin farkındalığını içermektedir.
 
Bütün bunların yanı sıra Türkiye mucizesi sömürge ülkelerinde büyük bir heyecan dalgası yaratmıştır. Atatürk bunun farkındadır.  İnsanlığa karşı bir sorumluluk hissetmektedir.
İşte bu bilinç ile aşağıdaki manifestosunu tüm dünyaya deklare etmiştir.
 
A. Güreşçioğlu
 
"Beşer hepsini bir vücut ve her milleti bunun bir uzvu saymak icabeder. Bir vücudun bir parmağının ucundaki acıdan diğer bütün uzuvlar müteessir olur. Ancak böyle bir düşünüş, insanları, milletleri, hodbinlikten kurtarır.
 
Eğer milletler arasında bir hastalık varsa, hadise ne kadar uzak olursa olsun kendi aramızda olmuş gibi bu esastan şaşmamak lazımdır. 
 
Eğer sulh isteniyorsa, insan kitlelerinin vaziyetlerini değiştirecek milletlerarası tedbirler alınmalıdır. 
 
İnsanlığın heyet-i Umumiyesinin refahı, açlığın ve baskının yerine geçmelidir. Dünya vatandaşları haset, açgözlülük ve kinden uzaklaşacak şekilde terbiye edilmelidir."
 
( M. K. Atatürk )
 
TEK ADAM
 
3. Cilt. Sayfa: 532
Şevket Süreyya Aydemir.
 
REMZİ KİTABEVİ
 
Toplam blog
: 164
: 710
Kayıt tarihi
: 13.09.06
 
 

1956 yılında doğmuşum. Tanrı Bilimi Eğitimi aldım. 78 kuşağından olmanın verdiği şevkle olsa gerek;..