Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '06

 
Kategori
Sosyoloji
 

Babalar

Babalar
 

Sosyoloji bilimi bizim ülkemizde en az önemli olan şeylerdendir.

Kimse toplumun varoluşuna, dününe ve yarınına bakmaz genelde Batı kaynaklı toplumsal değişimle ya da öngörüler dikkate alınır ve öyle olacağı sanılır ya da öyle olması beklenir.

Benim kanaatimse bizim toplulumuzun kesinlikle ne doğu topluma ne batı toplumuna benzemediği yönündedir, hem müslümandır, hem hıristiyandır, hem Ermenidir, hem Rumdur ve tabi Türktür.

Bizim toplumumuzu Erih Zühler Modernleşen Türkiye Tarihi isimli kitabında anlatırken; 'Batıdan gelirken doğuya, Asyaya, doğudan gelirkende Batıya, Avrupaya gelmiş hissi yaşarsınız' der. Bu önemli bir tespittir. Bunu hem başartüsünü anlamaya çalışırken, hem laikliği anlaamya çalışırken, hem dini anlamaya çalışırken hem de töreyi anlamaya çalışırken düşünmek gerekir.

Bence bizim sosyolojik babamız Büyük İskenderdir. Ondan sonra Bizans olan da bizdik, Roma olanda Osmanlı olanda ve tabi Türkiye olanda biz oluyoruz. Türkiye diğer zamanlara göre aslında en fazla Anadolunun Türk halini yansıtıyor ve diğerlerine göre daha sade ama ne olursa olsun toprak insan üzerindeki etkiyi göstermektedir ve illaki burada farklılıkların yaşanması mümkün olmaktadır. Bir şekilde bunlar cereyan ediyor.

Sosyolojik gelişim dönüşümü anlamak elbette her şeyden önce medeni düşünebilmektir. Bence medeniyet insanın kendisi gibi olmayanlar ile de sıhhatli dialog kurmasıdır ve bu dialog kurmayı başaran insalar her zaman karşısındakine saygı duyacaktır.

Bu gün Türkiyede hala baba senromu yaşanmaktadır ve bazıları hala babaların sözünden çıkılmayacağını öngörüyor ve tabi baba aynı zamanda evin sahibi olduğu içinde evin sahibi gibi daranıyor. Evin sahibi gibi davranınca da kendisini evin düşmanlarından evi koruması gereken insan olarak görüyor ve başlıyor korumaya. Bu öyle bir koruma ki, insanlar hangi okulları nasıl okumuş olurlarsa olsunlar mutlaka dogmalarından kurtulamıyor. Kendinden başka görünen herkesi dışlıyor ve herkesi öteki olark görüyor.

Oysa bu topraklarda hep farklılıklar oldu. Hristiyan oldu, yahudi oldu, süryani oldu, ve Müslüman oldu. Ama müslümanı da hristiyanıda belirli bir potada eritilerek Anadoluya özgü hoş görü ile kaynaştı insanlar. Ama bu gün insanlar eğitim konusunda şu ve bu konuda hiç farklılıklara tahammül edemiyorlar.

Ben bizim sosyal yapımızı anlamanın sorunları çözmede çok faydalı olacağını düşünüyorum. Babalar biliyorum ki tavsiyede kabul etmezlar ama yine de onlara da Anadoluyu anlamaya çalışmlarını tavsiye edeceğim. İslamcısına, Laikine, Solcusuna Sağcısına yani bütün babalara.

 
Toplam blog
: 13
: 516
Kayıt tarihi
: 21.11.06
 
 

Ben bir özel şirkette Basın Halkla İlişkiler Müdürü olarak görev yapıyorum. İktisat ve Turizm okudum..