Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Azaltarak Sigara bırakılır mı?

Azaltarak Sigara bırakılır mı?
 

Sigara bırakma konusu uzun yıllardır aslında ne tam gündeme oturan ne de gündemden düşen bir konudur. Dolayısıyla sigarayı bırakma konusu üzerine çok şey yazılıp çizilmekte ve söylenmektedir. Aslında teorik olarak bakıldığında pek çok farklı yöntemle sigara bırakan insanlar vardır. Sigarayı bırakırken ilaç veya elektronik sigara vb. dışında 2 ana yöntem vardır: Biri bir anda sigarayı bırakmak, diğeri ise azaltarak sigarayı bırakmaktır. Peki, hangisi daha doğru derseniz aslında cevap, bu konuda çok fazla doğru olabileceğinden dolayı ikisinin de yanlış olmadığıdır. Bunun tam anlaşılabilmesi için bu iki yöntem arasındaki farkın ne olduğu bilinmelidir.

Sigarayı biranda bırakmanın ne anlama geldiğini zaten kendisini açıklamaktadır. Ancak bir cümleyle ifade edilmek istenirse şöyle denebilir: Kişinin sigarayı bırakmaya önceden karar vererek ve sigarayı bırakmak için ön hazırlık yaparak, sigarayı bir anda bırakması ve bir daha kullanmamasıdır. Sigarayı azaltarak bırakma durumundaysa kişi karar verir ancak bu karar bir süreyi içerir. Yani, sigara içerken onu azaltacağını ve sonunda da bırakacağına dair kişi kendi kendine söz verir.

Hangisi Daha Kullanışlı?

Aslında her iki yöntemle de sigarayı bırakanlar olsa da, biranda sigarayı bırakmak daha iyidir. Sigarayı bırakırken aslında yapılan şey tam olarak kendimizi nikotinden arındırmak, vücudumuzun nikotini unutmasını sağlamaktır. Sigarayı, azaltarak bırakmaya çalıştığımızda ise nikotin miktarını bir miktar azaltırız ancak günlük hayatımızda bizi üzen, gerilmemize neden olaylar bu azaltma sözümüze sadık kalmamızı zorlaştırırlar. Aynı zamanda sigarayı azaltarak bırakmak, sigarayı biranda bırakmaktan daha acı vericidir; çünkü az da olsa sigara içerek beynin sigaranın tadını unutmasına bir türlü izin vermeyiz. Sigarayı azaltarak bırakmaya işlerlik kazandırmanın tek yolu, bırakma süresini uzun tutmamaktır. Yani 6 ay ya da 1 yıl azaltarak içmek, sadece işi yokuşa sürmek demektir. Sigarayı azaltırken bu süre birkaç haftadan uzun olmamalıdır.

Sigarasız günlerde görüşmek dileğiyle…

Etiketler: Sigarayı azaltmak, azaltarak sigara bırakmak, Sigarayı biranda bırakmak, bir anda sigara bırakmak, Sigara bırakmak

 
Toplam blog
: 8
: 4099
Kayıt tarihi
: 07.06.14
 
 

İstanbul Üniversitesi gazetecilik bölümü yüksek lisans mezunuyum. Farklı alanlarda makaleler yazm..