Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '08

 
Kategori
Kültürler
 

Aynı Bizim Memleketteki Gibi!

Aynı Bizim Memleketteki Gibi!
 

Zelenogradsk Plajları


Svetlogorsk (Aydınlıkşehir) ve Zelenogradsk (Yeşilşehir), Kaliningrad’ın deniz kıyısı sayfiyeleri… Yılın çok az sayıdaki güneşli günlerini mutlaka değerlendirmek istiyor ahali. Mesai günü filan dinlemiyor insanlar. Denize giden yolu lebalep dolduruyorlar. Vakti zamanında Alman tanklarının gidip geldiği iki tarafı ağaçlıklı dar yolları, serbest bölge olmanın getirdiği ucuzlukla alınmış modern ve lüks arabalar dolduruyor. Normalde yarım saat çekecek yolun, 3-4 saate uzaması da gözleri yıldırmıyor. (Aynı bizim memleketteki gibi!)

Sürücülerin pek çoğu da kadın. Birkaç yıl evveline kadar Rusya’da özel otolarda kadın şoför tek tük görülürdü. Şimdi, genç-yaşlı farketmez, epeyce hatun direksiyona geçmiş. Acemi olanları yaşlı kurt (ve erkek) sürücülerin taciz ve ikazlarına hiç aldırmazken, usta olduğunu düşünenler trafiğin gerektirdiği ataklık ve yırtıcılıkta davranışlardan hiç geri kalmıyorlar. (Aynı bizim memleketteki gibi!)

Emeline nail olup, menziline varanlar mutlulukla sahil şeridince uzanan kumsallardaki yerlerini alıyor. En fazla 15-20 mt genişliğinde ve birkaç km uzunluğundaki sahil şeridi tam manasıyla iğne atsan yere düşmez bir görüntü alıyor. Kum temiz, deniz de öyle görünüyor.

Kışın bu kumsalın üzerinde yer alan yol, hafta sonları piyasa yapılan bir yürüyüş alanı. Gerçi o soğukta bile denize giren Rusları görmek mümkün, ama yazın güneşte kumsal tamamen dolmuş durumda.

Bu küçük şehirde insanların çoğu muhtemelen birbirlerini de tanıyorlar. Belki bu tanışıklığın da verdiği bir hisle plajda herkes çok rahat görünüyor. “Rahatlık”, yanlış anlaşılmasın! Şehirde son derece ferah giyinen, ki çoğu zaman dekolte giysilerin altından iç çamaşırları görünen bu insanlar, plajda hiç de öyle açık saçık değiller. En azından çamaşırlarını mutlaka giymiş durumdalar! Evet sadece erkeklerde değil, yaşlı başlı teyzelerde bile bu tutuma rastlamak mümkün; İç çamaşırlarıyla güneşlenmek!

Öte yandan bizim turistik yörelerimizde görmeye artık alıştığımız üstsüz kimse yok plajda. Bu ay kamuya açık bir “Miss Topless” yarışmasının ilan edildiği şehirde bu biraz da tuhaf… Ayrıca hemen plajın üzerindeki gezinti yolunda da mayosuyla ne bir kadın var ne de erkek; biraz muhafazakarlar mı acaba? İnsanlar mayolarıyla sadece kumların üzerindeler ya da denizdeler. Ama mayolu olmaları bazı faaliyetler için de kısıtlayıcı, hiç değil. Örgüsünü ören de var, evden getirdiği salatalık, yumurta vs ile piknik yapan da… (Aynı bizim memleketteki gibi!)

Rusların metrolarda, parklarda filan kitap okumalarına daima imrenerek bakardık. Artık lüzum kalmadı. Görünen o ki onlar da bu lüzumsuz (!) faaliyeti bırakmışlar; göl kenarı piknik alanlarında, parklarda, plajlarda, trenlerde, otobüslerde okuyana pek rastlanmıyor. (Aynı bizim memleketteki gibi!) Ülkede bu, ya bu kente özgü bir davranış ya da küreselleşme gereği okuma faaliyeti artık lüzumsuz görünmeye başlıyor. İnsanlar boş boş etraflarını seyretmeye acaba televizyonla mı alıştırılıyor, kim bilir?

Plajın üstündeki piyasa alanında üç-beş kafe var. Daha çok derme çatma büfelerde şaşlık satılıyor. En yaygın tüketilen bu “açık alan fast foodu”, yanında bira ile epey rağbette… Haşlanmış mısır ise bizdekiyle aynı fiyattan satılıyor.

Karşısında İsveç, altında Polonya, üstünde Litvanya, arkasında Beyaz Rusya’nın yer aldığı Kaliningrad, Rusya anavatanından kopuk, Baltık denizi kıyısında… Rusya’nın, Kuzeyde suyu donmayan tek limanı… Rusya’da pek rastlanmayacak denli sıcakkanlı insanların çoğunlukta olduğu şehir… Çocukların ve çiçeklerin ülkenin geri kalanından daha yoğun olduğu yer…
Bazı bakımlardan “Aynı bizim memleket gibi…!”
Bazı bakımlardan ise, hiç de bize benzemiyor…!

 
Toplam blog
: 93
: 1712
Kayıt tarihi
: 12.12.06
 
 

Ununu elemiş, eleğini henüz asmamış bir ''Mimar''ım. Hep özel sektörde çalıştım. Yoğun çalışma yılla..