- Kategori
- Yemek - Mutfak
Ayva tatlısı

2012’i Yılı son günlerini yaşıyor. Anadolu bembeyaz karla sarmaş dolaş! Ağrı, Erciyes, Zigana, Uludağ, modacıları kıskandıracak beyaz gelinliğin içinde çok şık ve oldukça güzel.
Her şeyin bu kadar güzel olduğu karın dondurucu soğuğuna rağmen, içi ısıtan güzelliğe bir tatlı gerek.
Atalarımız Kış’la Ayvayı özdeşleştirir ve ayva bol olunca kış çok olur der! Mademki Ayva = Kar ve Kıştır, öyleyse gelin bizde bir ayva tatlısı ile 7 bölgemizdeki kış haberlerini izlerken ağzımızı tatlandıralım.
Önce malzemeleri vereyim sonra yapılışını anlatayım.
Siz de bu kış kıyamette Ayvayı yiyin :))
İşte Malzemeler:
1) 4 su bardağı Toz şeker
2) 1 çay bardağı kahverengi toz şeker.
3) 2 adet yeşil elma
4) 150 gr ceviz içi
5) 5 adet orta boy ekmek ayvası
6) 2 parça tarçın
7) 3-5 adet karanfil
8) 1 adet limon
9) 1 kaşık tereyağı
Önce limonu sıkalım, derin bir borcamın içine 3 bardak su koyalım ve limon suyu ile karıştıralım
Limon kabuğunu atmayalım elimizin altında dursun.
Ayvaları tek, tek soyalım. Ortasından ikiye bölelim ve çekirdeklerini çıkartırken, sert kısmını da alalım.
Soyulmuş Ayvaları önce limon kabuğu ile ovalayıp sonra limonlu suyun içine atalım.
Ayva Çekirdekleri renklendirmede lazım olacak, onları ayrı bir kâsede toplayalım.
Yeşil elmaları ı rendeden geçirelim.
Ceviz içini küçük parçalar haline getirelim.
Derin ve genişliği amaca uygun bir tencereye 3 büyük bardak su koyalım,ocağımızın altını yakalım.
Su kaynayınca limona yatırdığımız ayvalarımızı tenceremize alalım.
2 bardak toz şekeri, tarçını ve karanfili içine atıp 15 dakika kaynatalım.
Bu arada fırınımız da ısınadursun.
Derin bir fırın tepsisi de hazır olsun!
Ayva kaynarken rendelediğimiz elmayı ceviz içi ile birlikte karıştırıp, bir tavada kahverengi şekeri de ilave ederek tereyağı ile soteleyelim.
Ocaktan Ayvaları indirelim, Tepsimizin içinde dizelim.
İçine soteliğimiz içi birer kaşık dolduralım.
Tencerede ki sıcak suyu ilave edelim. Kalan 2 bardak şekerimizi üzerine serpelim ve ısıttığımız fırında fırınlayalım.
Fırın için süre aşçının kendi kararı olsun. Ayva sararıp hafif kendini salınca fırından çıkartıp soğumaya bırakalım.
Tatlı Soğuduktan sonra servise hazır!
İster yiyin isterseniz resmini facebook’ta paylaşın.
Afiyet olsun!